Ευσεβείς πόθοι που τους νόμιζαν ρεάλ πολιτίκ

Φταίνε οι Άρχοντες του τόπου, που πολιτεύονται με ψευδαισθήσεις και το μόνο που πέτυχαν μέχρι τώρα είναι την σαλαμοποίηση του Κυπριακού -της Κύπρου μάλλον.

by Times Newsroom
  • Άριστος Μιχαηλίδης

Πού μας οδήγησαν οι ευσεβείς πόθοι για τους οποίους γράφαμε και χθες με αφορμή τις γελοιότητες (με το συμπάθιο, αλλά γελοιότητες είναι) για την πρόσκληση του Ερντογάν στον Χριστοδουλίδη; Διότι δεν είναι καινούργιο φαινόμενο να πολιτεύονται οι ταγοί μας με βάση όσων προσδοκούν, όσων οι ίδιοι θα ήθελαν να είναι πραγματικότητα. Μας οδήγησαν σε αυτό που βιώνουμε σήμερα και η κατάληξη του θα είναι τραγική. Στο να παρακολουθούμε να χάνουμε την πατρίδα μας ανήμποροι να αντιδράσουμε.

Όχι, δεν φταίνε γι΄ αυτό οι δήθεν χαμένες ευκαιρίες, όπως σίγουρα κάποιοι θα επαναλάβουν. Φταίνε οι Άρχοντες του τόπου, που πολιτεύονται με ψευδαισθήσεις και το μόνο που πέτυχαν μέχρι τώρα είναι την σαλαμοποίηση του Κυπριακού -της Κύπρου μάλλον. Κομμάτι κομμάτι, βήμα με βήμα περπάτησαν κορδωτοί στο χαλί που τους έστρωσε η Τουρκία και τώρα πάνε ολοταχώς για την τελική πράξη. Όσοι θέλουν να καταλάβουν ας διαβάσουν σήμερα το πολιτικό ρεπορτάζ του Κώστα Βενιζέλου (σελ. 6), που αποκαλύπτει τα σενάρια των Βρετανών για να μας βοηθήσουν να βρούμε την χρυσή τομή ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο.

Δεν είχαμε αμφιβολία (scripta manent ως γνωστό) ότι εδώ θα φτάναμε όταν τους ακούγαμε τα τελευταία εξίμισι χρόνια να φωνάζουν ως χορωδία παράφωνων, αντί να πολιτεύονται προληπτικά, για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τον απεσταλμένο που θα αναζητήσει το κοινό έδαφος. Λοιπόν, έρχεται ο απεσταλμένος. Και το Φόρειν Όφις, όπως πάντα, γεννά ιδέες για να μας βοηθήσει να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω για να συνεννοηθούμε.

Τι άλλο να γίνει, δηλαδή, αφού οι Τούρκοι επιμένουν στην κυριαρχική ισότητα και τα δύο κράτη κι εμείς επιμένουμε στη ΔΔΟ; Κάπου θα αναζητήσουν περιθώριο για την χρυσή τομή. Και φυσικά θα την αναζητήσουν σε όσα μέχρι σήμερα έκτισαν γύρω μας οι ταγοί κάνοντας τους συμβιβασμούς τους βασιζόμενοι στους ευσεβείς πόθους τους.

Όλοι οι Πρόεδροι λύσης (έτσι βάφτιζαν τους εαυτούς τους), άφησαν πίσω τους κληρονομιά, που θα την βρούμε μπροστά μας. Όχι για να λύσουμε το Κυπριακό, αλλά για να διαλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και να δώσουμε στην Τουρκία αυτό που απαιτεί να πάρει. Είτε με την υπογραφή μας, είτε με τα τετελεσμένα χωρίς υπογραφή.

Ο Γιώργος Βασιλείου μας άφησε την ΔΔΟ, που δέχθηκε να μπει στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών κι από τότε οι επίγονοι το θέτουν ως να είναι μίασμα να την αμφισβητείς αφού την υιοθετούν τα ψηφίσματα. Μην πούμε και το ότι αφαίρεσε το σύμβολο της Κυπριακής Δημοκρατίας για να συναντήσει τον Ραούφ Ντενκτάς, υποβιβάζοντας τον Πρόεδρο σε κοινοτάρχη, κι από εκεί ακολούθησαν πολλά άλλα, όπως το κόκκινο χαλί για τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στο «προεδρικό» των κατεχομένων.

Ο Γλαύκος Κληρίδης μας άφησε την εκ περιτροπής προεδρία και την φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας την «μια Τουρκοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία και μια Ελληνοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία, οι οποίες θα έχουν ισότιμο καθεστώς» (συμφωνία με Ταλάτ), και το Κυπριακό, την κατοχή δηλαδή, «κυπριακής ιδιοκτησίας», που έβγαλε εντελώς και επίσημα την Τουρκία από το παιχνίδι. Ξέπλυμα κανονικό!

Ο Νίκος Αναστασιάδης τη μία κυριαρχία «η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», αλλά κυριαρχία «η οποία καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό τον χάρτη του ΟΗΕ». Δηλαδή, την «εξωτερική κυριαρχία» που απολαμβάνει το ένα κράτος έναντι του άλλου και όχι την ενιαία κυριαρχία ενός κυπριακού κράτους. Ταυτόχρονα, μας άφησε και το ότι «οι συνιστώσες πολιτείες  θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, χωρίς επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση» (συμφωνία με Έρογλου).

Όλα αυτά δεν βασίστηκαν ούτε στην πολιτική οξυδέρκεια των αρχηγών μας, ούτε σε μια πραγματική βάση που τους έδειχνε ότι με αυτά θα λυνόταν το Κυπριακό, αλλά μόνο στους ευσεβείς πόθους τους. Στις ουτοπίες τους. Άλλωστε, τα περισσότερα δεν ήταν καν δικές τους ιδέες, τους τα πλάσαραν ή τους τα επέβαλαν ξένοι καλοθελητές.

Τώρα, λοιπόν, περνούμε στο επόμενο στάδιο. Βασισμένοι σε όλα αυτά και αφού η ισχυρή πλευρά επιμένει στην αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας ως προϋπόθεση για να μπει στις διαπραγματεύσεις, ας δούμε πώς θα κάνει το επόμενο βήμα η ανίσχυρη πλευρά. Σου λένε οι βρετανοί, αφού υπάρχει το προηγούμενο με την αποδοχή της χωριστής κυριαρχίας στη συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου, ας την στρογγυλέψουμε ακόμα λίγο να την χωνέψετε πιο εύκολα.

ΠΗΓΗ : www.philenews.com

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com