Μάντζος: «Η συναίνεση στην εξωτερική πολιτική προϋποθέτει ενημέρωση»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, με αφορμή τη συζήτηση που πυροδότησε η ανάρτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «για αμυντική συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη», υπενθύμισε ότι «εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα πρέπει σταθερά να βρίσκεται απέναντι στον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα» και υπογράμμισε στη συνέχεια:

by Times Newsroom

«Θεωρούμε αναγκαία και θεμελιώδη την πληροφόρηση και την ενημέρωση σε σχέση με τα συμφωνηθέντα και τις όποιες δεσμεύσεις τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο στο πλαίσιο διεθνών επιχειρήσεων ή συμμαχιών», τόνισε μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ.

Και πρόσθεσε:

«Διαβάσαμε για κυβερνητικές πηγές. Αλλά θα θέλαμε κάτι πολύ περισσότερο από τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Θα πρέπει να μη μαθαίνουμε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας από μία ανάρτηση του Ουκρανού Πρόεδρου. Όπως μάθαμε κάποτε από τον Γερμανό Πρόεδρο ότι στείλαμε τεθωρακισμένα. Όπως μάθαμε από τον Τούρκο Πρόεδρο ότι υπήρξαν συμφωνίες στην Κωνσταντινούπολη. Όπως μάθαμε από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών για αναλήψεις δεσμεύσεων προς τις ΗΠΑ ή για εξοπλιστικά προγράμματα της Αμερικής προς στην Τουρκία.

Να μαθαίνουμε από την Ελλάδα όσα αφορούν στην Ελλάδα και όχι από το εξωτερικό. Αυτό είναι γενική αρχή για να υπάρχει συναίνεση. Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτικών δυνάμεων και κατ’ επέκταση των πολιτών. Έτσι αντιμετωπίζεις και τα fake news και τη συνωμοσιολογία».

Αναφορικά με την πρόταση Μητσοτάκη «για την έκδοση ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης», ο Δ. Μάντζος σημείωσε ότι «το ευρωομόλογο είναι μία πάγια πολιτική απαίτηση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης. Το ΠΑΣΟΚ και οι σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης, από τη μεγάλη κρίση του 2009-2010, ζητούσαμε ευρωομόλογα και τότε η ευρωπαϊκή Δεξιά μάς χλεύαζε. Το ευρωομόλογο δεν μπορεί να δημιουργηθεί μόνο για σκοπούς άμυνας και υποστήριξης ενός συμμάχου. Πρέπει να υιοθετηθεί ένα ευρωομόλογο για την υποστήριξη του κοινωνικού κράτους πρώτιστα και του αναπτυξιακού μοντέλου των κρατών-μελών».

Ερωτηθείς για το αν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα προχωρήσει σε νέο αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, ο Δ. Μάντζος υπενθύμισε, αρχικά ότι «την είχαμε ζητήσει από τον Οκτώβριο για την πολύ συγκεκριμένη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που είχε έρθει το 2023 στη Βουλή για συγκεκριμένες κατηγορίες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, τον κ.Σπίρτζη και τον κ. Καραμανλή, για τη μη υλοποίηση εμπρόθεσμα της σύμβασης 717. Οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήταν εκείνοι που μπλόκαραν τη διερεύνηση και είπαν όχι επικαλούμενοι το άρθρο 86 Συντάγματος και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Η Νέα Δημοκρατία δεν αποδέχθηκε η Βουλή, όχι να καταδικάσει, αλλά να διερευνήσει καν μία ευρωπαϊκή ποινική δικογραφία. Την καταδίκη για τα αδικήματα εις βάρος τής Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδήγησαν στο δυστύχημα και έγκλημα των 57 νεκρών θα την επιβάλει η Δικαιοσύνη. Μετά την Προανακριτική Επιτροπή υπάρχει το Δικαστικό Συμβούλιο και στο τέλος θα έρθει το Ειδικό Δικαστήριο. Αυτά λέει ο νόμος».

Κατέστησε σαφές ότι για να ζητηθεί εκ νέου προκαταρκτική εξέταση, «χρειάζονται στοιχεία. Αυτήν τη στιγμή αξιολογούμε τα στοιχεία που προέκυψαν από την Εξεταστική Επιτροπή και αναμένουμε και τα στοιχεία από την ανάκριση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Λάρισα. Για να ενισχυθεί η σύνδεση μεταξύ της μη εκτέλεσης της 717 και του θανατηφόρου αποτελέσματος του εγκλήματος ώστε να αιτηθούμε ξανά προκαταρκτική εξέταση».

«Και τότε θα ξαναμετρηθούμε όλοι, θα βρεθούν αν θα είναι όλοι στη ΝΔ ξανά στην ίδια πλευρά όπως βρέθηκαν τον Νοέμβριο, να καλύπτουν εγκληματικές παραλήψεις, ένα κράτος το οποίο στο 2023, με συνθήκες σιδηροδρόμου του ’60, έστειλε δύο τρένα το ένα κατά μέτωπο του άλλου. Και έρχονται τώρα με το πόρισμά τους να μας πουν ότι φταίει ένας σταθμάρχης, γαλάζιο ρουσφέτι των γαλάζιων διοικήσεων και των γαλάζιων υπουργείων, και δύο μηχανοδηγοί που δεν έχουν καν φωνή να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους» κατέληξε ο Δ. Μάντζος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή