Guardian: Τι κάνει τη Φινλανδία την πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο;

Δωρεάν εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη υψηλής ποιότητας, μεγάλο προσδόκιμο ζωής, περιορισμένη διαφθορά και… σάουνα.

by Times Newsroom

Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας για το 2023 κατέταξε τη Φινλανδία ως την πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο φέτος, σηματοδοτώντας την έκτη συνεχή χρονιά που η σκανδιναβική χώρα κατατάσσεται ως το πιο ευτυχισμένο έθνος στον κόσμο. Στην έκθεση, η Φινλανδία πέτυχε συνολική βαθμολογία 7.804.

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 106ης Ημέρας Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας στην πόλη Ταγκίγ στις Φιλιππίνες το βράδυ της Τετάρτης, 6 Δεκεμβρίου, ο Φινλανδός πρεσβευτής Juha Markus Pykko έδωσε μια γεύση για το πώς είναι η ζωή στη χώρα καταγωγής του.

Ο Φινλανδός πρεσβευτής στις Φιλιππίνες εξήγησε ότι η κατάταξη προήλθε από την ύπαρξη μιας «καλής λειτουργίας κοινωνίας», όπου οι άνθρωποι γνωρίζουν πού πηγαίνουν οι φόροι τους. Δήλωσε ότι μια κοινωνία που λειτουργεί καλά «είναι κάτι πολύ σκανδιναβικό», καθώς αναγνώρισε όλες τις σκανδιναβικές χώρες που εκπροσωπούνται στις Φιλιππίνες.

«Δεν μας αρέσουν οι φόροι στη Φινλανδία, αλλά θα θέλαμε να τους πληρώσουμε γιατί μπορούμε να πιστεύουμε ότι τα χρήματα των φόρων χρησιμοποιούνται με σύνεση. Παίρνουμε πολλά σε αντάλλαγμα. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι ένα είδος κόλλας για να κρατήσουμε την κοινωνία μας ενωμένη», είπε στο κοινό.

Για τον φινλανδικό λαό, ο πρεσβευτής είπε ότι η ευτυχία δεν είναι «να γελάς δυνατά ή να διασκεδάζεις». Αντίθετα, «η ευτυχία μοιάζει περισσότερο με το να είσαι ικανοποιημένος με τη ζωή σου».

«Αυτό βασίζεται στην υποδομή της ευτυχίας, όπως την αποκαλούμε σήμερα, ένδοξα μια κοινωνία που λειτουργεί καλά με δωρεάν εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη υψηλής ποιότητας, μεγάλο προσδόκιμο ζωής, περιορισμένη διαφθορά», πρόσθεσε ο Pykko.

«Ισότητα, κοινωνική κινητικότητα, ελευθερία, κοινωνική ασφάλιση, φύση και εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη μεταξύ του πληθυσμού και εμπιστοσύνη στους θεσμούς του σοσιαλισμού», συνέχισε.

Οι σκανδιναβικές χώρες της Δανίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, που βρίσκονται στη Βόρεια Ευρώπη και τον Βόρειο Ατλαντικό, έχουν καταταχθεί στο Top 10 της έκθεσης.

Οι σάουνες επηρεάζουν την ευτυχία

Εκτενές αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian εξετάζει πώς η κουλτούρα της σάουνας επηρεάζει και βελτιώνει την καθημερινότητα των Φινλανδών και την αντίληψή τους για τη ζωή. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου οι σάουνες προβάλλονται συνήθως ως μια ακριβή δραστηριότητα για λίγους, στη Φινλανδία έχουν πολύ πιο καθημερινό ρόλο.

Πολλοί άνθρωποι έχουν σάουνα στο σπίτι τους -υπάρχουν ηλικιωμένοι Φινλανδοί γεννήθηκαν μέσα σε σάουνα. Αλλά θεωρούνται επίσης ιερός χώρος και ένα μέρος για να βρει κανείς κοινότητα καθώς και γαλήνη. Η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης της έκθεσης ευτυχίας τα τελευταία έξι χρόνια – μήπως η κουλτούρα της σάουνας έχει κάποια σχέση με αυτό, αναρωτιέται ο Guardian.

Και η απάντηση μοιάζει να είναι ένα μεγάλο «ναι».

Χτισμένη το 1906, η σάουνα Rajaportti είναι μοναδική στο είδος της. Περίπου 15 λεπτά πριν από την ώρα λειτουργίας σχηματίζεται ουρά έξω από την πόρτα και στις 14:00 οι άνθρωποι εισέρχονται μέσω του εκδοτηρίου εισιτηρίων και στη συνέχεια κατευθύνονται στα αποδυτήρια ανδρών ή γυναικών.

Σύντομα η σάουνα – ένα δωμάτιο που χωρίζεται από έναν τοίχο με ξεχωριστά τμήματα για άνδρες και γυναίκες (τα μικρά παιδιά πηγαίνουν από το ένα δωμάτιο στο άλλο κάτω από το κενό) -γεμίζει από από φωνές και τον ήχο του ατμού από τις πέτρες της σάουνας.

Αλλά η λειτουργία της ως σάουνα είναι μόνο μια πτυχή του ρόλου που παίζει στην καθημερινή ζωή. Από θεραπευτική αίθουσα σε παμπ, καταφύγιο, κοινωνία συζητήσεων και βρεφονηπιακό σταθμό, είναι ένα μέρος όπου άνθρωποι όλων των ηλικιών συνδέονται. Οι ηλικιωμένοι θαμώνες ελέγχουν ο ένας τον άλλον αν δεν εμφανιστούν τη συνηθισμένη ώρα και τα μικρά παιδιά παίζουν σε μπανιέρες στο πάτωμα.

Κάποιοι έρχονται κατευθείαν από το γραφείο για μια ώρα για να ξεπλύνουν το άγχος της ημέρας στο δρόμο για το σπίτι, ενώ άλλοι περνούν ώρες εκεί με φίλους πίνοντας ποτά. Μπορεί επίσης να είναι ένα μέρος για να νιώσετε λιγότερο μόνοι με τις σκέψεις σας.

Ενώ ορισμένες σάουνες έχουν κανόνες που διέπουν τα θέματα συζήτησης – αποθαρρύνοντας, για παράδειγμα, τη συζήτηση για την πολιτική, τις επιχειρήσεις και τη θρησκεία – στο Rajaportti, όλα επιτρέπονται. «Έχεις αριστερούς, έχεις δεξιούς, έχεις πανκ, έχεις αρχιτέκτονες, έχεις καλλιτέχνες- όλοι κάθονται εκεί πάνω. Και μιλάνε και πίνουν. Και φυσικά, μερικές φορές γίνεται έντονο το κλίμα», λένε οι θαμώνες.

Στη Φινλανδία οι σάουνες είναι άφθονες – υπολογίζεται ότι υπάρχουν 3,3 εκατομμύρια σε έναν πληθυσμό 5,6 εκατομμυρίων – και η κουλτούρα γύρω από αυτές είναι μοναδική. Αφού δημιουργήθηκε για να καλύψει μια πολύ πρακτική ανάγκη για θέρμανση και υγιεινή, η σημασία της σάουνας στη φινλανδική κοινωνία είναι πλέον πολύ βαθύτερη – ίσως ακόμη και στην ουσία του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Λένε ότι οι σάουνες είναι ένα μέρος όπου κανένας δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την εμφάνισή τους και όπου όλοι είναι ίσοι και απογυμνωμένοι. Και ενώ σε άλλες χώρες συχνά συμβουλεύουν τις έγκυες να αποφεύγουν τις σάουνες, στη Φινλανδία θεωρείται φυσιολογική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και με τη συνοδεία μικρών παιδιών.

Η κληρονομιά της δημόσιας σάουνας του Τάμπερε χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η πόλη ήταν βιομηχανικό κέντρο, από την ανάγκη ενός κοινόχρηστου χώρου για να πλένονται οι άνθρωποι της εργατικής κυρίως τάξης, λέει ο Tuomas Paloniemi, από το γραφείο τουρισμού Visit Tampere. “Είχαν ανάγκη να κάνουν μπάνιο και τα μπάνια ή οι ιδιωτικές σάουνες δεν ήταν τόσο συνηθισμένες σε εκείνες τις κατοικίες”. Μέχρι το 1820 περίπου, υπήρχαν περισσότερες από 100 δημόσιες σάουνες στην πόλη, λέει.

Η παράδοση της σάουνας στη Φινλανδία πιστεύεται ότι ανάγεται στους πρώτους οικισμούς μετά την εποχή των παγετώνων, όταν οι άνθρωποι πιστεύεται ότι έσκαβαν τρύπες στο έδαφος και τις κάλυπταν με δέρματα ζώων. Κατά τη διάρκεια της εποχής του σιδήρου, οι σάουνες θεωρείται ότι κατασκευάζονταν από κορμούς, με αποτέλεσμα μια σάουνα χωρίς καμινάδα καπνού που παρέμεινε δημοφιλής μέχρι τη δεκαετία του 1930, μετά την οποία άρχισαν να κερδίζουν έδαφος οι συνεχώς θερμαινόμενες σάουνες, ακολουθούμενες από τις ηλεκτρικές σάουνες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com