Γιώργος Α. Παπανδρέου: Από τον δημόσιο διάλογο απουσιάζει το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών

Εφ΄όλης της ύλης των επερχόμενων εκλογών

by Times Newsroom

Συνέντευξη του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο thebest.gr και τη δημοσιογράφο Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

  • Η Αχαΐα επί σειρά ετών θεωρείτο το «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ και των ΠαπανδρέουΥπάρχει περίπτωση να ξαναγράψουμε αυτό τον τίτλοΕίστε αισιόδοξος για τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων της δημοκρατικής «δεξαμενής» που απομακρύνθηκαν κατευθυνόμενοι κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ;

Οι σχέσεις της οικογένειάς μου και προσωπικά οι δικές μου με την Αχαΐαποτέ δεν είχαν πατριαρχικό και πατερναλιστικό χαρακτήραόπως συμβαίνει με άλλες πολιτικές οικογένειες.

Όχι μόνο γιατί και ο παππούς μου και ο πατέρας μου και εγώδεν μπορούσαμε λόγω φιλοσοφικής αντίληψης να υπηρετήσουμε μια πελατειακή και εξουσιαστική σχέσηαλλά και γιατί οι σχέσεις μας εδράζονταν και εδράζονται πάντα στους κοινούς δημοκρατικούς μας αγώνες με τους συμπολίτες μας Αχαϊούς και στον αμοιβαίο σεβασμόγιατί μόνον έτσιεμείς που βάζουμε μπροστά αρχές και αξίεςμπορούμε να συνομιλούμε και να πορευόμαστε με αξιοπρέπεια.

Αλλά και οι κομματικές – παραταξιακές σχέσειςποτέ δεν στηρίχθηκαν σε αντιλήψεις που καλλιεργούσαν την εξάρτηση και ένα ανήθικο δούναι και λαβείν. Γι’ αυτό και πάνταεπέτρεπαν σε όλους να εκφράζονται και να πορεύονται με βάση τις δικές του επιλογές ο καθέναςΚαι να κρίνεται από αυτές. Βέβαιααυτό έχει και κόστος πολλές φορέςίσως τις περισσότερεςαλλά όμωςαυτό δεν σημαίνει πίστη στην ελευθερία και την αυτοδιάθεσηΑλλιώςτι προοδευτικοί θα ήμασταν;

Τα τονίζω αυτάγιατί τα «κάστρα» παραπέμπουν σε αντιλήψεις συγκεντρωτικές και αυταρχικέςμε τις οποίες η οικογένειά μου και εγώέχουμε ιστορικές διαφορές.

Τώρααν έρθουμε στα σημερινά κοινωνικά και πολιτικά δεδομένααυτό που μπορώ να σας πω είναι ότιαπό τις επαφές μας και τις ανταλλαγές απόψεων που έχουμε με τους πολίτεςπροκύπτει έντονο ενδιαφέρον για την πορεία της Παράταξής μαςως αναγκαία προϋπόθεση για μια διαφορετική πολιτική διέξοδοαπό το σημερινό τέλμαπου διαμορφώνεται από τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ και από την εν εξελίξει άγονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Βλέπω ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί και απογοητευτεί από τα όσα μεσολάβησαν τα δέκα τελευταία χρόνιακαι επιζητούν έναν διαφορετικό δρόμοπου θα τους απαλλάξει από τις δραματικές επιπτώσεις των συντηρητικών και αυταρχικών πολιτικών της ΝΔοι οποίες υπονομεύουν δικαιώματα και ελευθερίες, απομυζούν το εισόδημά τους και καθιστούν αβέβαιο και ως εκ τούτου εκτεθειμένο σε κινδύνουςτο μέλλον τους.

Με αυτήν την οπτικήμας δίνουν μια αισιόδοξη προοπτική για την εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Εκείνο όμωςπου έχει ιδιαίτερη σημασίακαι μας επισημαίνουν και οι ίδιοι οι συμπολίτες μαςείναι ότι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι κρίσιμος για την πορεία και το μέλλον της χώραςκαθώς πιστεύουν ότιείναι καταστροφική για τη χώρα η συνέχιση της σημερινής κατάστασης και ότι είναι ζωτικής σημασίας ανάγκη η ανατροπή του σημερινού ιδιότυπου διπολισμού και η επικράτηση ενός προοδευτικού πολιτικού συσχετισμούπου θα συμβάλλει στην αλλαγή των όρων του παιχνιδιούυπέρ της πολιτικής και της κοινωνίας.

