Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησιά που το καθεστώς τους είναι αδιευκρίνιστο

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV100, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν λύθηκαν επί χρόνια και όσο δεν λύνονται αυτά θα σημειώνονται εντάσεις.

by Times Newsroom

Για νησιά που το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς δεν είναι σαφές έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, αργά το βράδυ της Δευτέρας (24/4), και απέρριψε για άλλη μία φορά το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου μεταξύ 6 έως 10 μιλίων.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV100, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν λύθηκαν επί χρόνια και όσο δεν λύνονται αυτά θα σημειώνονται εντάσεις.

Αναφέρθηκε στην κρίση των Ιμίων και τις δερευνητικές επαφές που ακολούθησαν, για τις οποίες είπε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν όταν ήρθε στην εξουσία τις συνέχισε «γιατί ήταν ένα θετικό βήμα».

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι δεν είναι συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο να διεκδικεί η Ελλάδα 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από τα 6 μίλα χωρικών υδάτων και, όπως είπε, όταν τα τουρκικά αεροσκάφη μπαίνουν σε εκείνα τα τέσσερα μίλια, «τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι δικά τους αλλά δεν είναι», τότε αρχίζουν να λένε ότι κάνουμε παραβιάσεις.

Με τον ίδιο τρόπο, συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υπάρχουν νησίδες και βράχοι που το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς δεν ορίζεται «ξεκάθαρα» από τις συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947. «Εμείς δικαίως λέμε ότι είναι δικά μας και η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, έτσι προκαλείται ένταση» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε ακόμη στη συνάντηση και το γεύμα που είχαν στον Βόσπορο πέρυσι στις 14 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τουρκος υπουργός υποστήριξε ότι εκεί συζητήθηκε να εντείνουν οι δύο πλευρές τον μεταξύ τους διάλογο χωρίς εμπλοκή τρίτων. «Όμως ο Μητσοτάκης πήγε στην Ουάσινγκτον και έκανε λόμπι για να μην πάρουμε τα F-16» είπε ο κ. Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι αυτό εκνεύρισε τον Ερντογάν.

«Τώρα με τους σεισμούς περάσαμε σε μία περίοδο ηρεμίας. Μετά τις εκλογές είπαμε να συζητήσουμε σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον» ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να καταλήξει πως «εξασφαλίσαμε μια συμφωνία, αλλά αύριο μπορεί να συμβεί κάτι και να έχουμε ένταση».

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης

Πηγή:  ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή