G20-Τουρκία: Λύση δύο κρατών και περισσότερο ενεργό ρόλο της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για μια επείγουσα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και μια λύση δύο κρατών στη σύγκρουση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη σύνοδο των G20 στη Βραζιλία, δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης, σύμφωνα με το Reuters την Πέμπτη.

by Times Newsroom

Η Τουρκία, η οποία έχει επικρίνει σκληρά το Ισραήλ για τις επιθέσεις του στη Γάζα και υποστήριξε τις κινήσεις για να το δικάσει για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), έχει επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός.

Σε αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους της και ορισμένες χώρες του Κόλπου, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Φιντάν είπε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο την Τετάρτη ότι η «αγριότητα» στη Γάζα πρέπει να σταματήσει και συζήτησε επίσης μέτρα για την επίτευξη επείγουσας κατάπαυσης του πυρός και περισσότερης βοήθειας στον θύλακα, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με ομολόγους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και Αίγυπτος, σύμφωνα με την αναφερόμενη πηγή.

“Συζητήθηκαν τα βήματα που μπορούν να ληφθούν για να επιτευχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό”, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ του Φιντάν και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ενημέρωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι ο Φιντάν συζήτησε επίσης “συγκεκριμένα βήματα” για να σταματήσoυν οι μάχες και με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock.

Η Άγκυρα πιστεύει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί ώστε να είναι πιο περιεκτικό και αντιπροσωπευτικό του κόσμου.

«Το γεγονός ότι ακόμη και τώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει καταλήξει σε απόφαση για την κατάπαυση του πυρός δείχνει ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαιότητα», είπε ο Φιντάν σε μια συνεδρίαση της συνόδου της G20, σύμφωνα με έναν από τους συμβούλους του, αναφερόμενος στο τρίτο βέτο των ΗΠΑ για κατάπαυσης του πυρός στο 15μελές σώμα.

«Η θέση που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα (Luiz Inacio Lula da Silva) είναι αξιοθαύμαστη», είπε ο τούρκος σύμβουλος του Χακάν Φιντάν, αναφερόμενος στα σχόλια του Λούλα που συνέκρινε τον πόλεμο στη Γάζα με τη γενοκτονία των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που προκάλεσε διπλωματική διαμάχη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com