Φυλλορροεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Υπερψηφίστηκε η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη

Εξεταστική για Τέμπη - Βορίδης: Δεν θα επιτρέψουμε τακτικισμούς και φτηνή πολιτική εκμετάλλευση για Τέμπη - Αγρια κόντρα στη Βουλή με Ανδρουλάκη και Φάμελλο

by Times Newsroom

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 12/11/23)

Εσωτερική πολιτική

  • Λίνα Μενδώνη: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου ανάδειξης και διαφύλαξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς
  • Οικονόμου για απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ: Όσοι προκαλούν ζημιά σε δημόσιους οργανισμούς συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη. «Όσοι προκαλούν ζημιά σε δημόσιους οργανισμούς, όσο κι αν προσπαθούν να μείνουν στο σκοτάδι, συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη», αυτό τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή την εξιχνίαση από την ΕΛΑΣ κακουργηματικής απάτης από την οποία επήλθε ζημία άνω των 8 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.
  • Γιώργος Γεραπετρίτης: Έχουμε ένα μεγάλο όραμα, να δημιουργήσουμε μητρώο απόδημου ελληνισμού. «Η ελληνική διασπορά είναι το μεγάλο μας όπλο». «Οτιδήποτε φέρνει κοντά τους Έλληνες απανταχού της Γης, είναι κάτι που εμάς, στο υπουργείο Εξωτερικών, μας αγγίζει πάρα πολύ και πρωτίστως την κυβέρνηση την ίδια».

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Βέλγιο: Έξι μέλη μιας οικογένειας πέθαναν από πυρκαγιά στο σπίτι τους. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η φωτιά προκλήθηκε από ατύχημα και αιφνιδίασε την οικογένεια που εκείνη την ώρα κοιμόταν.
  • Οι μισοί υποστηρικτές του Μπάιντεν θα τον ψήφιζαν ξανά για να εμποδίσουν την επανεκλογή του Τραμπ. Υψηλό ποσοστό συγκεντρώνει ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ
  • Ουκρανία: Πάνω από 30.000 ουκρανοί στρατιώτες νεκροί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Ουκρανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο σχεδόν 25.000 στρατιωτών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, εκτιμώντας πως οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ξεπερνούν συνολικά τις 30.0000.
  • Αγγλία: Συνελήφθησαν δύο 12χρονοι για τη δολοφονία 19χρονου. Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο 12χρονοι συνελήφθησαν, καθώς θεωρούνται ύποπτοι για φόνο, αφότου ένας 19χρονος άνδρας μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στην πόλη Γουλβερχάμπτον, στην κεντρική Αγγλία.
  • Γερμανία: Πολιτικός «σεισμός» στην Έσση – Οι Χριστιανοδημοκράτες «πέταξαν» εκτός κυβέρνησης το κόμμα των Πρασίνων. «Σεισμό» στο κόμμα των Πρασίνων έχει προκαλέσει η απόφαση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) να δημιουργήσουν κυβερνητικό συνασπισμό με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, SPD, μετά τις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Έσση κυβερνούνταν από το CDU με τους Πράσινους, οι οποίοι φοβούνται πως ο «παραγκωνισμός» τους μπορεί να φτάσει μέχρι το Βερολίνο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Χείρα φιλίας» τείνει ο Κασσελάκης στην ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου

  • Η «χείρα φιλίας»: Την πρόθεση του να σταματήσει ο εσωκομματικός πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείο. Ο κύριος Κασσελάκης επανέλαβε πως τείνει «χείρα φιλίας» στην ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου.
  • Νέες αποχωρήσεις: Άλλα 52 στελέχη, αυτή τη φορά από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Βόρειας Αθήνας, αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας το γαϊτανάκι των παραιτήσεων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται σε πρωτοφανή περιδίνηση. Ακόμα την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο άλλοτε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας.
  • Το δείπνο: Tην ίδια ώρα έλαβε χώρα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην συνεργάτη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στη Νέα Σμύρνη. Οι πάλαι ποτέ στενοί συνεργάτες έφαγαν μαζί και όπως είναι φυσικό, το εν λόγω γεύμα προκάλεσε αντιδράσεις αλλά και αρκετές συζητήσεις σε παρασκηνιακό επίπεδο.

