Η Ισπανία ανακοίνωσε την κατάργηση του Βραβείου Ταυρομαχίας, η συζήτηση για τις ταυρομαχίες αναζωπυρώνεται

by Times Newsroom

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας ανακοίνωσε την κατάργηση του εθνικού βραβείου ταυρομαχίας, αναζωπυρώνοντας τον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες παραδόσεις του ιβηρικού πολιτισμού.

Μάλιστα, φέτος η χώρα δεν θα απονείμει το βραβείο των 30 χιλιάδων ευρώ που δημιούργησε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και το οποίο απονέμεται από το 2013 σε όποιον, με δέσμευση και αφοσίωση, συνέβαλε στην ανάπτυξη και τη διάδοση των πολιτιστικών αξιών της ταυρομαχίας, είτε πρόκειται για ταυρομάχο, είτε για επιχειρηματία είτε για κτηνοτρόφο.

Πηγές του υπουργείου, τις οποίες συμβουλεύτηκαν διάφορα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, θα δικαιολογούσαν την απόφαση δηλώνοντας ότι «οι παραδόσεις εξελίσσονται» και τώρα στην Ισπανία «υπάρχει κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα που μάχεται ενάντια στην κακομεταχείριση των ζώων».

Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις για την απόφαση του υπουργείου δεν άργησαν να έρθουν.

«Ένας Υπουργός Πολιτισμού δεν μπορεί να ασκήσει τις εξουσίες του με βάση τις προσωπικές του προτιμήσεις και έχει την υποχρέωση να προωθεί και να ενθαρρύνει όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ταυρομαχιών», αναφέρεται σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Ιδρύματος ‘Toro de Lidia’ για την προώθηση της ταυρομαχίας, υπογραμμίζοντας ότι το ίδρυμα «θα απονείμει το Εθνικό Βραβείο Ταυρομαχίας το 2024 όσο διαρκεί η κατάσταση εξαιρετικής λογοκρισίας που προκάλεσε ο υπουργός, Ernest Urtasun».

Από την άλλη, αρκετοί εκπρόσωποι της «Sumar», μιας αριστερής πλατφόρμας στην οποία συμμετέχει η Urtasun, πανηγύρισαν την απόφαση, τονίζοντας ότι είναι «ένα περαιτέρω βήμα προς έναν πολιτισμό χωρίς βάσανα» σε μια χώρα που «προοδεύει».

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Sumar στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων, Άινα Βιντάλ, τόνισε ότι τα εθνικά βραβεία «πρέπει να αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματα και τις αξίες της σημερινής κοινωνίας και οι ταυρομαχίες ανήκουν στο παρελθόν».

Κριτική άσκησε και η Σύμβουλος Πολιτισμού της Κοινότητας της Μαδρίτης, Μάρτα Ριβέρα ντε λα Κρουζ , σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση «ξεφεύγει από τα πραγματικά προβλήματα» ακολουθώντας μια πολιτική που «δεν ωφελεί κανέναν».

Τα Κανάρια Νησιά κατάργησαν τις αιματοχυσίες ταύρων

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τα κινήματα για τα δικαιώματα των ζώων στην Ισπανία έχουν ενισχυθεί, καταφέρνοντας να αποτρέψουν τη διεξαγωγή ταυρομαχιών σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ακόμη κι αν η εκδήλωση παραμένει επί του παρόντος νόμιμη.

Η μόνη περιοχή όπου, βάσει νόμου, δεν γίνονται επί του παρόντος ταυρομαχίες είναι τα Κανάρια Νησιά.

Στο αρχιπέλαγος, μάλιστα, από το 1991 νόμος έχει θεσπίσει απαγόρευση «χρήσης ζώων σε αγώνες, πάρτι, σόου και άλλες δραστηριότητες που συνεπάγονται κακομεταχείριση, σκληρότητα ή ταλαιπωρία», αναφέρει ο κανονισμός.

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com