Ανθρώπων τραγωδίες…

Ο ΠΟΜ υπολογίζει ότι το 2023 μόνο, έχουν πνιγεί παραπάνω από 2.200 άνθρωποι  στο λεγόμενο «πέρασμα της Μεσογείου».

by Times Newsroom
  • Χρήστος Μιχαηλίδης    

Εξήντα, και πλέον, μετανάστες, μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά,  πιστεύεται πως πνίγηκαν το Σάββατο σε ναυάγιο λίγο έξω από τις ακτές της Λιβύης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης (ΠΟΜ). Στο πλοιάριο, το οποίο σχεδόν όπως όλα τα άλλα που χρησιμοποιούνται από τους διακινητές ήταν σε άθλια κατάσταση, επέβαιναν περίπου 86 άνθρωποι.

Κατά την εκτίμηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τα περισσότερα θύματα ήταν από την Νιγηρία, την Γκάμπια και άλλες αφρικανικές χώρες. Η Λιβύη είναι μαζί με την Τυνησία τα βασικά σημεία απόπλου των μεταναστών, με πρώτο προορισμό την Ιταλία. Έχουν φτάσει εκεί, φέτος μόνο, πάνω από 153.000 μετανάστες. Πάρα πολλοί από αυτούς, προσπαθούν συνήθως και περάσουν και σε  ευρωπαϊκές χώρες.

Εκείνοι που μπαίνουν σε αυτά τα σαπιοκάραβα (πληρώνοντας, για τα δικά τους φτωχά δεδομένα, ολόκληρη περιουσία στους διακινητές), είτε για να γλυτώσουν από πολέμους, είτε γιατί κινδυνεύουν στις χώρες τους από τιμωρίες για διάφορους λόγους (ποινικούς, ή συνειδησιακούς), είτε γιατί γυρεύουν δουλειές και καλύτερη ζωή σε άλλες χώρες της Δύσης.

Ο ΠΟΜ υπολογίζει ότι το 2023 μόνο, έχουν πνιγεί παραπάνω από 2.200 άνθρωποι  στο λεγόμενο «πέρασμα της Μεσογείου». Όλοι θυμόμαστε και τους 78 που πνίγηκαν, και τους άλλους περίπου 100 που διασώθηκαν, σε ανάλογο ναυάγιο (εξαιτίας κακοκαιρίας, και ακαταλληλότητας του πλοιαρίου), στ’ ανοικτά της Πύλου, στην Πελοπόννησο.

Στην Ιταλία έχουν αποβιβαστεί φέτος περισσότεροι από 153.000 μετανάστες από την Λιβύη και την Τυνησία. Το Σάββατο βρέθηκε στη Ρώμη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έχει βάλει ως ύψιστη προτεραιότητα στην πολιτική του ατζέντα την πάταξη του φαινομένου, και είχε συνομιλίες με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Αλβανό Έντι Ράμα.

Από την αρχή της χρονιά ο Σούνακ, που όλο και πέφτει στις δημοσκοπήσεις, έχει βάλει τα περισσότερα αυγά του στο καλάθι του περιορισμού της λαθρομετανάστευσης. Σε έναν βαθμό το έχει πετύχει. Αυτό είναι ίσως και το μόνο μέτωπο από το οποίο ακόμα αντλεί ψήφους. Παρά το γεγονός ότι η χώρα του, έχοντας επιλέξει να τεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζει τώρα τεράστιο πρόβλημα εργατικών χεριών, αλλά και υπαλλήλων υψηλότερου επιπέδου.

Η είδηση των ημερών που σόκαρε πολύ κόσμο (εκτός βεβαίως από τους λεγόμενους μαχητές της Χαμάς), ήταν η κατά λάθος δολοφονία από τον ισραηλινό στρατό στην Γάζα τριών ισραηλινών ομήρων, παρά το γεγονός ότι, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, και παραδέχτηκαν οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές, είχαν τα χέρια του ψηλά και ανέμιζαν και λευκές σημαίες.

«Το συμβάν είναι εκτός των κανονισμών εμπλοκής μας», είπε με συντριβή εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, και προανήγγειλε «άμεση έρευνα στο ανώτερο δυνατόν επίπεδο».

Πρόκειται για τους Γιόταμ Χαίμ 28, Σαμέρ Ταλάλκα 22, και Αλόν Σαμρίζ 26. Το BBC μεταδίδει ότι τις τελευταίες μέρες ο ισραηλινός στρατός αντιμετωπίζει σφοδρή αντίσταση στην ευρύτερη περιοχής της πόλης της Γάζας. Η κατά λάθος εκτέλεση των ομήρων αυξάνει την πίεση στο Τέλ Αβίβ να επιμείνει και να πετύχει συμφωνία με την Χαμάς για απελευθέρωση  των πέραν των 120 ομήρων που ακόμα κρατεί η τρομοκρατική οργάνωση.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, πο όλοι γνωρίζουν ότι με αυτόν τον πόλεμο παίζει πια και το δικό του πολιτικό μέλλον (σ.σ.: το γεγονός ότι επί της ηγεσίας του συνέβη η πρωτοφανής σφαγή πέραν των 1200 άμαχων πολιτών εντός ισραηλινού εδάφους), δήλωσε το Σάββατο ότι το «άτυχο γεγονός» της δολοφονίας των 3 ομήρων δεν θα επηρεάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Παλαιστίνη – αντίθετα, θα ενταθούν.

Φωτογραφία αρχείου με βάρκα μεταναστών στην Μεσόγειο, από το Associated Press. 

ΠΗΓΗ : www.philenews.com

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com