Φωτιές: Εκτός ελέγχου η πύρινη λαίλαπα σε Φυλή και Αλεξανδρούπολη – Καίγονται σπίτια, εκκενώνονται οικισμοί – Δεν σταματά να ηχεί το 112

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα όλης της χώρας για μία ακόμη ημέρα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλουν τιτάνια μάχη να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές.

by Times Newsroom

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει στην περιοχή της Φυλής αλλά και της Αλεξανδρούπολης. Οι άνεμοι που πνέουν είναι ισχυροί, αγγίζοντας και τα 8 μποφόρ σε μερικές στιγμές, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών τόσο από αέρος όσο και από εδάφους. Πολλά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες ενώ το 112 δεν σταματά να ηχεί από τις πρωινές ώρες της ημέρας (22/8/2023).

Φωτιά στη Φυλή: Καίγονται σπίτια στο Πανόραμα – Εκκενώνονται τα Άνω Λιόσια

Έναν εφιάλτη χωρίς τέλος ζουν τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι της Φυλής με την φωτιά να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η φωτιά που ξεκίνησε από τη Μονή Κλειστών έφτασε σε κατοικημένες περιοχές και έχουν καεί σπίτια αλλά και επιχειρήσεις. Λίγο πριν τις 16:00 εστάλη μήνυμα 112 το οποίο αναφέρει:

Εκκενώνονται Άνω Λιόσια, Γεννηματά και Κανάλα – Πληροφορίες για εγκλωβισμένους

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν καεί σπίτια, ενώ εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Άνω Λιόσια, Γεννηματά και Κανάλα.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Δήμου Φυλής, η φωτιά καίει τα πρώτα σπίτια.

Λόγω της φωτιάς, έχουν προκληθεί και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έως και τα Λιόσια.

Εγκλωβισμένοι στη Φυλή

Υπάρχουν ηλικιωμένοι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, καθώς αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν να απομακρυνθούν, μεταδίδει ο Alpha.

Eντοπίστηκαν και άλλοι απανθρακωμένοι στη Λευκίμμη – Στους 26 έφτασαν οι νεκροί από τη φωτιά

Τραγωδία δίχως τέλος από τη μεγάλη φωτιά που συνεχίζει να καίει στον Έβρο. Μετά τον εντοπισμό 18 απανθρακωμένων κοντά στο χωριό Άβαντας, εντοπίστηκε ακόμα μία ομάδα νεκρών ανθρώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι άνθρωποι στη Λευκίμμη, στο δάσος της Δαδιάς. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για οκτώ με εννέα άτομα.

Νωρίτερα, ο Γιάννης Αρτοποιός είχε ανακοινώσει τον εντοπισμό 18 νεκρών, που πιθανολογείται ότι είναι μετανάστες, αφού στην περιοχή δεν έχει γίνει καμία δήλωση εξαφάνισης από κατοίκους.

Φωτιές: Ήχησε ξανά το 112 στην Αλεξανδρούπολη – Εκκενώνονται ακόμα 4 οικισμοί

Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τη φωτιά που καίει για τέταρτη μέρα στην Αλεξανδρούπολη με το 112 να μην σταματάει να ηχεί στα κινητά των κατοίκων.

Το 112 στάλθηκε στους κατοίκους των περιοχών Μάκρη, Δικέλλα, Αγία Παρασκευή και Μεσημβρία για εκκένωση προς Αλεξανδρούπολη.

«Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Μάκρη, Δικέλλα, Αγία Παρασκευή και Μεσημβρία απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Τα κύρια μέτωπα της φωτιάς

Στα πύρινα μέτωπα των οικισμών Πλάκας, του πρώην οικισμού Αμφιθέας και σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο εντός του πευκοδάσους της Κίρκης το οποίο είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη συνεχίζεται σήμερα η άνιση μάχη, λόγω των ιδιαίτερων πυρομετεωρολογικών συνθηκών, των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που καίει στον Έβρο από το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.. Από αέρος συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Στη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκε το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, καθώς οι φλόγες έφτασαν στον περίβολο. Εξήντα εννέα από τους ασθενείς του νοσοκομείου έχουν μεταφερθεί στο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» που τους μεταφέρει στην Καβάλα, με τους υπόλοιπους να έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν 115 διακομιδές με 30 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα, Ξάνθη, Διδυμότειχο, Θεσσαλονίκη  και τρία στρατιωτικά υπό τις εντολές του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου.

Για την επιχείρηση έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη και δύο μονάδες του Ειδικού Τμήματος Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ένα κινητό συντονιστικό κέντρο.

Από τους 115 ασθενείς, 12 ήταν νεογνά και 8 ασθενείς ΜΕΘ. Περίπου 50 περιπατητικοί ασθενείς μεταφέρθηκαν με λεωφορεία. Οι ασθενείς διακομίστηκαν στα νοσοκομεία Κομοτηνής και Ξάνθης και τα νεογνά στην Καβάλα.

Την επιχείρηση συντόνισαν ο υφυπουργός Υγείας Μαριος Θεμιστοκλεους και ο προεδρος του ΕΚΑΒ Νικος Παπαευσταθιου.

Εκκενώθηκαν γηροκομεία

Περίπου 130 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Ιωακείμιο γηροκομείο και το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης.

Ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων σημειώνοντας ότι η προστασία τους του προσέφερε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση της ζωής του.

«Ζητήσαμε τη συνδρομή του ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης που διέθεσε λεωφορεία για τη μεταφορά σε ασφαλές σημείο των φιλοξενούμενων των δύο δομών της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Συνοδεία αστυνομικών και με τη βοήθεια του προσωπικού το οποίο κλήθηκε από τους ιερείς απομακρύνθηκαν σε δύο γκρουπ καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει τα δύο κτίρια. Δυστυχώς δεν ήταν εφικτή η μετακίνηση περίπου 70 ηλικιωμένων που είναι κλινήρεις για την ασφάλεια των οποίων μετέβησαν στο σημείο ικανές πυροσβεστικές δυνάμεις».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ηλίας Γαστερίδης είπε: «Οι στάχτες πέφτουν από τον ουρανό, είναι σαν να χιονίζει».

Στη διάρκεια της νύχτας δόθηκε μέσω του 112 εντολή εκκένωσης προς Αλεξανδρούπολη στους κατοίκους των οικισμών Πλάκα, Δίκελλα, Μάκρη, Νέα Χιλή, Ελαιώνας, Έλατο, Πεύκη και Άγιος Γεώργιος.

Φωτιές: Καίγονται εργοστάσια και αποθήκες στον Ασπρόπυργο – Έκλεισε η Αττική Οδός

Σε τρεις διαφορετικές εστίες, Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή και Αμμουδιές , κοντά στη βιομηχανική περιοχή , αλλά πίσω από το Θριάσιο κοντά στην 112 Πτέρυγα Μάχης εκτείνεται το πύρινο μέτωπο στον Ασπρόπυργο.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από την φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι έκλεισε η Αττική Οδός  και στα δύο ρεύματα σε ένα μεγάλο τμήμα της, από την είσοδο της Ελευσίνας έως τον κόμβο της Περιφερειακής Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Μέσα σε μόλις μιάμιση ώρα εστάλησαν 3 μηνύματα από το 112 για τη φωτιά. Οι κάτοικοι των οικισμών ΠοντίωνΒέρας και Λάκκας Κατσαρή, ειδοποιήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή τους. Παράλληλα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ασπροπύργου προκειμένου να κλείσουν ερμητικά πόρτες και παράθυρα και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους καθώς η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

Συνολικά επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 3 ελικόπτερα. Οι πιλότοι αναγκάζονται να κάνουν βουτιές μέσα στον μαύρο καπνό προκειμένου να πραγματοποιήσουν ρίψεις όσο πιο κοντά γίνεται στις εστίες της φωτιάς.

Την ίδια ώρα αναχωρούσαν από την Ελευσίνα αεροσκάφη Καναντέρ για τα άλλα μέτωπα της δυτικής Αττικής.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης (22.08.23) εστάλη το πρώτο μήνυμα από το 112. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Ασπροπύργου, Μιχάλη Ψωμιάδη, έχουν καεί πέντε αποθήκες και τουλάχιστον δύο εργοστάσια, μεταξύ αυτών αποθήκες με ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά logistics.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό, στο νότιο μέτωπο από τη Φυλή είναι η Λάκκα Κατσαρή και το δυτικό κομμάτι του Ασπροπύργου που αποτελεί μίξη βιομηχανικής ζώνης με αστικό ιστό.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου Βασίλης Βαρθακογιάννης είπε ότι η πυρκαγιά προκάλεσε καταστροφή βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Φωτιές: Συναγερμός στην Αρκαδία – Γλείφουν τα σπίτια οι φλόγες στην Αγία Σοφία

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Αγία Σοφιά στην Αρκαδία.

Στο σημείο για την κατάσβεση της φωτιάς στην Αρκαδία επιχειρούν 8 οχήματα της πυροσβεστικής, 25 πυροσβέστες και 15 άτομα πεζοπόρο.

Η φωτιά βρίσκεται κοντά στον οικισμό και στο σημείο πνέουν δυνατοί άνεμοι.

Φωτιές: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Λαύριο

Φωτιά ξέσπασε μετά τις 2 το μεσημέρι στο Λαύριο Αττικής.

