Καρφιά Κασσελάκη για Τσίπρα – Οι εξελίξεις στην υπόθεση του Ρέντη – Η ιστορική συμφωνία στην COP28

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

by Times Newsroom

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (Η Καθημερινή, 13/12/23)

Εσωτερική επικαιρότητα

  • Μ. Χριστοδουλίδης για θέρμανση και ενεργειακό κόστος: «Οι έξυπνοι τρόποι που εξασφαλίζουν θερμό σπίτι χωρίς οικονομική επιβάρυνση» – Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέλυσε τη διαβάθμιση μεταξύ των θερμαντικών ειδών όπως τα κλιματιστικά ανάλογα με την ενεργειακή κλάση σε σχέση με την απόδοση τους. Επεσήμανε δε τις διαφορές μεταξύ της επιλογής θέρμανσης με καλοριφέρ πτρελαίου σε σχέση με τα θερμαντικά μέσα και τις κιλοβατόρες.
  • Κυλλήνη: Απείλησαν με καραμπίνες και μαχαίρια αλλοδαπούς εργάτες γης και τους λήστεψαν – Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Πατρίς», ήταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης όταν οι ληστές -εκτιμάται πως ήταν τουλάχιστον 10 άτομα- πήγαν σε σπίτι, που διαμένουν οκτώ εργάτες γης, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και με την απειλή κυνηγετικών όπλων και μαχαιριών κατάφεραν να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ και να το βάλουν στα πόδια.
  • Νέα καρφιά Κασσελάκη για Τσίπρα: Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ προς τη μεσαία τάξη ήταν σκληρή και τιμωρητική – Την ανάγκη αναθεώρησης του φορολογικού συστήματος με την καθιέρωση ενός απλού και σταθερού σε βάθος δεκαετίας συστήματος, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σε εκδήλωση του Κύκλου Νέων Επιχειρηματιών.
  • Ρέθυμνο: Εικόνες «γροθιά στο στομάχι» – Άστεγος αναζήτησε στέγη σε ξύλινο χριστουγεννιάτικο σπιτάκι – Άστεγος, μπήκε στο ξύλινο χριστουγεννιάτικο σπιτάκι στην πλατεία Μητροπόλεως, το κλείδωσε από μέσα και αρνούνταν για ώρα να βγει, παρά τις εκκλήσεις των υπευθύνων που έφτασαν στο σημείο για να το προετοιμάσουν και να το στολίσουν στο πνεύμα των γιορτών.
  • Τα πράσινα, μπλε, κίτρινα και πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος : «Εισάγουμε μια ενιαία σήμανση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος όλων των εταιρειών, με σκοπό να διευκολύνουμε τους καταναλωτές να επιλέξουν με βάση τις ανάγκες τους. Προτεραιότητά μας, το συμφέρον του καταναλωτή». Αυτό είναι το μήνυμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Twitter σχετικά με τα πράσινα, μπλε, κίτρινα και πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος.
  • Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι πότε καταβάλλεται – Τα χρήματα των δικαιούχων – Ηαντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την πιο εορταστική περίοδο του χρόνου, αυτή των Χριστουγέννων. Μικροί και μεγάλοι ανυπομονούν να ανταλλάξουν δώρα, αλλά και να ξεκουραστούν από τις υποχρεώσεις. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν κάτι ακόμα να περιμένουν και αυτό δεν είναι άλλο από το Δώρο των Χριστουγέννων. Ο επιπλέον ένας μισθός που καταβάλλεται δίνει οικονομική «ανάσα» στους δικαιούχους που τον λαμβάνουν. Η πληρωμή του θα πρέπει να γίνει από τους εργοδότες έως τις 21 Δεκεμβρίου.
  • Χειμερινές εκπτώσεις: Τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις στα καταστήματα, οι οποίες ολοκληρώνονται την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024. Στη διάρκεια των εκπτώσεων τα καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν την πρώτη Κυριακή, ήτοι 14 Ιανουαρίου, με προτεινόμενο ωράριο από τις 11 π.μ. έως τις 18:00 μ.μ… Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, οι χειμερινές εκπτώσεις αρχίζουν τη δεύτερη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Οι κάτοικοι της Γάζας αντιμέτωποι με την «τέλεια καταιγίδα» θανατηφόρων επιδημιών – «Θα υπάρξει ξέσπασμα κάθε είδους μολυσματικής ασθένειας στη Ράφα» – 21 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας είναι εκτός λειτουργίας, ενώ 11 λειτουργούν εν μέρει και τέσσερα ελάχιστα
  • Τα βλέμματα στραμμένα στο Κογκρέσο – Ξεκινά επίσημα η έρευνα σε βάρος του προέδρου Τζο Μπάιντεν – «Ο πατέρας μου ουδέποτε ενεπλάκη οικονομικά στις υποθέσεις μου» λέει ο γιος του
  • Γαλλία : Περισσότεροι από 1.100 πελάτες οδοντιατρείου στο Χερβούργο της δυτικής Γαλλίας καλούνται να υποβληθούν σε εξετάσεις για ηπατίτιδα Β, C καθώς και για HIV έπειτα από «σοβαρές παραλείψεις» που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχου σε αυτό. «Δεδομένης της ανησυχητικής φύσης της κατάστασης», η Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας της Νορμανδίας (ARS) ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε σε διαθεσιμότητα τον οδοντίατρο «για μια μέγιστη περίοδο 5 μηνών».
  • Εβραίοι διαδηλωτές έκλεισαν αυτοκινητόδρομο στο Λος Άντζελες για τη Γάζα, προκάλεσαν μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων – «Δεν μπορούμε να μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα καθώς ο πληθυσμός στη Γάζα υφίσταται λιμό και σφαγιάζεται στο όνομά μας»
  • Ισημερινός : Τουλάχιστον 455 παιδιά και έφηβοι βρήκαν βίαιο θάνατο μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου στον Ισημερινό, όπου τη Δευτέρα τέσσερις ανήλικοι, συμπεριλαμβανομένου βρέφους, δολοφονήθηκαν από ενόπλους, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το Γραφείο του Μεσολαβητή, αρχή ανάλογη με αυτή του Συνηγόρου του Πολίτη.
  • Νέες επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας : Ώρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τις οποίες «δεν μας σταματάει τίποτα» και «θα φθάσουμε μέχρι το τέλος», ο στρατός του Ισραήλ πολλαπλασίασε σήμερα τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις πως η υπομονή του κυριότερου συμμάχου του εβραϊκού κράτους, των ΗΠΑ, εξαντλείται, κι ενώ αναμένεται ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας στην Ιερουσαλήμ.
  • Πόλεμος στην Ουκρανία : Ρωσική επίθεση με drones στην περιφέρεια της Οδησσού (νότια) είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τα νέα στοιχεία για την υπόθεση στου Ρέντη