Ψηφίστηκε η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής για τα Τέμπη

  • Η ψηφοφορία: Υπέρ της πρότασης του ΚΚΕ, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα: «Τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό», τάχθηκε η ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, μετά από ονομαστική-ηλεκτρονική ψηφοφορία, και επί 298 ψηφισάντων, 266 βουλευτές ψήφισαν «ναι», ενώ οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ψήφισαν «όχι».
  • Η σύσταση: H εξεταστική επιτροπή θα αποτελείται από 31 μέλη, με εκπροσώπηση κατ΄αναλογία της δύναμής τους, όλων των κομμάτων, καθώς και των ανεξαρτήτων βουλευτών.
  • Το χρονοδιάγραμμα: Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της εργασιών της επιτροπής και η υποβολή του σχετικού πορίσματος, ορίστηκε σε ένα μήνα από τη συγκρότηση της επιτροπής, με δικαίωμα παράτασης, εφόσον ζητηθεί από την ίδια επιτροπή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί κατεπειγόντως «παύση των εχθροπραξιών» στη Γάζα

  • Το ψήφισμα: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το βράδυ της Πέμπτης ψήφισμα με το οποίο ζητεί κατεπειγόντως «παύση των εχθροπραξιών» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας «για επαρκή αριθμό ημερών» ώστε να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.
  • Οπλα μέσα στο νοσοκομείο; Βίντεο που φέρεται να δείχνει οπλισμό της Χαμάς που εντοπίστηκε κατά την έφοδο ισραηλινών στρατιωτών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF). Στο βίντεο διακρίνονται πολλά τυφέκια εφόδου AK-47, χειροβομβίδες, γεμιστήρες και άλλος οπλισμός. Σε άλλη πτέρυγα βρέθηκε «τεχνολογικός εξοπλισμός» που υποδηλώνει ότι η Χαμάς διατηρούσε εκεί επιχειρησιακό αρχηγείο, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των IDF.
  • Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών: Η κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε απόψε ότι από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί 11.500 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 4.710 παιδιά και 3.160 γυναίκες. Οι τραυματίες υπολογίζονται σε περίπου 29.800, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πρωτογενές πλεόνασμα και φορολογικά έσοδα φέρνουν έκτακτο επίδομα

  • Στα 6,08 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα: Σημαντική υπέρβαση έναντι του στόχου παρουσιάζει τόσο το πρωτογενές πλεόνασμα στο 10μηνο, όσο και τα φορολογικά έσοδα. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 6,08 δισ. ευρώ και η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων, κυρίως λόγω τουρισμού, ανέρχεται σε 867 εκατ. ευρώ.
  • Δημοσιονομικός χώρος 300 εκατομμυρίων: Σύμφωνα με το επεξηγηματικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών, ο πραγματικός επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται διαμορφώνεται σε 300 εκατ. ευρώ για το 10μηνο.
  • Έρχεται έκτακτο επίδομα: Οι παραπάνω επιδόσεις της οικονομίας φέρνουν πιο κοντά την χορήγηση έκτακτου επιδόματος, όπως έχουν δεσμευθεί τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στην περίπτωση που δημιουργηθεί επιπλέον – των προβλεφθέντων – δημοσιονομικός χώρος.

Έρχεται το πρώτο «χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο

  • Κρύο και βροχές: Το πρώτο αξιόλογο κρύο που θα μας θυμίσει ότι οδεύουμε προς τον χειμώνα έρχεται το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Νοεμβρίου. Η κακοκαιρία θα γίνει πιο αισθητή από το Σάββατο καθώς αναμένονται βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα ανατολικά από την Θράκη μέχρι και την Ρόδο όπου θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες.
  • Χιόνια στα ορεινά: Το Σάββατο θα εκδηλωθούν και οι πρώτες αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών δεν αποκλείεται να ντυθούν στα λευκά οι κορυφές της Πάρνηθας και της Πεντέλης.
  • Από Δευτέρα και πάλι Aνοιξη: Η κακοκαιρία πάντως δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια καθώς από την Δευτέρα και έπειτα αναμένεται και οι βροχοπτώσεις να σταματήσουν και οι θερμοκρασίες να τραβήξουν εκ νέου την ανηφόρα.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • Παναθηναϊκός – Ζάλγκιρις Κάουνας 73-71: Νίκη με Μήτογλου και Σλούκα. Ο Παναθηναϊκός σημείωσε τη δεύτερη σερί νίκη του στην Euroleague (μετά την εκτός έδρας νίκη επί της Άλμπα Βερολίνου την προηγούμενη αγωνιστική) επικρατώντας δύσκολα της Ζαλγκίρις με 73-71 στο ΟΑΚΑ.
  • Basketball Champions League: «Φρένο» στην αήττητη Χάποελ Ιερουσαλήμ έβαλε ο ΠΑΟΚ (79-77). Ο «Δικέφαλος» ήταν αποδοτικότερος στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης , έχοντας κορυφαίο του στο παρκέ, τον Κένταλ Σμιθ (16 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο).
  • Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Στρατόπεδο 5.000 ανδρών στην καρδιά του Παρισιού. Περίπου 30.000 αστυνομικοί πρέπει να κινητοποιούνται καθημερινά, καθώς και 17.000 ιδιωτικοί πράκτορες ασφαλείας κατά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, περίοδο που διαρκεί από τις 26 Ιουλίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com