Η φωτιά ξεκίνησε πίσω από το νεκροταφείο και, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο σημείο αυτό βρέθηκαν άμεσα πολλά οχήματα της Πυροσβεστικής.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Από την πλευρά τους, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τους ισχυρούς ανέμους για να τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο.

Φωτιές: Φωτιά και στην Νέα Σαμψούντα

Συναγερμός σήμανε στην Π.Υ. Πρέβεζας καθώς πριν από λίγη ώρα εκδηλώθηκε φωτιά στην περιοχή της Ν.Σαψούντας στην Πρέβεζα. 

Στο σημείο επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ οι άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά πρόλαβε και έκαψε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι ενώ άντρες της πυροσβεστικής πρόλαβαν και έσωσαν από τις φλόγες το γειτονικό σπίτι που κινδύνευε άμεσα.

Φωτιές: Πύρινη κόλαση για δεύτερη ημέρα στη Βοιωτία

Εκτός ελέγχου λόγω των ισχυρών ανέμων είναι οι δασικές πυρκαγιές στην Βοιωτία παρά τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν σε πολλά σημεία. Ξεπερνά τα 10 χλμ. το μέτωπο των δύο πυρκαγιών στα παράλια της Βοιωτίας, στον Kορινθιακό Κόλπο.

Μάλιστα, το πρώτο μέτωπο, που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας (21/8) από τα Χώστια, και το δεύτερο που ξεκίνησε χθες το απόγευμα από τον Ταρσό, βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, έχουν πάρει τέτοια κατεύθυνση ώστε να ενωθούν.

Μήνυμα 112 για εκκένωση 9 οικισμών

Μήνυμα 112 εστάλη στους κατοίκους 9 οικισμών στη Βοιωτία για απομάκρυνση, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μήνυμα του 112, οι κάτοικοι των οικισμών Άγιος Αθανάσιος, Καρυώτι, Καρέικα, Ρεβυθαίικα, Μιχέικα, Σκιπέικα, Μπακράκο, Καραχάλιο και Παναγία Καλαμιώτισσα πρέπει να απομακρυνθούν προς το Κυριάκι.

Βοιωτία: Εντολή εκκένωσης από το 112 σε Σκιπέικα, Μπακράκο, Καραχάλιο και Παναγία Καλαμιώτισσα

Ισχυροί άνεμοι και αναζωπυρώσεις

Στην περιοχή παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι, και οι αναζωπυρώσεις δημιουργούν νέα μέτωπα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται πολύ η προσπάθεια των επίγειων και εναέριων δυνάμεων να ελέγξουν την έκταση της φωτιάς.

Το παρήγορο είναι ότι εκεί απ’ όπου περνούν οι φλόγες δεν υπάρχουν οικισμοί και κατοικημένες περιοχές, ωστόσο τέτοιες περιοχές υπάρχουν προς τη θάλασσα, όπου οι επίγειες δυνάμεις έχουν χαράξει μία τελευταία ζώνη άμυνας.

Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής είναι η πιθανότητα οι φλόγες, βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους, να πάρουν πορεία προς τον Ελικώνα και την Αρβανίτσα, όπου υπάρχει ένα σπάνιο δάσος, αλλά και οικισμοί.

Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις, όμως το ανάγλυφο δεν επιτρέπει να προχωρήσουν και να προσεγγίσουν τις φλόγες.

Ακόμη, στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η φωτιά οι αναζωπυρώσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες, μέσα σε ελαιώνες και πευκόφυτη περιοχή, και κατά περιόδους δημιουργούν μέτωπα τα οποία κινούνται απειλητικά σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λιβαδειάς Γιάννη Ταγκαλέγκα, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η κατάσταση παραμένει εφιαλτική. Οι αναζωπυρώσεις μαζί με τους ισχυρούς ανέμους δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Δίνουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα, αλλά, δυστυχώς, οι ισχυροί άνεμοι δεν μας επιτρέπουν να σταματήσουμε την καταστροφή».

Πριν λίγο, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκε ότι το ρεύμα κυκλοφορίας προς τον Πρόδρομο και την παραλία Σαραντίου, όπου είχε διακοπεί η συγκοινωνία, αποκαταστάθηκε πλήρως, αφού έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος από την περιοχή.

Με νέο μήνυμα το υπουργείου Κλιματικής Κρίσης στις 14:12 κάλεσε τον κόσμο που βρισκόταν στις περιοχές Σκιπέικα, Μπακράκο, Καραχάλιο και Παναγία Καλαμιώτισσα να εκκενώσουν προς το Κυριάκι.

Οι Αρχές κάλεσαν τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες να ακολουθούν τις οδηγίες των πυροσβεστών

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com