Γλυπτά Παρθενώνα: Ο Διευθυντής Βρετανικού Μουσείου αδειάζει τον Σούνακ: «Θέλω λύση και συμφωνία ακόμα κι αν δεν αλλάξει ο νόμος»

Μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα της κυβέρνησης της Βρετανίας και του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ επιφύλασσε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, μιλώντας σε poadcast για το διπλωματικό επεισόδιο με την Ελλάδα, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

by Times Newsroom

«Θα συνεχίσω να προσπαθώ για μία συμφωνία, παρά το γεγονός ότι κατέστη σαφές πως δεν υπάρχει πρόθεση στήριξης από τη βρετανική κυβέρνηση η οποία δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τον νόμο», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, — ο οποίος ήταν καγκελάριος των Συντηρητικών από το 2010-2016 — επέμεινε ότι η διπλωματική κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Σούνακ και Μητσοτάκη τις τελευταίες ημέρες δεν θα σταματούσε τις μακροχρόνιες συνομιλίες για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μουσείο της Ακρόπολης σε Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι αρχαιότητες, αλλά και οι συμπεριφορές»

Με μια δήλωση όλο νόημα από τον γενικό διευθυντή του, Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδης, το Μουσείο της Ακρόπολης παίρνει θέση για την απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τα όσα δήλωσε στο BBC o Έλληνας ομόλογός του.

«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης.

Και συνεχίζει: «Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Και ακόμα δεν κατόρθωσε να διαταράξει τη σειρά με τις αρχές και τις αξίες των εξαιρετικών σχέσεων δύο χωρών και των λαών τους, καθώς επίσης την Απόφαση του 2021, του Παγκόσμιου Οργανισμού, της UNESCO, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ζήτημα της διεκδίκησης, της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, του συμβόλου της αρμονίας, της αισθητικής και της Δημοκρατίας, είναι ορθό, δίκαιο και διακυβερνητικό, καλώντας τις δύο Κυβερνήσεις να το λύσουν, σύμφωνα με τα επιχειρήματα, τα δεδομένα και την παγκόσμια βούληση στον 21ο αιώνα».

Γλυπτά Παρθενώνα – Μητσοτάκης για Σούνακ: Δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας

Στο διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας – Βρετανίας, μετά την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση τους, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την αποχώρηση του από την τελετή αποφοίτησης της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ.

O Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ερωτήθηκε για την απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, προς το πρόσωπο του, απάντησε χαριτολογώντας ότι «εγώ δεν έκανα τίποτα. Μόνο η παρουσία μου», προσθέτοντας ότι «δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας».

Νωρίτερα, με εμφανή τη διάθεση να μην ακολουθήσει τον Ρίσι Σούνακ στον ολισθηρό δρόμο, που επέλεξε επαναλαμβάνοντας ψέματα θέλοντας να δικαιολογήσει την απρέπειά του να ακυρώσει το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απάντησε η ελληνική κυβέρνηση στις νέες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ΄όσα έχουμε ήδη πει», απαντούν από το μέγαρο Μαξίμου και αφήνουν τον Βρετανό Πρωθυπουργό να τα βγάλει πέρα με τον σάλο που έχει δημιουργήσει στη χώρα του μετά τη στάση του.

Θυμίζουμε ότι μιλώντας μπροστά στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην ακύρωση της συνάντησης με τον Ρίσι Σούνακ σχολιάζοντας πως είναι ένα ατυχές γεγονός.

«Δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις γιατί έχουν ιστορικό βάθος», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως το όλο ζήτημα έχει και μια θετική πλευρά καθώς απέκτησε μια μεγαλύτερη δημοσιότητα το δίκαιο αίτημα της χώρας μας για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com