Αυτό είναι το θετικό συμπέρασμα στο μίζερο περιβάλλον που βιώνουμεόπως δηλώνουν και οι συμπολίτες μας που αναζητούν μια άλλη διέξοδο

Όλα βέβαιαθα τα καθορίσουν οι πολίτες με την ψήφο τους.

  • Πώς αποτιμάται το κυβερνητικό έργο και τις επιλογές Μητσοτάκη;

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔαποδεικνύεται αμετανόητησε σχέση με την ιστορία τηςαλλά και τόσο πελατειακή όσο και άλλες κυβερνήσεις της ΝΔ στο παρελθόνοι οποίες μας οδήγησαν και σε εθνικές περιπέτειες.

Μάλισταη σημερινή κυβέρνησηέχει ξεπεράσει ακόμη και τα όρια του πελατειασμού και αποδεικνύεται ο πλέον συνεπής υπηρέτης λίγων ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων στους οποίους παραδίδει τον εθνικό μας πλούτο.

Το ακόμη χειρότεροέχει ήδη αφήσει ορθάνοιχτη την πόρτα που επιτρέπει σε ξένα fund να προχωρήσουν στον αφελληνισμό του πλούτου του Ελληνικού λαού.

Και σε σημείο τέτοιοπου τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησής τηςεμφανίστηκε απειλητικός ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μια νέα κρίση.

Θα μου επιτρέψετε να γίνω λίγο πιο αναλυτικός.

Η υγεία και η παιδείααπαξιώνονται καθημερινά.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν υπάρχεικαθώς τα κέντρα υγείας υποστελεχωμένα και με μεγάλες ελλείψεις σε υποδομέςστηρίζονται στον πατριωτισμό των εργαζομένων.

Την ίδια ώρατα σχέδια που εισήγαγε η κυβέρνηση για τον προσωπικό γιατρόαποδεικνύονται πλήρως ανεφάρμοστα και αδιέξοδαεξού και οι συνεχείς παρατάσεις.

Η δευτεροβάθμια υγείατα νοσοκομεία μαςέχουν αφεθεί στη μοίρα τουςπαρά το μάθημα που θα έπρεπε να έχουν πάρει από την πανδημία.

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξαντλημένοχωρίς την αναγκαία κάλυψη των μεγάλων κενώνκαθώς ουσιαστικά προσλαμβάνονται νέοι γιατροί για να καλύψουν ανάγκες ακριτικών περιοχώναλλά πρακτικά καλύπτουν και τις ανάγκες ακόμη και των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας.

Το κυριότεροέχει αποδιαρθρωθεί ο κορμός του ιατρικού προσωπικού. Σήμερα οι γνωρίζοντεςόταν αναφέρονται στα νοσοκομείατα χαρακτηρίζουν κέντρα διερχομένων με έξοδο ΕΣΥΤΩΝ ιατρών στον ιδιωτικό τομέα και εισαγωγή ιδιωτών στο Σύστημα Υγείας!

Και βέβαιαυποδομές με τεράστιες ελλείψεις παντού.

Τα σχολεία, η κυβέρνηση, τα βλέπει ως υποχρέωσηεξαντλώντας τις πρωτοβουλίες της σε κάποιες υποδομές σε σύγχρονο εξοπλισμόχωρίς όμως τις αναγκαίες συνέργειες που να επιτρέπουν την ουσιαστική αξιοποίηση.

Όσο για τα πανεπιστήμιαμια ματιά στην επέλαση ξένων κολεγίων και πανεπιστημίων στη χώρααποδεικνύεται αρκετή για να αντιληφθεί κανείς το τεράστιο πρόβλημα απαξίωσής τους.

Ουδείς μπορεί να απαντήσει στο απλό ερώτημαγιατί τόσες χώρεςόπως και η Κύπρος ακόμηπροσελκύουν χιλιάδες ξένους φοιτητέςαλλά τα δικά μας πανεπιστήμια όχι;

Η ίδια εικόναεπικρατεί παντούσε κάθε τομέα της δημόσιας ζωήςΑλλά και στην οικονομίαη κατάσταση είναι απελπιστική.

Η ακρίβειαέχει αναδειχθεί σε εθνικό προϊόνμε χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της ενέργειας.

