Κύπρος: Ασπίδα προστασίας από το Ψευδοκράτος στους Τουρκοκύπριους – «Για όλα φταίνε οι Ελληνοκύπριοι»

Διεθνή καταδίκη προκάλεσαν τα πρωτοφανή επεισόδια που ξέσπασαν την Παρασκευή (18/8/2023) στην Πράσινη Γραμμή της Κύπρου.

by Times Newsroom

Όπως δείχνουν τα βίντεο που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, Τουρκοκύπριοι επιτίθενται στις δυνάμεις του ΟΗΕ. Για αυτές τις εξελίξεις μίλησε στο CNN Turk ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις δηλώσεις του οποίου μεταδίδει η ΕΡΤ.

«Ήταν μεγάλο λάθος να γίνoυν μέλη της ΕΕ οι Ελληνοκύπριοι εκπροσωπώντας ολόκληρο το νησί. Το λάθος αυτό εκφράστηκε σε ανώτατο επίπεδο από την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. “Εντάξει, ήταν λάθος”, αλλά η κατάσταση εξελίσσεται κάπως διαφορετικά, δυστυχώς, η ενιαία προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική, δηλαδή η στήριξη και η αλληλεγγύης προς τη χώρα μέλος της ΕΕ, προκαλεί κάποιες αρνητικές εξελίξεις», είπε ο Κιλίτς στο CNN Turk.

«Διότι με λύπη μου λέω ότι η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” (sic) καταχράται αυτή την αλληλεγγύη σε ορισμένα σημεία. Φυσικά, δεν θέλουμε να συμβεί μια τέτοια κατάσταση. Η “ΤΔΒΚ” εκφράζει από κάθε βήμα ότι είναι εξαιρετικά αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τους νόμους των πολιτών της και των ομογενών της στο νησί.

Κύπρος: «Ανθρωπιστικό σχέδιο»

«Πολλοί διαφορετικοί οργανισμοί, διαφορετικές χώρες εμπλέκονται σήμερα στην επίλυση της υφιστάμενης διένεξης. Όμως εδώ θα πρέπει να δούμε το εξής: Οι Τούρκοι πολίτες, οι πολίτες της ΤΔΒΚ και οι ομογενείς μας που ζουν εκεί έχουν βασικές ανάγκες.

Στην πραγματικότητα η διαφορά συνίσταται στο εξής: Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι είναι “στρατιωτικό σχέδιο”. Εμείς λέμε: “Όχι, είναι ένα ανθρωπιστικό έργο”.

Εδώ πρόκειται για τη μεταφορά νερού, τη μεταφορά υπηρεσιών υγείας. Εμποδίζεται το πιο βασικό δικαίωμα για την τουρκική πλευρά, το δικαίωμα να μετακινούνται. Επειδή είναι ένα μικτό χωριό. Είναι ένα μικτό χωριό όπου ζουν και Τούρκοι πολίτες, ζουν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι.

Λέμε κάτι πολύ ξεκάθαρο εδώ. Αυτό δεν είναι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ένα στρατιωτικό σχέδιο. Αυτό είναι ένα ανθρωπιστικό σχέδιο. Σχετικά με αυτό, έχει ήδη γίνει κοινοποίηση στον ΟΗΕ. Έχει ειπωθεί ότι θα υπάρξει πρόοδος σε σχέση με αυτό.

Ενώ δε είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα εξυπηρετήσει στην πραγματικότητα όλους, το “ελληνοκυπριακό τμήμα της Κύπρου”, ας πούμε, επαναφέρει συνεχώς το θέμα και ζητάει παρέμβαση σε διάφορα επίπεδα, με αποτέλεσμα το προσωπικό του ΟΗΕ εκεί και οι δυνάμεις ασφαλείας μας της “ΤΔΒΚ” να έχουν έρθει αντιμέτωποι. Εργαζόμαστε για να το λύσουμε αυτό, αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχουμε», κατέληξε ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, στο CNN Turk.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com