Γάμος των ομόφυλων: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο – Οι αγρότες επιμένουν

Πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για την ισότητα στον πολιτικό γάμο με τη θετική ψήφο 176 βουλευτών. Ψήφισαν συνολικά 254 βουλευτές ενώ απείχαν 46. Κατά ψήφισαν 76 βουλευτές ενώ "παρών" ψήφισαν δύο βουλευτές.

by Times Newsroom

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 15/02/24)

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Ινστιτούτο Κiel: Η ΕΕ θα πρέπει να διπλασιάσει τη βοήθειά της προς το Κίεβο – Δεν διαφαίνεται νέα βοήθεια των ΗΠΑ. «Είναι ιδιαίτερα αβέβαιο αν οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια το 2024», εκτίμησε το ινστιτούτο που καταγράφει τη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν υποσχεθεί και έχουν προσφέρει οι σύμμαχοί της στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
  • Βρετανία: Διπλή νίκη του Εργατικού Κόμματος σε αναπληρωματικές εκλογές – Το μεγάλο φαβορί για να γίνει πρωθυπουργός μετά τις φετινές βουλευτικές εκλογές, ο επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, έκανε λόγο για ένα «εκπληκτικό αποτέλεσμα», που «δείχνει ότι οι άνθρωποι θέλουν την αλλαγή και είναι έτοιμοι να δείξουν την εμπιστοσύνη τους στους Εργατικούς».
  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο στρατός κάνει λόγο για «λυσσαλέες μάχες» στην Αβντιίβκα και ετοιμάζει «νέες θέσεις» γύρω από την πόλη – Τα ουκρανικά και τα ρωσικά στρατεύματα επιδίδονται σε «λυσσαλέες μάχες» στην πόλη Αβντιίβκα της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις δημιουργούν νέες αμυντικές θέσεις γύρω από την πολιορκημένη πόλη, σηματοδοτώντας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μια πιθανή οπισθοχώρηση μπροστά στα κύματα των ρωσικών επιθέσεων.
  • ΗΠΑ: Δίωξη σε πρώην πληροφοριοδότη του FBI που κατασκεύασε κατηγορίες για διαφθορά του Μπάιντεν και του γιου του – Η αμερικανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε χθες Πέμπτη τη σύλληψη και την άσκηση δίωξης σε βάρος πρώην πληροφοριοδότη της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI) διότι φέρεται να είπε ψέματα και να κατασκεύασε κατηγορίες για διαφθορά του γιου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, του Χάντερ Μπάιντεν, τις οποίες επιδιώκει να αξιοποιήσει η δεξιά για να παραπέμψει σε δίκη και να παύσει τον Δημοκρατικό ένοικο του Λευκού Οίκου.
  • Ιταλία : Στο στόχαστρο ακτιβιστών που διαμαρτύρονται για την κλιματική αλλαγή και η «Αφροδίτη» του Μποτιτσέλι – Ο πίνακας της Αναγέννησης γέμισε με εικόνες εκτεταμένης καταστροφής και οικολογικής κατάρρευσης, καθώς δύο ακτιβιστές μέλη της ομάδας Ultima Generazione (Τελευταία Γενιά) πραγματοποίησαν μια διαμαρτυρία στην Πινακοθήκη Ουφίτσι της Φλωρεντίας για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την κλιματική αλλαγή.
  • NBC News: Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν κυβερνοεπίθεση σε ιρανικό κατασκοπευτικό πλοίο – Η κυβερνοεπίθεση πραγματοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα στο πλαίσιο της κυβερνητικής απάντησης σε μια επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλους, ανέφερε το δημοσίευμα.
  • Γάζα: Η διεθνής κοινότητα πιέζει το Ισραήλ να μην εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα – Κάπου 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι έχουν συρρεύσει στην πόλη – Ηδιεθνής κοινότητα, με πρώτες τις ΗΠΑ, συνεχίζει σήμερα να καλεί την κυβέρνηση του Ισραήλ να μην εξαπολύσει επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει περίπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι.

Πέρασε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων

  • Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο: Νόμος του κράτους είναι πλέον ο γάμος των ομόφυλων αφού το νομοσχέδιο για την «Ισότητα στον πολιτικό γάμο» ψηφίστηκε από 176 βουλευτές, 76 τον καταψήφισαν, 46 απείχαν, ενώ δύο δήλωσαν παρών.
  • Σημαντικές απώλειες για την ΝΔ: Το 1/3 των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν την αντίρρησή τους στο νομοσχέδιο Μητσοτάκη, αφού οι 31 απείχαν από την διαδικασία, ενώ 20 καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Μεγάλη αποχή είχε και το ΠαΣοΚ στη διαδικασία.
  • Ολομέτωπη επίθεση Σαμαρά: Την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής προχώρησε σε ολομέτωπη επίθεση κατά της Κυβέρνησης με αφορμή το νομοσχέδιο, αν και η κριτική του επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας. «Ουδέν σχόλιο» η αντίδραση της ΝΔ.

Οι αγρότες “απειλούν” κάθοδο στην Αθήνα

  • Η απόφαση: Κάθοδο στην Αθήνα την Τρίτη αποφάσισαν οι αγρότες χθες στη Νίκαια της Λάρισας, στην πολύωρη πανελλαδική σύσκεψη των επιτροπής των μπλόκων. Στη συνεδρίαση, η πλειοψηφία των αγροτών πρότεινε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, καθώς θεωρούν ότι το βασικό τους αίτημα, το αφορολόγητο πετρέλαιο, δεν ικανοποιήθηκε.
  • Τα επόμενα βήματα: Μέχρι την Τρίτη οι αγρότες θα παραμείνουν στα μπλόκα, θα προχωρούν σε αποκλεισμούς δρόμων και μετά το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.
  • Το μήνυμα: Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας «αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις, γιατί τα βασικά μας αιτήματα δεν έχουν ικανοποιηθεί. Πιστεύουμε πως μέσω της συνέχισης του αγώνα θα έχουμε απαντήσεις από την Κυβέρνηση.

 Πληθωρισμός: Μειώθηκε τον Ιανουάριο στο 3,1%

  • Τα στοιχεία: Οπισθοχώρησε ελαφρά ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού τον περασμένο Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στο 3,1% από 3,5% τον περασμένο Δεκέμβριο και έναντι 7% τον Ιανουάριο 2023
  • Η αιτία: Κύρια αιτία είναι η πτώση των τιμών στην ενέργεια, με χαρακτηριστικό τη μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο κατά 60,2%. Στον αντίποδα, συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις στα είδη διατροφής κατά 8,3%, όπου ξεχωρίζουν οι αυξήσεις τιμών σε ελαιόλαδο (67,4%), φρούτα (14,2%) και λαχανικά (14,4%).
  • Η ανάπτυξη: Την ίδια ώρα, κατά 2,2% αυξήθηκε το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας το 2023, αντί για την αρχική εκτίμηση του 2,3%, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει γενικά σταθερή στο 2,3% το 2024 και το 2025, σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν το φθινόπωρο.

Εξελίξεις για το τριπλό φονικό στη Γλυφάδα

  • Η εταιρεία: Συνεχίζει τη λειτουργία της η ναυτιλιακή στη Γλυφάδα με τους υπαλλήλους να προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους, ακολουθώντας τις εντολές των προϊσταμένων τους. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται ακόμα σε σοκ, ενώ χθες, 15/02, συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στον καπετάνιο, Ηλία Κουκουλάρη.
  • Τα σημειώματα: Ιδιόχειρα σημειώματα ενός διοικητικού συμβουλίου ανάμεσα στην οικογένεια Καρνέση αποκαλύπτουν την τεταμένη κατάσταση στους κόλπους των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους. Σύμφωνα με αυτά, εάν κάποιος αποχωρήσει από την εταιρεία ή «φύγει» από τη ζωή, οι «κληρονόμοι», τα παιδιά τους δηλαδή, δεν έχουν δικαιώματα πάνω στην εταιρεία και δεν μπορούν να την κληρονομήσουν.
  • Τα ερωτήματα: Απαντήσεις σε τρία κρίσιμα ερωτήματα, καλούνται να βρουν οι αρχές που ερευνούν το τριπλό φονικό. Πρώτον, για ποιο λόγο παρέμενε ενεργή η κάρτα του 76χρονου, εφόσον είχε απολυθεί πριν ένα χρόνο από την εταιρεία. Δεύτερον, τι άλλαξε και διαταράχθηκαν οι πολύ στενές σχέσεις του Αιγυπτίου με την οικογένεια Καρνέση. Τρίτο και βασικό ερώτημα, αν είχε προηγηθεί κάποια ένταση μεταξύ της Μαρίας Καρνέση και του 76χρονου.

Αθλητικά

  • Προβάδισμα με τον Ελ Καμπί: Με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να ανακατεύει συνεχώς την τράπουλα για να βοηθήσει την ομάδα του από τον πάγκο και τους παίκτες του να τα δίνουν όλα στο κατάμεστο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός επικράτησε 1-0 της Φερεντσβάρος και πήρε προβάδισμα πρόκρισης με γκολ του Ελ Καμπί στο 83′.
  • Καθάρισαν Μήτογλου και Λεσόρ: Ο Παναθηναϊκός με το δίδυμο των ψηλών του να κάνει σπουδαία δουλειά κάτω από τα δύο καλάθια επικράτησε 79-72 της ΑΕΚ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου στο μπάσκετ.
  • Τολιόπουλος λαμπρός τον οδηγεί: Με απίθανο Τολιόπουλο (24π.) ο Άρης πέτυχε 25 πόντους στα τελευταία έξι λεπτά της τελευταίας περιόδου, επιβλήθηκε 76-74 του ΠΑΟΚ και πέρασε στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδος όπου θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό, παρότι βρισκόταν πίσω με 15, λίγο πριν τα μισά του τέταρτου δεκαλέπτου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com