Μάλισταστο ενεργειακό ζήτημασυγκεντρώνονται όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία που αναδεικνύουν το λεγόμενο Ελληνικό πρόβλημα.

Ασυδοσία των λίγων ισχυρών ενεργειακών ομίλωνπου έχουν οδηγήσει το κόστος της ενέργειας στα ύψη.

Παράλληλαμε τις επιλογές της κυβέρνησηςοι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειαςπου αποτελούν κοινό μας πλούτοέχουν παραδοθεί σε αυτούς τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλουςπου ζητούν να πληρώνουμε ακριβά την ενέργεια από τις ΑΠΕπου είναι δικός μαςκοινός πλούτος.

Και το τραγικότερομε τις επιλογές της κυβέρνησης καθίσταται ουσιαστικά ανέφικτο να μπορούμε εμείς οι ίδιοι να είμαστε εκτός από καταναλωτές και παραγωγοί ενέργειας και μάλισταμε κέρδος για εμάς.

Πρακτικάενώ τώρα με καθυστέρηση σχεδόν 20 χρόνων μιλούν για πράσινη ανάπτυξητην αμφισβητούν με κάθε τρόπουπηρετώντας τα συμφέροντα λίγων.

Αλλά και στον τομέα της ψηφιακής μετάβασηςαποδεικνύεται ότιη κυβέρνηση αξιοποιεί τις τεχνολογικές εξελίξειςόχι με γνώμονα το να υπηρετούν τον άνθρωπο και να συμβάλλουν στην μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομίααλλά παρακολουθώντας πολιτικούς αντιπάλουςακόμη όμως και τους δικούς τους υπουργούς και άλλους δημόσιους λειτουργούς.

Την ίδια ώραθεσμοί αξιοκρατίαςδιαφάνειας και λογοδοσίααμφισβητούνται χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό. Η Διαύγεια λειτουργεί α λα καρτγια να κρύβουν τη ροή του χρήματος.

Συμπερασματικάη σημερινή κυβέρνησημε τις αντιλήψεις της και τις πρακτικές τηςυπονομεύει το δημοκρατικό κεκτημένο.

Και με δεδομένο ότιη αξιωματική αντιπολίτευσηόχι μόνο αδυνατεί να εκφράσει μια προοδευτική πολιτική πρότασηαλλά και να αρθρώσει έναν ουσιαστικό και αξιόπιστο αντιπολιτευτικό λόγοίσως γιατί και η ηγεσία του υπέπεσε ως κυβέρνηση σε πελατειακές πρακτικέςοδηγούμαστε σε μια εκλογική μάχη από την οποία απουσιάζει σχεδόν ολοκληρωτικά ένας πολιτικός διάλογος που να αφορά τα πραγματικά προβλήματα και τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.

  • Τι απαντάτε στον κΤσίπρα ο οποίος λέει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και κατά συνέπεια ούτε του ΠΑΣΟΚ;

Ο Ανδρέας Παπανδρέουείναι ο Ιδρυτής του ΠΑΣΟΚεπομένωςη όποια τέτοια άποψη δεν θα μπορούσε να διατυπώνεται στη σφαίρα της λογικής και της πραγματικότητας.

Υπάρχει όμωςκάτι ακόμη πιο προβληματικόπου υποκρύπτει το γεγονός ότιη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται ότι έχει ένα κενόένα έλλειμμα προοδευτικού πολιτικού λόγουτο οποίο επιδιώκει να καλύψει με την αντιγραφή απόψεων και θέσεων του Ανδρέαακόμη και δικών μουόπως βλέπετε.

Ως εκ τούτουαυτός ο ισχυρισμός που απαγορεύει σε ένα κόμμα να μιλά για τον ιδρυτή τουείναι το λιγότερο απαράδεκτος.

Ο Ανδρέαςυπήρξε ηγέτης διεθνούς επιπέδου και ο πρωτεργάτης στην Μεταπολιτευτική προσπάθεια δυναμικής επανόδου της Αριστεράςμια Αριστεράς βαθιά δημοκρατικής στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας.

Και το έκανε με πίστη στη δημοκρατία και τις δημοκρατικές αρχές και πρακτικέςκαι με τρόπο που να στοχεύει και να υπηρετεί την ενότητα του Ελληνικού λαού μακρυά από τις αντιλήψεις εκείνες που ευθύνονται για τους διχασμούς και τις άγονες και καταστροφικές αντιπαραθέσεις.

