Η αντιπολίτευση αυτομαστιγώνεται, ο Μητσοτάκης επιχαίρει – προσοχή στα αλαζονικά “κουνούπια”!

Συνολικά η αντιπολίτευση μην έχοντας ελπίδες για ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών προσπαθούν να περιορίσουν το εύρος της νίκης της ΝΔ επισείοντας τον κίνδυνο της παντοκρατορίας της και του Κ. Μητσοτάκη που θα οδηγήσει, όπως ισχυρίζονται, σε αυταρχισμό και αλαζονεία από την πλευρά της κυβέρνησης και σε αντιλαϊκές πολιτικές...

by Times Newsroom

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (Η Καθημερινή, 07/06/23)

  • ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΛΥΒΑΣ

Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα μιας μακράς και διπλής προεκλογικής περιόδου και με το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής λίγο πολύ γνωστό, αφού οι προηγούμενες πριν λίγες ημέρες εκλογές έδειξαν με σαφήνεια τις επιθυμίες των πολιτών. Οι πολίτες λοιπόν έδειξαν ότι είναι ευχαριστημένοι από την κυβέρνηση που είχαν τα τελευταία χρόνια και δεν θέλουν να την αλλάξουν. Έδειξαν με εμφατικό τρόπο την διαφωνία τους με την αξιωματική αντιπολίτευση και ότι επιθυμούν από αυτήν μια υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση.

Τις μεγάλες απώλειες όμως της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τις καρπώθηκε το τρίτο κόμμα παρά ελάχιστα και οι πολίτες με αυτή την επιλογή τους δείχνουν να είναι ακόμη επιφυλακτικοί απέναντί του και έτσι οι απώλειες του δεύτερου σκορπίστηκαν σε μικρά κόμματα όπως δείχνου οι δημοσκοπήσεις με αποτέλεσμα τα πιο μεγάλο ερωτηματικό για τις εκλογές να είναι πόσα και ποια από τα μικρά κόμματα θα μπουν στη Βουλή.

Τα μηνύματα των εκλογών της 21ης Μαΐου δεν τα ερμήνευσαν όλοι σωστά και δεν προσπάθησαν τουλάχιστον να συμμορφωθούν σε αυτά με αποτέλεσμα να μην δούμε ειδικά από την αντιπολίτευση αλλαγή σε πολλές πλευρές της πολιτικής της. Η Νέα Δημοκρατία με την απρόσμενα μεγάλη νίκη της συνέχισε στην ίδια πολιτική τακτική, αλλά αυτό που εντυπωσίασε ήταν το χαμηλό προφίλ που κράτησαν.

Ο Κ. Μητσοτάκης φοβούμενος τυχόν αλαζονικές συμπεριφορές φρόντισε και παρουσιάζονται ως αρνάκια ακόμη και οι λύκοι. Μπορεί αυτό να εντάσσεται στην προεκλογική στρατηγική του κόμματος και να θεωρείται από πολλούς συγκυριακό ή και υποκριτικό, αλλά αποδίδει τη στιγμή μάλιστα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει με την τακτική που την οδήγησε σε οδυνηρή ήττα στρατηγικής σημασίας την οποία μάλιστα όσο συνέρχεται από το χτύπημα δυναμώνει κάτι που δείχνει ότι όχι μόνο θα ανακάμψει έστω και λίγο, αλλά μάλλον θα έχει και άλλες απώλειες.

Συνολικά η αντιπολίτευση μην έχοντας ελπίδες για ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών προσπαθούν να περιορίσουν το εύρος της νίκης της ΝΔ επισείοντας τον κίνδυνο της παντοκρατορίας της και του Κ. Μητσοτάκη που θα οδηγήσει, όπως ισχυρίζονται, σε αυταρχισμό και αλαζονεία από την πλευρά της κυβέρνησης και σε αντιλαϊκές πολιτικές, ενώ αν αυτοί ενισχυθούν σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να έχει τέτοιες πολιτικές. Δεν νομίζω ότι πείθεται κανένας από τέτοια επιχειρήματα. Μια κυβέρνηση που έχει πλειοψηφία περίπου δέκα βουλευτών μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να κάνει τα ίδια που θα έκανε αν είχε πλειοψηφία 20 ή και 30 Βουλευτών. Η αυταρχική και αλαζονική συμπεριφορά δεν εξαρτάται από τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων.

Ένα κυβερνητικό κόμμα μπορεί να αναπτύξει τέτοια φαινόμενα είτε έχει μεγάλη πλειοψηφία είτε όχι και αυτό έχει φανεί από την μεταπολίτευση μέχρι τώρα και σε κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης και δεν χρειάζεται πάντα να συμπεριφέρεται έτσι ο πρωθυπουργός ή οι «πρωτοκλασάτοι» υπουργοί για να γενικευτούν αυτά τα φαινόμενα. Συνήθως ξεκινάνε από τα κάτω, από αυτόκλητους «φρουρούς» κομμάτων και ιδεολογιών ώστε και εξουσία να ασκούν σαν αυτή που ασκούσαν οι εισπράκτορες παλιά στα λεωφορεία ικανοποιώντας διάφορα συμπλέγματα, αλλά και να εξασφαλίζουν οφέλη οικονομικά και άλλα εξαργυρώνοντας έναν αχρείαστο και βλαβερό για το κόμμα πατριωτισμό.

Στην ΝΔ που πιθανότατα θα κληθεί να ξανακυβερνήσει ο πρόεδρός της απαίτησε και πέτυχε όπως γράφω χαμηλό προφίλ και σεμνότητα από όλα τα προβεβλημένα στελέχη. Δεν ξέρω αν φτάνει μέχρι εκεί ο έλεγχος, αλλά φαινόμενα τέτοια αλαζονείας, αυταρχισμού, και απειλές κατά αντιπάλων υπήρξαν σε εργασιακούς ακόμη και δημοσιογραφικούς χώρους, εκεί δηλαδή που ξεκινάνε πολλά. Το ότι η ΝΔ ως τελευταία κυβέρνηση δεν παρουσίασε σε υπολογίσιμη έκταση τέτοια φαινόμενα το οφείλει στις εξωγενείς και ακραίες δυσκολίες που την συνόδεψαν σε ολόκληρη την θητεία της και δεν επέτρεπαν τέτοιες… πολυτέλειες.

Έτσι αυτή η συνομοταξία οπαδών, μελών ή μεσαίων συνήθως στελεχών είναι ακόμη πιο πεινασμένη και επικίνδυνη και δεν πρέπει να ξεγελιέται κανείς επειδή δεν πρόκειται για κορυφαία στελέχη. Να μην ξεχνά ότι το πιο θανατηφόρο έντομο στον κόσμο είναι το κουνούπι.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com