Κώστας Αχ. Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα ποτέ πίσω από τη βουλευτική ασυλία

«Δεν κρύβομαι, δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία» δήλωσε από του βήματος της Βουλής ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

by Times Newsroom

Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στις προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχθεί τον τελευταίο χρόνο, υποστήριξε ότι στόχος των επιθέσεων είναι η κυβέρνηση και η ΝΔ, έκανε αναφορά στο Μάτι, λέγοντας ότι όταν εκείνος και ο πρωθυπουργός λίγες ώρες μετά την τραγωδία πήγαν επί τόπου, «δεν έπαιξαν θέατρο όπως στο Μάτι». ‘Οποιος έχει κατηγορίες για μένα, ας τις φέρει, είμαι εδώ, είμαστε όλοι εδώ», είπε.

Ο πρώην υπουργός ανέβηκε στο βήμα της Βουλής λέγοντας αρχικά: «Θα ήθελα να σκύψω με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη, αλλά και σε όλους όσοι βρίσκονταν στα βαγόνια το μοιραίο βράδυ και τις οικογένειες τους. Κανείς μας, πόσο μάλλον εγώ, δεν μπορώ να νιώσω πόνο και κενό της απώλειας τους. Απόλυτος σεβασμός σημαίνει συνειδητή αποχή από την εκμετάλλευση ανθρώπινου πόνου και δεν υπάρχει άλλος στην αίθουσα που να επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια περισσότερο από μένα

Από τον Οκτώβριο είχα ζητήσει από όσους με επικρίνουν να ζητήσουν σύσταση προανακριτικής επιτροπής, να συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να έρθουν εδώ να δούμε αν και πόση βάση έχει. Εδώ, όχι στα λαϊκά δικαστήρια. Δεν κρύβομαι, δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία».

Στη συνέχεια τόνισε: «Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο όπως άλλοι στο Μάτι, εγώ παραιτήθηκα αμέσως. Δεν θα μπορούσα να πω ποτέ ότι τα κάναμε όλα καλά, γι’ αυτό ανέλαβα την πολιτική ευθύνη».

Μιλώντας για την υπόθεση και τις κατηγορίες που έχουν εκτοξευθεί εναντίον του τόνισε: «Πάμε να δούμε την αλήθεια στο άλλο θέμα. Οτι δήθεν η κυβέρνηση το έριξε στα ανθρώπινο λάθος. Τα λάθη ήταν πολλά και υπάρχει ομολογία. Υπήρχε συσσώρευση λαθών. Επτά φορές έγιναν παραβιάσεις. Κατ’ εξακολούθηση παραβίασης του κανονισμού.  Παρουσιάζεται στην αντιπολίτευση ως δήθεν αυτονόητα τα συστήματα ασφαλείας που υπάρχουν στο 15% στο ευρωπαϊκό δίκτυο.

Με κατηγορήσατε ενώ παραιτήθηκα αμέσως. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη. Συγκάλυψη είναι να διαστρεβλώνεις σκόπιμα την αλήθεια για να επιβιώνεις πολιτικά. Να πατάς στον ανθρώπινο πόνο και να ευτελίζεις τις διαδικασίες. Να υποθάλπτεις θεσμούς.

Νομίζετε ότι δεν πονάω εγώ. Οτι δεν ανατριχιάζω όταν αναλογίζομαι το δράμα που πέρασαν τόσες οικογένειες; Οτι δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα που να μην σκέφτομαι την τραγωδία; Οτι δεν θα έδινα τα πάντα για να σωθούν αυτοί οι 57 άνθρωποι; Μιλάω ως πατέρας 3 παιδιών. Βρέθηκα στο σημείο όπως και ο πρωθυπουργός. Οι εικόνες δεν θα σβήσουν ποτέ από τη μνήμη μου.

Έχουμε παρωδία αντιπολίτευσης. Στόχος σας δεν είμαι εγώ, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η παράταξη δεν θα παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στους θυρωρούς των συμφερόντων. Όποιος έχει πραγματικά κατηγορίες για εμένα ας τις φέρει και ας σταματήσει να κραυγάζει. Είμαι εδώ, είμαστε όλοι εδώ».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη σύμβαση 717 λέγοντας ότι «η αντιπολίτευση με κατηγορεί γιατί η σύμβαση ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 κι όχι νωρίτερα. Ταυτοχρόνως, η αντιπολίτευση υιοθετεί και το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η οποία τι λέει; Οτι η σύμβαση θα έπρεπε να είχε ακυρωθεί και να ξαναγίνει από την αρχή. Κάτι που αν το έκανα, δεν θα είχαμε όχι μόνο ολοκληρωμένο έργο, αλλά ούτε καν σύμβαση. Ούτε τον Φεβρουάριο του ’23 ούτε τον Σεπτέμβριο του ’23.” Και διερωτήθηκε: «Αποφασίστε: για τι πράγμα φταίω. Που ολοκληρώθηκε ή που δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση; Και για τα δύο δεν μπορεί να φταίω!».

Ο κ. Καραμανλής απάντησε όμως και στην κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι δήθεν η κυβέρνηση έχει επινοήσει κάποια θεωρία του ανθρώπινου λάθους, λέγοντας ότι «επτά φορές παραβιάστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας». Ο κ. Καραμανλής είπε ότι «νομίζετε ότι δεν θα έδινα τα πάντα για να ζουν ακόμα αυτοί οι 57 άνθρωποι; Αλλά δεν μπορεί να με κατηγορείτε εμένα για συγκάλυψη ενώ παραιτήθηκα αμέσως κι ένας λόγος ήταν να μη μείνει καμία σκιά στη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που είναι εξ ορισμού αντικειμενική», είπε ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com