Οι απόψεις και οι θέσεις τουείχαν πάντα δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημοκαι το κυριότερο διακατέχονταν από μια δημιουργική αντίληψη για τα δημόσια πράγματαδεν στάθηκαν ποτέ στην πλευρά μιας άγονης αντίδρασης.

Ο Ανδρέας λειτούργησε απελευθερωτικά για τον Ελληνικό λαόπροσέδωσε την προωθητική εκείνη δυναμική που κατέστησε τους πολίτες ικανούς να έχουν λόγο και ενεργό παρουσία σε ό,τι αφορούσε τη ζωή τουςνα πιστεύουν στις δυνάμεις τους και στον εαυτό τουςνα μην περιμένουν σωτήρες και μεσσίες να τους υποκαταστήσουν.

Γιατί οι μεσσίες και οι σωτήρεςόπως και οι κομματικές αυθεντίεςείναι προφανέςότι λειτουργούν σαν διαμεσολαβητές μεταξύ των πολιτών και των πραγματικών αναγκών τουςάρα επιζητούν και ένα κέρδος για τους ίδιους από αυτήν την διαμεσολαβητική διαδικασίαπου δεν τους ανήκειαντιθέτωςυπονομεύει τα δικαιώματα των πολιτών και στοχεύει στον έλεγχο της εξουσίας και την ιδιοποίησή της για τη νομή τηςόχι για την αλλαγή της.

Αυτό το στοιχείοτης απουσίας διαμεσολάβησηςείναι που απελευθέρωσε τις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και κατέστησε μεγάλο ηγέτη τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Βλέπετε κάποια ομοιότητα με την σημερινή συγκεντρωτική και γραφειοκρατική αριστεράΔεν νομίζω.

Υπό το πρίσμα αυτής της πραγματικά βαθιάς δημοκρατικής και προοδευτικής αντίληψης για την άσκηση και τα περιεχόμενα της πολιτικήςπου χαρακτηρίστηκε και από την πίστη του στις σοσιαλιστικές αξίεςτο έργο και η προσφορά του Ανδρέα Παπανδρέουανήκουν στη χώραστον Ελληνικό λαό και στην Ιστορία.

Και ως εκ τούτουδεν αποτελούν προϊόν για αντιγραφήαλλά για διδάγματα χρήσιμα για το παρόν και το μέλλον.

Δυστυχώςσήμερα δεν βλέπουμε το έργο του Ανδρέα να προσεγγίζεται από κάποιους με σκοπό την γόνιμη και δημιουργική αξιοποίησή τουαλλά με την κακή αντιγραφή τουΌμως η αντιγραφήδεν συνιστά πολιτικήΠολύ περισσότερο προοδευτική.

  • Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας σίγουρα έχετε αποκομίσει κάποια συμπεράσματα σε σχέση με την υποδοχή του αφηγήματος και των προτάσεων του ΠΑΣΟΚΠώς αντιδρούν οι πολίτες;

Βλέπω τρία βασικά στοιχείαΑπό τη μιαδίψα και αγωνία θα έλεγα από τους πολίτεςνα ακούσουν ουσιαστικό πολιτικό λόγο με περιεχόμενοαξιόπιστοπου να απαντά στα πραγματικά τους προβλήματα και σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις του καιρού μαςγιατί αισθάνονται ότιβρίσκονται αντιμέτωποι με τα δραματικά αποτελέσματα μιας συντηρητικής και αυταρχικής διακυβέρνησηςμε μεγάλους κινδύνους και με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.

Από την άλληβλέπω ότιοι συμπολίτες μας είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι γιατί κατανοούν ότιο δημόσιος διάλογος σήμεραδεν ανταποκρίνεται στις αγωνίες τους και στα αιτήματά τουςΑισθάνονται εγκλωβισμένοισε ένα περιβάλλον τοξικό και αδιέξοδοένεκα της άγονης αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑκάτι το οποίο τους δημιουργεί πρόσθετες ανασφάλειες και τους αναγκάζει να παρακολουθούν με αγωνία αλλά αδύναμοι τις εξελίξειςπου δεν ορίζουν.

Μέσα σε αυτό το κλίμασυνομιλούμε με τους συμπολίτες μαςΚαι η αλήθεια είναι ότιαντιλαμβάνονται την διαφορά μας από τις άλλες πολιτικές δυνάμειςγι’ αυτό και όπως θα έχετε προσέξειόλες οι συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγήςέχουν μεγάλη συμμετοχή.

Το σημαντικότερο είναι ότιβλέπω πως έχουμε και πάλι σημαντική προσέλευση νέων ανθρώπωνπαρά το ότι δεν έχουν ζήσει τις μεγάλες περιόδους διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.

Και αν κάτι έχει αξίαείναι ότι οι πολίτες που συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις μαςεπιζητούν τον σοβαρό και αξιόπιστο πολιτικό λόγοΑυτό είναι το τρίτο στοιχείο που βλέπω.

Μάλισταδεν σας κρύβω ότι αντιμετωπίζω και πάλι κάτι που έρχεται από το παρελθόν και αποτελεί οργανικό στοιχείο του κόσμου της Παράταξής μαςότι αναζητούν στο λόγο μας κάποια σημεία από τις προσωπικές τους αναζητήσεις και σκέψεις και επίσηςότι θέλουν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του πολιτικού μας λόγου.

Παρά τα όσα υποστηρίζουν κάποιοιο κόσμος μας ήταν πάντα απαιτητικόςΕίχε μια πολιτική οπτική που βασιζόταν σε επιχειρήματαολοκληρωμένες απόψεις και τεκμηριωμένες θέσεις.

Για να το κλείσω το θέμα αυτόπρέπει να επισημάνω ότι υπάρχει ένα κλίμα εγρήγορσης στην Παράταξή μαςκάτι που θεωρώ σημαντικό και χρήσιμο για τη χώρα και την Ελληνική κοινωνίαόχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

  • Γιατί είναι χρήσιμη η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ;

Γιατί το ΠΑΣΟΚπαρά τα όποια λάθηδεν απέστη ποτέ από τον στρατηγικό στόχο της Προοδευτικής Αλλαγής της χώραςΑκόμη και αν κάποιες επιλογές μας δεν είχαν ισχυρό πρόσημοδεν αλλάξαμε βασική κατεύθυνσηΜπορεί να μπήκαμε για λίγο κάποιες φορές στον παράδρομο της λεωφόρου της Αλλαγήςαλλά κάναμε εμείς οι ίδιοι διόρθωση της πορείας

Ο αγώνας της ιστορικής μας Παράταξης για αξιοπρέπειαελπίδα και προοπτικήγια μια άλλη πολιτική διέξοδοδημοκρατικήσοσιαλιστικήπροοδευτικήπου επιζητά την απελευθέρωση των Ελλήνων από την ιδιότυπη ομηρία ενός πελατειακού καπιταλισμού που ευνοεί τους λίγους ισχυρούς και κρατά σε ομηρία τους Έλληνες και τις τεράστιες δυνατότητες της χώραςσυνεχίζεται με ισχυρή τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας.

Και για την ανασύνταξητην ισχυροποίηση και τη δυναμική παρουσία του ΠΑΣΟΚ και για να συμβάλουμε ώστε να αλλάξει πορεία ο τόπος.

Πολεμηθήκαμε ως Παράταξηόσο καμία άλληγιατί αγωνιστήκαμε για την ανατροπή μιας αντίληψης που ήθελε η εξουσία και ο πλούτος να είναι στα χέρια κάποιων ισχυρών συμφερόντων και κατεστημένωνμε τον λαό εξαρτημένοέρμαιο στις πελατειακές τουςορέξεις.

Γιατί αυτή η Παράταξη έδωσε αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση στον πολίτη, προστατεύοντας τον μη προνομιούχο με ένα κοινωνικό συμβόλαιο δικαιοσύνης.

Γιατί αυτή η Παράταξη έδωσε φωνή και δύναμη στον Έλληνα και την Ελληνίδαμε τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας.

Γιατί αυτή η Παράταξη αξιοποίησε τους πόρουςτους φόρους του Ελληνικού λαού και διεκδίκησε ευρωπαϊκά κονδύλια επενδύοντας στην αναπτυξιακή προοπτική του Ελληνισμού και όχι στα ρουσφέτια των ολιγαρχών.

Γιατί αυτή η παράταξη πάλεψε για να ακουστεί δυνατά η φωνή της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο και να βρεθεί στη χορεία των 25 πιο σημαντικών χωρών του κόσμου.

Γιατί, Αλλάξαμε την Ελλάδα και τη μοίρα των Ελλήνων.

Γιατί ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της μεταπολίτευσης κρατήσαμε όρθια την Ελλάδαόπως και όταν βρεθήκαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Αναλάβαμε ευθύνες που δεν ήταν δικές μας.

Δεν υπολογίσαμε το πολιτικό κόστος.

ΣήμεραΝΔ και ΣΥΡΙΖΑδιαγκωνίζονται για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστήςαλλά εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνηςοι δύο που στις πλατείες μαζί με τη Χρυσή Αυγή, υπονόμευαν αυτό το εθνικό κεκτημένο.

Εμείς όμωςπαραμένουμε αμετακίνητοι από την στρατηγική στόχευση της Προοδευτικής Αλλαγήςκαι το κυριότεροείμαστε το μοναδικό κόμμα που έχει ολοκληρωμένη προοδευτική πρόταση για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία, σε μια βιώσιμη κοινωνίαμε πρόσημο δημοκρατικόσυμμετοχικό και δίκαιο.

Και βέβαιαεμείς δεν φοβόμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα.

Αρκεί να μπορούμε να εγγυηθούμε μια προοδευτική ατζέντα.

Γι’ αυτό και η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρο των εξελίξεων είναι και χρήσιμη και αναγκαία για τη χώρα.

  • Φοβάστε το ενδεχόμενο ακυβερνησίας με δεδομένη την υπάρχουσα δημοσκοπική αποτύπωση και τις ισορροπίες των πολιτικών δυνάμεωνΘεωρείτε εφικτό τον σχηματισμό κυβέρνησης ακόμη και από την πρώτη κάλπη;

Στη δημοκρατίαόπως ορθά έχει ειπωθείδεν υπάρχουν αδιέξοδαΑλλά αυτό που πραγματικά έχει σημασίαδεν είναι ο σχηματισμός μιας οποιασδήποτε κυβέρνησηςαλλά μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα στοχεύει στην Αλλαγή της Εξουσίαςόχι στην κατοχήιδιοποίηση και νομή τηςως λάφυρο στα χέρια του όποιου υποτιθέμενου νικητή ή ως προϊόν επί του οποίου οι συνεργαζόμενοι θα βάλουν κλήρογια να μοιράσουν ό,τι δεν τους ανήκειεξουσίακαρέκλεςπλούτο.

  • Θα μπορούσαν να είναι βάση συζήτησης τα 11 σημεία του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ;

Σημασία δεν έχει απλά ένα κείμενο προθέσεωνΌσο καλό και αν είναιΣημασία έχει η αξιοπιστία του φορέα του και οι πράξεις τουκαθώς και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να προωθήσει τις απόψεις του.

Υπ’ αυτό το πρίσμαπου εγώ θεωρώ ότι είναι το ενδεδειγμένο για την αξιολόγηση μιας πρότασηςο ΣΥΡΙΖΑέχει μετρηθείέχει ζυγιστεί και έχει βρεθεί ελλειμματικός.

Προς επιβεβαίωση του ισχυρισμού μουδύο στοιχεία:

Το πρώτοΤο δείγμα κυβερνητικής γραφής του ΣΥΡΙΖΑχαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες λάθος επιλογές που μας οδήγησαν σε επικίνδυνες ατραπούςαλλά και από στοιχεία γραφειοκρατικής και συγκεντρωτικής αντίληψηςπου πολύ σωστά από τα ίδια τους τα χείλη συνοψίστηκαν με τη φράση «έλεγχος των αρμών της εξουσίας» και προκειμένου να μην το ξεχάσουμεμε την απειλήτην «επόμενη φορά θα είναι αλλιώς»Μα πόσο αλλιώς;

Το δεύτεροΌχι μόνο γιατί εδώ και τέσσερα χρόνια αδυνατεί να εκφράσει και να υπηρετήσει έναν σοβαρό αντιπολιτευτικό λόγοαλλά και γιατί συναγωνίζεται βήμα – βήμα τη ΝΔ στην εκφορά μιας άγονηςαδιέξοδης και καταστροφικής αντιπαράθεσης για ένα αδειανό πουκάμισο.