  • Ξανά στην ανακρίτρια: Ενώπιον της ανακρίτριας αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο 18χρονος που ομολόγησε ότι τραυμάτισε σοβαρά με φωτοβολίδα τον 31 ετών αστυνομικό στου Ρέντη. Ο νεαρός θα κληθεί ξανά να δώσει πληροφορίες για τον άνθρωπο που του έδωσε την φωτοβολίδα με την αστυνομία να θεωρεί ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον εντοπισμό του.
  • Εμπλέκεται ο αδερφός του; Η έρευνα των Αρχών για τα επεισόδια συνεχίζεται και στο κάδρο μπαίνει και ο μικρότερος αδελφός του 18χρονου. Συγκεκριμένα, κλήθηκε για νέα κατάθεση. Μάλιστα, έδωσε γενετικό υλικό ενώ ειδικό κλιμάκιο του πήρε και αποτυπώματα καθώς υπάρχουν πληροφορίες που τον συνδέουν με τα επεισόδια.
  • Τα νεότερα για τον Αστυνομικό: Η κατάσταση της υγείας του 31 ετών Αστυνομικού παραμένει κρίσιμη. Τα επόμενα 24ωρα θα πρέπει να σταθεροποιηθεί ώστε οι γιατροί να μειώσουν τα κατασταλτικά φάρμακα με σκοπό να ελέγξουν την εγκεφαλική του κατάσταση. Ο αστυνομικός παρακολουθείται και από πλαστικό χειρουργό.

Mείωση αλλά όχι κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων αποφάσισε η COP28

  • Η απόφαση: Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε μετά από δύο εβδομάδες η Σύνοδος για το κλίμα COP28 που συνεδρίαζε στο Ντουμπάι καθώς οι εκπρόσωποί που συμμετείχαν συμφώνησαν τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και καλούν σε πράσινη μετάβαση. Οι αντιπρόσωποι υιοθέτησαν την απόφαση που είχαν προετοιμάσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η διοργανώτρια χώρα τη Συνόδου. Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες δεν συμφώνησαν για την πλήρη κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, όπως ήλπιζαν οι πλέον αισιόδοξοι.
  • Το μήνυμα: Η συμφωνία έχει στόχο να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές και αυτούς που χαράσσουν πολιτική ότι ο κόσμος είναι τώρα ενωμένος στην βούληση να διαρρήξει τους δεσμούς του με τα ορυκτά καύσιμα. Πρόκειται για «ιστορική απόφαση για να επιταχυνθεί η κλιματική δράση», δήλωσε ο Σουλτάν αλ Τζάμπερ, ο πρόεδρος της διάσκεψης.
  • Οι επικριτές: Δεν είναι λίγοι εκείνοι όμως που διακρίνουν ασυμμετρία ανάμεσα στο μέγεθος του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και την κινητοποίηση για την αντιμετώπισή του, η οποία αποτυπώθηκε και στην άρνηση του λόμπι των ορυκτών καυσίμων να συμπεριληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν του Ντουμπάι οποιαδήποτε αναφορά στην σταδιακή κατάργησή τους.

