Γυναικοκτονία με… θεατές αστυνομικούς! – Φονικός σεισμός στην Ταϊβάν – Τουρκία: διαδηλώσεις μετά την ακύρωση της εκλογής δημάρχου

Με ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II) και άλλες τελωνειακές και φορολογικές διατάξεις», καθώς και η τροπολογία για τους όρους χορήγησης της Golden Visa.

by Times Newsroom

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 02/04/24)

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Ταϊβάν: Τουλάχιστον 4 νεκροί, δεκάδες τραυματίες – Kατέρρευσαν κτίρια – Υπάρχουν αναφορές για 50 τραυματίες. Ο υποθαλάσσιος σεισμός σημειώθηκε στις 07:58 (τοπική ώρα· 02:58 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 15,5 χλμ., σε τοποθεσία κοντά στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της νήσου. Ήταν ισχύος μεγαλύτερης των 7 βαθμών και χαρακτηρίζεται ο ισχυρότερος που έχει πλήξει τη νήσο τα τελευταία 25 χρόνια.
  • Τουρκία: Η ακύρωση της εκλογής του δημάρχου στην πόλη Βαν έφερε επεισόδια – O Αμπντουλάχ Ζεϊντάν, υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών πήρε ποσοστό 55,51% έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Αμπντουλαχάτ Αρβάς, που έλαβε το 27,15% των ψήφων.
  • Ισραήλ: Συγγενείς ομήρων διαδηλώνουν έξω από την Κνεσέτ – Ζητούν την παραίτηση του Νετανιάχου – «Δεν θα ησυχάσετε ούτε μέρα ούτε νύχτα»: χιλιάδες Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων και πολλοί συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, διαδήλωσαν και πάλι απόψε στην Ιερουσαλήμ, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο κατηγορούν ότι «πρόδωσε» την εμπιστοσύνη του λαού.
  • Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ για τη «διαχείριση των εντάσεων» – «Οι δύο επικεφαλής κράτους είχαν μια ειλικρινή και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων με επίκεντρο τις κινεζο-αμερικανικές σχέσεις και θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο πλευρές», μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
  • Ζελένσκι: Μειώνει το ηλικιακό όριο επιστράτευσης στα 25 έτη – Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό ανδρών για να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε σήμερα ένα νομοσχέδιο που προβλέπει τη μείωση του ηλικιακού ορίου επιστράτευσης από τα 27 στα 25 έτη, καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό ανδρών για να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.
  • Ο πρόεδρος της Μποτσουάνας απειλεί να στείλει 20.000… ελέφαντες στη Γερμανία, εκνευρισμένος επειδή το Βερολίνο επικρίνει το κυνήγι των παχύδερμων και την εξαγωγή «τροπαίων» που συνεχίζει η χώρα του με σκοπό, όπως λέει, να διατηρεί υπό έλεγχο τον αριθμό τους.
  • ΗΠΑ: Αστυνομικοί σκότωσαν κατά λάθος ανήλικο θύμα απαγωγής – Ο Guardian και ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Joy Scott έφεραν στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνουν αστυνομικούς να πυροβολούν 15χρονη. Ο θανάσιμος τραυματισμός 15χρονης που είχε πέσει θύμα απαγωγής από αστυνομικούς έχει προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ. Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και το γεγονός ότι οι αστυνομικές Αρχές επιχείρησαν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, συσκοτίζοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προήλθε ο θάνατος της.

Η 5η γυναικοκτονία του 2024

  • Άγρια δολοφονία: Η είδηση της νέα γυναικοκτονίας προκάλεσε σοκ και αποτροπιασμό. Μια 28χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε λίγα μέτρα από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους, από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της. Αυτή είναι 5η γυναικοκτονία μέσα στο 2024, μέσα σε μόλις τρεις μήνες.
  • Πώς έγινε το έγκλημα: Η 28χρονη είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα όταν είδε τον πρώην φίλο της να την περιμένει έξω από το σπίτι της. Εκεί την ενημέρωσαν πως είτε πρέπει να καταθέσει μήνυση είτε να ενημερώσει το κέντρο της Άμεσης Δράσης για να επιληφθεί περιπολικό. Η κοπέλα ζήτησε να την πάνε σπίτι της με περιπολικό. Βγαίνοντας έξω από το αστυνομικό τμήμα και φτάνοντας δίπλα στην σκοπιά μιλούσε στο τηλέφωνο με το 100. Ο 39χρονος, που της είχε στήσει καρτέρι, τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου.
  • Διερευνώνται ευθύνες αστυνομικών: Η γυναικοκτονία προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου, με τον εισαγγελέα να διατάσσει έρευνα για την αναζήτηση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών των αστυνομικών που είχαν βάρδια στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων, Μάλιστα, ήδη τρέχει ΕΔΕ που έχει διαταχθεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό αλλά αποφάσισαν να μη το διαθέσουν για την 28χρονη.

Βρυξέλλες: Σήμερα η σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

  • Η συνάντηση: Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο. Στη σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν μείζονα ζητήματα στρατηγικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, ενώ θα πραγματοποιηθεί και χωριστή τελετή σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών για την επέτειο των 75 ετών από τη σύναψη της συμμαχίας.
  • Η ατζέντα: Τα θέματά της ατζέντας περιλαμβάνουν την αποτίμηση και αποτροπή της ρωσικής απειλής, τη σταθερή υποστήριξη της Ουκρανίας (θα συγκληθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας), καθώς και την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας με τις χώρες του Ινδοειρηνικού (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα).
  • Η διαδοχή: Όσον αφορά τη διαδοχή του σημερινού Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ακλόνητο φαβορί δείχνει να είναι ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει ομοφωνία προς το πρόσωπό του, με την Ουγγαρία και την Τουρκία να φαίνεται πως δεν τον στηρίζουν. Για τη θέση έχει ακουστεί και το όνομα του Ρουμάνου προέδρου, Κλάους Γιοχάνις.

Οι νέοι όροι για τη χορήγηση της Golden Visa

  • Νόμος του κράτους: Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή την Τρίτη (2/4) η τροπολογία για τους όρους χορήγησης της Golden Visa. Υπέρ της ρύθμισης τάχθηκαν ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, ενώ με το «παρών» τάχθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.
  • Η επιδίωξη: Η τροπολογία έχει στόχο την αύξηση της προσφοράς κατοικιών για μακροχρόνιες μισθώσεις καθώς και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κόστους στέγασης. Παράλληλα, αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των κινήτρων για εισαγωγή επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα και ανάπτυξη της κτηματαγοράς.
  • Προϋποθέσεις: Για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας 5 ετών σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa), θεσπίζονται ορισμένες προϋποθέσεις. Σε όλες τις περιοχές της χώρας, η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ. Αυτό όμως δεν αφορά την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων, όπου η αξία πρέπει να αυξηθεί στις 800.000 ευρώ.

Κωνσταντινούπολη: Τουλάχιστον 29 νεκροί από φωτιά

  • Τραγωδία στην Πόλη: Τουλάχιστον 29 είναι οι νεκροί από πυρκαγιά που ξέσπασε σε 16ώροφο κτήριο όπου στεγάζεται νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην Κωνσταντινούπολη. Oι τραυματίες είναι 8 εκ των οποίων οι 7 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
  • Πώς προκλήθηκε η φωτιά: Σύμφωνα με τις Αρχές, η φωτιά προκλήθηκε από έκρηξη στη σκηνή του νυχτερινού κέντρου Masquerade στον ισόγειο του κτιρίου, το οποίο ήταν κλειστό για το Ραμαζάνι και ανακαινιζόταν. Οι φλόγες εξαπλώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. Όσοι βρίσκονταν μέσα στο κλαμπ εγκλωβίστηκαν.
  • Η αντίδραση Ιμάμογλου: «Να εκφράσω τα συλλυπητήρια μας. Υπάρχουν και πολλοί συμπολίτες μας που είναι τραυματίες. Η έρευνα στο εσωτερικό του κτιρίου συνεχίζεται», δήλωσε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Αθλητικά: Συνέχεια στα πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ

  • Το ντέρμπι: Ο αγώνας του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ που θα διεξαχθεί στις 9 μ.μ. στη Λεωφόρο είναι το μεγάλο ντέρμπι της τρίτης αγωνιστικής των πλει οφ της Σούπερ Λιγκ. Η Ένωση θέλει ένα μεγάλο διπλό για να διατηρηθεί στην κορυφή της βαθμολογίας, ενώ οι «πράσινοι» θέλουν μόνο νίκη για να παραμείνουν σε τροχιά τίτλου.
  • Ο ΠΑΟΚ: Παράλληλα, ο δεύτερος της βαθμολογίας, ΠΑΟΚ, υποδέχεται στις 7.30 μ.μ. τη Λαμία, στοχεύοντας σε μία επικράτηση, που μπορεί να τον φέρει στην κορυφή, εάν η ΑΕΚ δεν καταφέρει να επικρατήσει επί του Παναθηναϊκού εκτός έδρας.
  • Ο Ολυμπιακός: Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο γήπεδο Γ.Καραϊσκάκης τον Άρη, θέλοντας τη νίκη που θα το δώσει τη δυνατότητα να προσπεράσει τον τρίτο Παναθηναϊκό και να βρεθεί και πάλι εντός των θέσεων που δίνουν πρόκριση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com