Η ισχύς εν τη ενώσει

Η ΕΛΛΑΔΑ, ευτυχώς, βρίσκεται στον πυρήνα της Δύσης παρά τις προσπάθειες ορισμένων κατά το πρόσφατο παρελθόν να την αποκόψουν και να την προσδέσουν στο άρμα της Μόσχας. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες αλλά όταν βρίσκεσαι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια από το τωρινό κόστος.

by Times Newsroom

Ενας πόλεμος ξεκινά εύκολα αλλά δεν τελειώνει με τον ίδιο τρόπο. Διανύοντας τον δεύτερο μήνα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Μόσχα βρίσκεται μπροστά σε μία διπλή, δυσάρεστη για τα συμφέροντα της, έκπληξη.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

ΟΤΑΝ ΣΤΙΣ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ο Πούτιν έδινε διαταγή στα στρατεύματά του να ξεκινήσουν την επίθεση στην Ουκρανία, δεν περίμενε τη σθεναρή αντίσταση των αμυνομένων, μπορεί να πίστευε ότι οι πολίτες θα υποδέχονταν τον ρωσικό στρατό με λουλούδια, όπως έλεγαν και ορισμένοι εγχώριοι καθηγητάδες, που μάλιστα κατηγορούσαν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι έκρυβαν από τους τηλεοπτικούς δέκτες τις ενθουσιώδεις υποδοχές του πλήθους.

ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΟ ότι εκτός από την αντίσταση του ουκρανικού λαού, ο Ρώσος αυταρχικός ηγέτης δεν ανέμενε ότι η Δύση θα εγκατέλειπε τις διπλωματικές της αβρότητες και θα συνασπιζόταν απέναντι στην κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας. Μέχρι και το «εγκεφαλικά νεκρό», κατά τον Μακρόν, ΝΑΤΟ ξύπνησε από το λήθαργό του και απέκτησε ισχυρό γεωστρατηγικό ρόλο στην Ανατολική Ευρώπη.

ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΞΗ της Μόσχας τη φανερώνουν οι λάβρες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Μόσχας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κατήγγειλε τη Δύση ότι «κήρυξε έναν ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας με σκοπό να στραγγαλίσουν την οικονομία της». Μάλλον ο Λαβρόφ μαζί με τον Πούτιν περίμεναν ότι Ευρώπη και ΗΠΑ θα κάθονταν με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία και οι αντιδράσεις τους θα περιορίζονταν σε διπλωματικές ανακοινώσεις και διαξιφισμούς σε διεθνή συνέδρια.

ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΝ, κατά το κοινώς λεγόμενο, έπρεπε να είχαν μελετήσει Θουκυδίδη πριν αποφασίσουν την εισβολή, «ο πόλεμος θα εξαρτηθεί όχι πλέον από τα όπλα αλλά από τη δαπάνη με την οποία τα όπλα γίνονται χρήσιμα» έγραφε ο πατέρας της Ιστορίας αναλύοντας την έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου.

Η ΙΣΧΥΣ κρύβεται εν τη ενώσει και η Ευρώπη παρά τις ολιγωρίες και τα λάθη της δείχνει ότι αντιδρά όταν τίθενται σε αμφισβήτηση οι αρχές και οι αξίες της. Η Ρωσία εισβάλλοντας στην Ουκρανία ξεκίνησε και έναν οικονομικό πόλεμο από τον οποίο θα βγει χαμένη. Μέσα σε ένα χρόνο η οικονομία της Μόσχας θα χάσει οφέλη δεκαετιών, ενώ η Ε.Ε. αναζητεί νέους ενεργειακούς δρόμους ώστε να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μπορεί οι κυρώσεις να χτυπήσουν και την ευρωπαϊκή οικονομία, όμως η Ε.Ε. έχει πόρους για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά υπερασπιζόμενη τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Η ΕΛΛΑΔΑ, ευτυχώς, βρίσκεται στον πυρήνα της Δύσης παρά τις προσπάθειες ορισμένων κατά το πρόσφατο παρελθόν να την αποκόψουν και να την προσδέσουν στο άρμα της Μόσχας. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες αλλά όταν βρίσκεσαι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια από το τωρινό κόστος.

Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com