Επιδόματα: Με εισοδηματικά κριτήρια οι παροχές των ανέργων, πλην του επιδόματος ανεργίας

Τίθεται σε ισχύ – από τον Ιανουάριο – και το μέτρο της διετούς διαγραφής όσων αρνούνται τρείς θέσεις απασχόλησης

by Times Newsroom
  • Κώστας Παπαδής

Με εισοδηματικά κριτήρια – ανάλογα με αυτά χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης – θα δίδονται 16 παροχές που προβλέπονται για τους μακροχρονίως ανέργους, ενώ τίθεται πλέον σε εφαρμογή η διαγραφή από τα μητρώα της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ των ανέργων που αρνούνται τρεις φορές – αντίστοιχες – θέσεις εργασίας.

Τον Ιανουάριο του 2023 ενεργοποιούνται τα νέα εργαλεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που θεσμοθετήθηκαν με τον πρόσφατο νόμο και αφορούν το ψηφιακό μητρώο, την ψηφιακή κάρτα ανεργίας και το  ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης που θα καταρτίζεται από τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ, σε συνεργασία με τον άνεργο που αναζητά εργασία και το οποίο θα περιλαμβάνει το επαγγελματικό προφίλ και τους επαγγελματικούς στόχους του άνεργου.

Εισοδηματικά κριτήρια

Ταυτοχρόνως, με το νέο καθεστώς καθιερώνονται εισοδηματικά κριτήρια για την είσπραξη των αντιστοίχων παροχών από τους μακροχρονίως ανέργους εγγεγραμμένους στο μητρώο της ΔΥΠΑ.

Τα κριτήρια είναι αυτά που εφαρμόζονται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, σε κατάσταση χηρείας, εν διαστάσει. Οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Και οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ για μονογονείς, συν επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Φθάνει το επίδομα θέρμανσης για να ζεσταθούμε;

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα δίδεται μόνο το τακτικό επίδομα ανεργίας και θα παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε Ενεργητικές Πολιτικές (Απασχόληση, Κατάρτιση, Συμβουλευτική).

Οι παροχές

Με εισοδηματικά κριτήρια δίδονται οι παρακάτω 16 παροχές:

1.       Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

2.       Ειδικό βοήθημα μετά από 3μηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων.

3.       Μπόνους 300 ευρώ για  μακροχρόνια ανέργους.

4.       Συμμετοχή σε προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.

5.       Συμμετοχή σε κατασκηνωτικό Πρόγραμμα.

6.       Ειδικό βοήθημα διακοπής των εργασιών της επιχείρησης/ επίδομα επίσχεσης.

7.       Βοήθημα Αποφυλακισμένων.

8.       Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη Ανέργων έως 29 ετών.

9.       Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Ανέργους 29-55 ετών.

10.   Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Μακροχρόνια Ανέργους, 55 ετών και άνω.

11.   Πρόγραμμα Επιταγών Θεάματος.

12.   Πρόγραμμα Επιταγών Αγοράς Βιβλίων.

13.   Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

14.   Προαιρετική Ασφάλιση Μακροχρονίων Ανέργων για Θεμελίωση Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος λόγω γήρατος.

15.   Μοριοδότηση σε προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

16.   Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους/ μουσεία.

Με το νέο έτος τίθεται σε ισχύ – ένα νέο μέτρο – αυτό που προβλέπει πως σε περίπτωση άρνησης τριών κατάλληλων θέσεων εργασίας (που αντιστοιχούν στην επαγγελματική ειδικότητα, τις γνώσεις, τους επαγγελματικούς στόχους και στον τόπο μόνιμης κατοικίας του αναζητούντος εργασία) συνεπάγεται διαγραφή από το ψηφιακό μητρώο για δύο χρόνια.

Η άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης συνεπάγεται διαγραφή για έξι μήνες. Και στις δύο περιπτώσεις, διακόπτονται και οι άλλες παροχές.

Τέλος, τίθεται σε ισχύ και το «επίδομα εργασίας», το οποίο προβλέπει τη χορήγηση του 50% του επιδόματος  ανεργίας  σε όσους βρίσκουν δουλειά, εντός του διαστήματος επιδότησης. Θα δίδεται για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του τακτικού επιδόματος.

Πηγή: www.ot.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή