Εως πότε οι τουρκικές ανεμότρατες θα αλιεύουν ανενόχλητες σε ελληνικά νερά που απαγορεύεται το ψάρεμα

Δεν θα κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία για τις ανεμότρατες, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να διαφυλάττουμε τον εθνικό μας χώρο και να μην γινόμαστε ξέφραγο αμπέλι

by Times Newsroom
  • ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΛΥΒΑΣ

Στη Σάμο που κάνω διακοπές στο χωριό μου. γινόμαστε με τους συγχωριανούς μου μάρτυρες της τουρκικής προκλητικότητας καθημερινά. Βλέπουμε τις τουρκικές ανεμότρατες να αλιεύουν μέσα στα ελληνικά νερά που απαγορεύεται το ψάρεμα όλο τον χρόνο, αλλά και σε εποχή που απαγορεύεται. Αυτό που απαγορεύεται για τους ντόπιους ψαράδες «επιτρέπεται» με το έτσι θέλω για τους Τούρκους. Από δύο μέχρι και δέκα τουρκικές ανεμότρατες καθημερινά «τραβάνε» τις τράτες τους σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές του νησιού μικρότερη του ενός μιλίου προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Είναι μια πρακτική των Τούρκων που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια όχι απλά με την ανοχή της Τουρκικής πολιτείας , αλλά κατά την γνώμη μου και την παρότρυνση και κάλυψή της.

Προφανώς οι Τούρκοι δεν έχουν οικολογικές ευαισθησίες , αλλά προέχει γι’ αυτούς να αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στη θάλασσα και να δημιουργούν τετελεσμένα. Η αλίευση στα παράλια της Σάμου είναι ένα από αυτά. Το θέμα είναι αρκούντως σοβαρό. Δεν θα κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία για τις ανεμότρατες, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να διαφυλάττουμε τον εθνικό μας χώρο και να μην γινόμαστε ξέφραγο αμπέλι. Οι κάτοικοι της Σάμου τηλεφωνούν στο Λιμενικό όταν βλέπουν μπρος στα μάτια τους τουρκική ή τουρκικές ανεμότρατες το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις κινητοποιείται και πάει και τις διώχνει. Αυτές όμως επανέρχονται και αυτή η επαναλαμβανόμενη ιστορία εκνευρίζει, κουράζει και απογοητεύει τους κατοίκους του νησιού ιδιαίτερα τους κατοίκους παραθαλάσσιων περιοχών.

Η παράταση στο διηνεκές αυτής της κατάστασης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την εθνική μας κυριαρχία, ιδιαίτερα τώρα που η προοπτική να λυθούν για τις δυο χώρες τα θέματα των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είναι πολύ πιθανόν οι Τούρκοι να παρουσιάσουν αυτή την παρανομία τους ως απόδειξη δικαιωμάτων γι’ αυτούς. Η ανεκτικότητα που δείχνουμε πρέπει να σταματήσει για να τερματιστεί και το ψάρεμα των Τούρκων σε ελληνικές θάλασσες. Τρόποι υπάρχουν και είναι γνωστοί στους ιθύνοντες.

Πέρα από το εθνικό υπάρχει και επίσης πολύ σοβαρό οικολογικό θέμα. Ο Βυθός της Σάμου έχει αρκετή «ποσειδωνία» ένα φυτό που συμβάλλει στην δημιουργία και ανάπτυξη σημαντικών βιότοπων. Οι ανεμότρατες με την δύναμη που έχουν την καταστρέφουν ολοσχερώς, γι’ αυτό απαγορεύεται το ψάρεμα κοντά στις ακτές με ανεμότρατες, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε χρόνο υπάρχει πλήρης απαγόρευση. Γι’ αυτό το πρόβλημα η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει την συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θέλει να δείχνει ότι έχει μεγάλη ευαισθησία σε τέτοια θέματα.

Η Τουρκία παρά τους λεονταρισμούς της έχει ανάγκη την ΕΕ. Ακόμη και αν η ένταξή της απομακρύνεται εξαιτίας του αντιδημοκρατικού της καθεστώτος. Την συμφωνία σύνδεσης την έχει ανάγκη για την οικονομία της ειδικά αυτή την περίοδο που έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Θα μπορούσε η ΕΕ να προσθέσει την προστασία του περιβάλλοντος στα προαπαιτούμενα για τις σχέσεις της με την Τουρκία. Τα περισσότερα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος είναι κοινοτικά και αυτά παραβιάζει βάναυσα και προκλητικά η Τουρκία στα ελληνικά ύδατα που είναι και ευρωπαϊκά.

Υ.Γ. Δεν γνωρίζω, αλλά υποθέτω ότι παρόμοιες καταστάσεις υπάρχουν και στα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με το πρόβλημα να μεγιστοποιείται και η αντιμετώπισή του να γίνεται ακόμη πιο επιτακτική.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com