Στη φυλακή ο ιδιοκτήτης των σκύλων που κατασπάραξαν την 50χρονη

  • Δεν έπεισε: Το δρόμο για τις φυλακές πήρε ο 37χρονος ιδιοκτήτης των 3 σκύλων που κατασπάραξαν την 50χρονη μητέρα δύο παιδιών στην Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Εισαγγελέας και ανακρίτρια ομόφωνα έκριναν ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να κριθεί προσωρινά κρατούμενος.
  • Τι ισχυρίστηκε; Ο 37χρονος αρνήθηκε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, η οποία του αποδίδεται, εκφράζοντας τη βαθιά του λύπη του για τον χαμό της γυναίκας. Υποστήριξε παράλληλα ότι τα σκυλιά δεν κυκλοφορούσαν ελεύθερα, αλλά ήταν περιφραγμένα μέσα στο σπίτι του, λέγοντας παράλληλα ότι άνοιξαν μία μικρή τρύπα στον συρμάτινο φράχτη, απ’ όπου διέφυγαν, χωρίς να αντιληφθεί κάτι ο ίδιος.
  • Οι μαρτυρίες που τον «καίνε»: Η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του περιλαμβάνει μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες τα τρία μεγαλόσωμα ζώα (τσοπανόσκυλα) είχαν βγει και κατά το παρελθόν από την περίφραξη της οικίας του 37χρονου.

Η αποχή των συμβολαιογράφων προκαλεί… έμφραγμα

  • Συνεχίζουν την αποχή: Συνεχίζεται η σκληρή στάση που τηρούν οι συμβολαιογράφοι απέναντι σε επιλογές της κυβέρνησης καθώς κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς αποφάσισαν τη συνέχιση της αποχής από τα καθήκοντα τους έως τις 8 Ιανουαρίου, οπότε θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους.
  • Σε αδιέξοδο οι μεταβιβάσεις: Το «έμφραγμα» στις μεταβιβάσεις ακινήτων αναμένεται να ενταθεί καθώς παρατείνεται η αποχή κυρίως για σύναψη συμβολαίων με τα οποία μεταβιβάζονται ακίνητα με οποιαδήποτε αιτία (δηλαδή αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές κλπ.) καθώς και η αποχή από τις δηλώσεις που υποβάλλονται στην εφορία, είτε ηλεκτρονικά, είτε δια ζώσης.
  • «Παράθυρο» με τα προσύμφωνα: Ωστόσο, κανονικά γίνεται η σύνταξη των προσυμφώνων, δηλαδή μιας προσυμφωνίας ώστε να μεταβιβαστεί ένα ακίνητο. Έτσι αγοραπωλησίες που ήταν εν εξελίξει θα μπορούν να γίνουν με ένα προσύμφωνο, ώστε να ακολουθήσει το οριστικό συμβόλαιο όταν θα λήξει η αποχή.

Αθλητικά

  • Η πρόκριση: Το 1-1 που απέσπασε στην έδρα της Ντόρτμουντ σε συνδυασμό με τη νίκη με 1-2 της Μίλαν στο Νιούκαστλ έφεραν την Παρί στους «16» του Champions League.
  • Ο αποκλεισμός: Η Νιούκαστλ αν και για μεγάλο μέρος της βραδιάς έκανε όνειρα για να συνεχίσει στους «16» του Champions League, εν τέλει δεν θα συνεχίσει ούτε στο Europa League, λαθώς επέστη ανατροπή από τη Μίλαν στο γήπεδο της, χάνοντας με 1-2 .
  • Η συνέχεια: Ντορτμουντ, Παρί, Μπαρτσελόνα, Πόρτο, Μάντσεστερ Σίτι, Λειψία, Ατλέτικο Μαδρίτης και Λάτσιο είναι οι 8 ομάδες που προκρίθηκαν στη φάση των «16» από τους ομίλους που ολοκληρώθηκαν χθες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com