Και το κυριότεροχωρίς οι προγραμματικές τους θέσειςνα δίνουν αξιόπιστη προοδευτική διέξοδοστα διακύβευμα της Αλλαγής της Εξουσίας και του περιεχομένου των πολιτικώνγια την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Εξάλλουοι ενεργειακοί κολοσσοί που σήμερα λυμαίνονται τον πλούτο των Ελλήνων και απομυζούν το εισόδημά τουςισχυροποιήθηκαν και επί των ημερών τους.

  • Θα προτιμούσατε μετεκλογική συνεργασία με ΝΔή με ΣΥΡΙΖΑΠοια θα ήταν η εισήγησή σας στον Νίκο Ανδρουλάκη την επόμενη μέρα;

Η επόμενη ημέρα θα εξαρτηθεί από τους ίδιους τους πολίτες και τις επιλογές τους.

Αν ενισχύουν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με τρόπο που να του δίνει τη δυνατότητα να εγγυηθεί μια προοδευτική διέξοδοτότε θα δούμε όλα τα άλλααλλά με συγκεκριμένο και εγγυημένο προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη σημαντικόπου καθιστά περισσότερο αναγκαίοτο ερώτημά σας να απαντηθεί πρωτίστως από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑΚαι αυτό γιατίο μεν κΜητσοτάκης θέλει αυτοδυναμίαάρα δεν θέλει συνεργασίεςο δε κΤσίπρας θέλει συνεργασίες μόνο αν είναι πρώτοςάρα και αυτός επί της ουσίαςόχι μόνο αμφισβητεί την ουσία του δικού του εκλογικού νόμου και το δημοκρατικό πρόταγμα για το οποίο δήθεν κόπτεταιαλλά και επιβεβαιώνει ότιοι συνεργασίες που επιδιώκειδεν αφορούν τις ανάγκες της χώρας και του λαούαλλά το κομματικό του μικροσυμφέροναπό το οποίο δεν απουσιάζει και ο στόχος της συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό όμωςδεν είναι λόγος συνεργασίαςΤο αντίθετοΚαθώς το ιδεολογικό και πολιτικό πρόταγμα του ΠΑΣΟΚείναι αναγκαίο για τη χώραακόμη και αν δεν ενδιαφέρει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλουο ΣΥΡΙΖΑδεν διαθέτει εκείνες τις δημοκρατικές αρετές που συνυπάρχουν στο DNA του ΠΑΣΟΚαπό την ίδρυσή τουκαι είναι αυτό που έδωσε το πλεονέκτημα μεταπολιτευτικάώστε να αποκτήσει μεγάλο ειδικό βάρος και κυβερνητικό πρόσημο η δημοκρατική αριστερά στην Ελλάδακάτι που επισφραγίστηκε με την πρώτη αριστερή διακυβέρνηση της χώρας το 1981.

Μια ιστορική τομήπου έβαλε τέλος στην επί δεκαετίες κυριαρχία της δεξιάς με όλες της τις εκδοχές.

Δυστυχώςστα τέλη εκείνης της ζωογόνας δεκαετίαςεπικράτησαν αήθεις επιλογέςμε κατάληξη το βρώμικο ‘89, χωρίς να παραβλέπουμε και όσα έγιναν είκοσι χρόνια αργότερα το 2009-11.

  • Ποιο είναι το μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Οι επερχόμενες εκλογέςείναι οι πλέον καθοριστικές της τελευταίας 15ετίαςαφού ευτυχώςπαρά την απουσία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ από την προσπάθεια για να μείνει η χώρα στο Ευρώ και στην ΕΕμετά τις ασυλλόγιστες επιλογές της κυβέρνησης ΝΔ – Καραμανλήκαταφέραμε να διατηρήσουμε αυτό το εθνικό κεκτημένο.

Σήμεραπαρόλο που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑδιαγκωνίζονται για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα την πορεία μας χωρίς μνημόνιο αλλά ευτυχώς μέσα στο Ευρώ και στην ΕΕεντούτοις από τον δημόσιο διάλογο απουσιάζει το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών.

Αυτό συμβαίνειόχι μόνο γιατί αν τεθεί το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών θα αναδειχθούν οι τεράστιες ευθύνες και των δύοαλλά το κυριότερογιατί και οι δύο συνυπεύθυνοι για το τέλμα στο οποίο μας έχει οδηγήσει ο πελατειασμός που υπηρέτησαν πιστάαδυνατούν να εκφράσουν αξιόπιστη πρόταση για ένα βιώσιμο μέλλον και το βασικότεροένα μέλλον με κοινωνικό πρόσημοδημοκρατικό και προοδευτικόδηλαδήπράσινοδίκαιο και συμμετοχικό.

Και δεν διαθέτουν αξιόπιστη πρότασηγιατί το καθένα από τα δύο αυτά κόμματααποφεύγει να απαντήσειουσιαστικά και να δεσμευτεί συγκεκριμένα και με σαφείς προτάσειςστο εξής δίλημμαπου είναι και το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών:

Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον δρόμο που μας οδηγεί με βεβαιότητα σε αλλεπάλληλες κρίσεις και τραγωδίες, με ανισότητες που διευρύνονται διαρκώς, με τον πλούτο του Ελληνικού λαού να παραδίδεται στα χέρια λίγων ισχυρών συμφερόντωνκαι, με τον κίνδυνο του αφελληνισμού της οικονομίας και του κοινού μας πλούτου προ των πυλών, από την υγεία και την παιδεία, τις επιχειρήσειςτον τουρισμότις τράπεζεςμέχρι τη γητις ανανεώσιμες πηγές ενέργειαςτον ήλιοτον αέρατα νεράτη γεωθερμίαακόμη και το νερό που πίνουμε και παλεύουμε να σώσουμε,

Ή θα υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και θα αξιοποιήσουμε τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα για μια πράσινηδίκαιη και συμμετοχική μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλοναξιοπρέπειαςελπίδας και προοπτικής;

Αυτό το διακύβευμα καθιστά και κρίσιμο και καθοριστικό για πολλές δεκαετίες το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών.

Τόσο για το αν θα προχωρήσουμε με κοινωνική συνοχή και με θεσμούς που να λειτουργούν δημοκρατικά προς το μέλλονόσο και για το αν θα πορευτούμε με σιγουριά και θα απαντήσουμε αποτελεσματικά στις μεγάλες προκλήσειςτης βιώσιμης και της ψηφιακής μετάβασης.

Κοντολογίςθα συμμετάσχουμε στον πυρήνα των χωρών που θα προσαρμοστούν με δημοκρατικούς θεσμούς και κοινωνική συνοχή ή θα βρεθούμε στο περιθώριο της ιστορίας.

Η απάντηση είναι στο χέρι όλων μας μπροστά στην κάλπη, αρκεί να συμμετέχουμε, και να ψηφίσουμε με γνώμονα την αξιοπιστία προγραμμάτων και κομμάτων.

Σε ό,τι μας αφοράως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγήςαυτή η αξιοπιστία έχει και πρόσημο, δημοκρατικόπροοδευτικό και κοινωνικό.

  • Αν μπορούσατε να μιλήσετε σε έναν πολίτη την ώρα που αυτός βρίσκεται πάνω από την κάλπητι θα του λέγατεΤι πρέπει να σκεφτεί δυο και τρεις φορές;

Ομολογώ ότι υπό τις κρατούσες συνθήκες η ερώτησή σας έχει ιδιαίτερη σημασίαγιατί οι εκλογές αυτέςόπως προείπαθα καθορίσουν για πάρα πολλά χρόνια την πορεία και το μέλλον των Ελλήνωντης χώρας.

Λαμβάνοντας υπόψη το διακύβευμα των εκλογών στο οποίο αναφερθήκαμε ήδηοι πολίτες καλούνται να επιλέξουν αν θα ανοίξουν το δρόμο για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας αξιών και δικαίου ή θα παραδώσουν τη μοίρα τους και τη μοίρα της χώρας σε αυτούς που οι ίδιοι οι πολίτες μονίμως επικαλούνται ότι νέμονται τον πλούτο τουόμως δεν κάνουν το απελευθερωτικό βήμα να σπάσουν τα δεσμά αυτής της ιδιότυπης ομηρίας

Η επιλογή αυτή θα είναι επίσης καθοριστική για το αν θα ζήσουμε ξανά νέες κρίσεις χρέους που θα φορτωθεί ο Ελληνικός λαόςενώ οι λίγοι θα έχουν πλουτίσειή αν οι Έλληνες θα μπορούν να ζουν με σιγουριά και αξιοπρέπειασε μια πολιτεία που τους σέβεται και αξιοποιεί το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό μας αντί να τους στέλνει στην ξενιτιά.

Τώρα πιαουδείς μπορεί να επικαλείται άγνοια.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή