Μιχαηλίδου: Έως 3 επιπλέον μισθοί μετά τη νέα αύξηση κατώτατου μισθού – Ολες οι αλλαγές στους μισθούς, τα επιδόματα και τις τριετίες

Στην εξειδίκευση του κατώτατου μισθού, μετά τα όσα ανακοίνωσε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αύξησή του από τον Απρίλιο, προχώρησε η Δόμνα Μιχαηλίδου , τονίζοντας ότι ο μισθωτός, σε σχέση με το 2019, παίρνει τρεις παραπάνω μισθούς.Η αύξηση συμπαρασύρει τριετίες και επιδόματα. Πρόκειται για την τέταρτη αύξηση σε σχεδόν πέντε χρόνια.

by Times Newsroom

Eιδικότερα, όπως είπε η υπουργός Εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού καλύπτει 560.000 συμπολίτες μας που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ενώ ο μισθωτός, σε σχέση με το 2019, παίρνει τρεις παραπάνω μισθούς. Στόχος, τόνισε ακόμα, το 2027, ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ. H Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε ακόμα ότι ο μέσος μισθός σήμερα είναι 75 ευρώ υψηλότερος από την προηγούμενη χρονιά.

Eιδικότερα, στην παρουσίαση, η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε πως «ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει στα 830 ευρώ, το κατώτατο ημερομίσθιο θα είναι στα 37,07 ευρώ. Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ήταν η μείωση ανεργίας στο 10,4% τον Ιανουάριο, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η κατάταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ως προς το ΑΕΠ και ο πενταπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μ.ο. Συνολικά, έχει σημειωθεί αύξηση 27,7% σε σχέση με το 2019. Σε 12μηνη βάση, ο μισθός ανέρχεται στα 968 ευρώ το μήνα και καλύπτει 560.000 συμπολίτες μας, που είναι κατά 26.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρσι».

Σε άλλο σημείο στη διάρκεια της παρουσίασης, η υπουργός Εργασίας τόνισε πως «ο σωρευτικός πληθωρισμός το διάστημα 2019-2023 ήταν στο 16,6% και η αντίστοιχη αύξηση κατώτατου μισθού έφτασε στο 28%. Σήμερα, το 22% των μισθωτών αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, ενώ το 2019 ήταν στο 27%, σε μια αγορά με 400.000 περισσότερους μισθωτούς».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου απάντησε πως από το 2019 που ήταν στο 20% από 1ης Απριλίου ανεβαίνει στο 27,7%, το 20% συμβάδιζε και δεν έγινε ερήμην της αγοράς. Υπενθύμισε πως έχουμε μικρότερο ποσοστό των μισθωτών από το 27% στο 22% που βρίσκονται στον κατώτατο σε μία αγορά εργασίας που έχει αυξηθεί κατά 400.000 εργαζόμενους.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές

Αναφερόμενη στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, η κ. Μιχαηλίδου είπε πως «το ζήτημα αυτό και το βάρος για το νοικοκυριό και τον εργοδότη, είναι κάτι που μας προβληματίζει. Είναι μια διαφορετική άσκηση σε σχέση με τον κατώτατο μισθό. Έχει αποτύπωμα στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, στην προσέλκυση ταλέντου».

Μετατίθεται η ημερομηνία επιβολής των προστίμων για τη μη εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο

Η κα Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε ακόμη πως η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας έχει τεθεί ήδη σε ισχύ σε βιομηχανίες και λιανεμπόριο, ωστόσο σήμερα υπέγραψε την υπουργική απόφαση με την οποία μετατίθεται η ημερομηνία επιβολής των προστίμων για τη μη εφαρμογή της για την 1η Ιουλίου, αντί για τώρα τον Απρίλιο, όπως προέβλεπε απόφαση του προκατόχου της. Όπως εξήγησε η επιλογή η παράταση αφορά και στους δύο κλάδους και η ημερομηνία επελέγη καθώς τότε θα γίνει και η εφαρμογή του ΕΡΓΑΝΗ 2.

Νέος κατώτατος μισθός: Τι αλλάζει από 1η Απριλίου – Οι αυξήσεις σε μισθούς, επιδόματα, τριετίες [αναλυτικά τα ποσά]

Ο νέος κατώτατος μισθός τίθεται άμεσα σε ισχύ, και συγκεκριμένα από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου. Όσοι αμείβονται με αυτόν θα λαμβάνουν 830 ευρώ τον μήνα, αύξηση της τάξης των 50 ευρώ.

Πρόκειται για την τέταρτη αύξηση από το 2019. Τότε ήταν 650 ευρώ, δηλαδή έχουμε μια αύξηση 27% μέχρι σήμερα. Συνολικά αυξάνονται 18 επιδόματα και ενισχύονται 800.000 δικαιούχοι.

Ειδικότερα από την 1η Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ αύξηση στον κατώτατο μισθό, ύψους 6,4%, και διαμορφώνεται στα 830 ευρώ μεικτά (+50 ευρώ) και τα καθαρά θα είναι στα 706 ευρώ (+39 ευρώ). Όσον αφορά στο κατώτατο ημερομίσθιο αυτό διαμορφώνεται στα 37 ευρώ μεικτά την ημέρα για τους εργατοτεχνίτες.

Όσον αφορά στις τριετίες από την 1η Απριλίου οι κατώτατες αποδοχές διαμορφώνονται ως εξής:

1 τριετία: 913 ευρώ μεικτά
2 τριετίες: 996 ευρώ μεικτά
3 τριετίες: 1.079 ευρώ μεικτά

Για τους έγγαμους η αύξηση αυτή θα είναι 83 ευρώ στα 830.

Επίσης το επίδομα ανεργίας από τα 479 ευρώ θα αυξηθεί στα 509 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος κατώτατος μισθός που ανακοινώθηκε σήμερα συμπαρασύρει τα εξής επιδόματα:

·        Ειδική παροχή μητρότητας: Κατώτατος μισθός

·        Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός

·        Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα

·        Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα

·        Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα

·        Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα

·        Αφερεγγυότητας εργοδότη: Εως 3 μισθοί

·        Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατώτατων ημερομισθίων

·        Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατώτατων ημερομισθίων

·        Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατώτατων ημερομισθίων

·        Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης): το 70% των 35 κατώτατων ημερομισθίων

·        Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας

·        Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας

·        Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. Ημερομισθίου

·        Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού

·        Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός

·        Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο

·        Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού

·        Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς

Οι αλλαγές στα επιδόματα 

  • Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας στα 509 ευρώ τον μήνα (Φεβρουάριος 2019 399 ευρώ, Ιανουάριος 2022 407 ευρώ, Μάιος 2022 438 ευρώ, Απρίλιος 2023 479 ευρώ, Απρίλιος 2024 509 ευρώ)
  • 5 από τις 13 κατηγορίες επιδομάτων και παροχών που αυξάνονται με τον κατώτατο μισθό
  • Ειδική Παροχή Μητρότητας μισθωτών και μη μισθωτών στα 780 + 50 ευρώ, αύξηση +6,4%
  • Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων στα 718+46 ευρώ εφάπαξ, αύξηση +6,4%
  • Αποζημίωση Μαθητευομένων ΕΠΑ.Σ Μαθητείας στα 27,87 +1,78 ευρώ ημερήσια αποζημίωση για 2 χρόνια, αύξηση +6,4%
  • Ειδικό Επίδομα Γραπτών Εξετάσεων σε εργαζόμενους φοιτητές στα 1.045+67 ευρώ εφάπαξ, αύξηση +6,4%
  • Προγράμματα Προεργασίας 780 + 50 ευρώ μηνιαία αποζημίωση, αύξηση +6,4%

Μητσοτάκης: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα, μιλάμε για μια αύξηση κατά 50 ευρώ σε ένα ποσό που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα» είπε κατάτην εισήγηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, τα «καθαρά» θα ανέρχονται περίπου στα 706 ευρώ για εργαζόμενο χωρίς παιδιά, και θα συμπαρασύρει ακόμα τριετίες και επιδόματα. Σήμερα, ο μισθός είναι στα 780, δηλαδή στα 667 ευρώ καθαρά. Άρα, θα μιλάμε για μία μηνιαία αύξηση του μισθού στα -περίπου- 40 ευρώ, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα αναφορικά με τον κατώτατο μισθό είπε: «Ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 830 ευρώ. Θα συμπαρασύρει τριετίες και επιδόματα. Το 2019 ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ. Μετά τις αυξήσεις στο Δημόσιο και τις συντάξεις γίνονται πράξη οι προγραμματιστικές μας δεσμεύσεις. Στόχος μας το 2027 ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός 950 ευρώ. Η σημερινή απόφαση είναι σωστά μελετημένη και δεν θίγει τις αντοχές της οικονομίας. Στηρίζει το εισόδημα και δεν επιβαρύνει την παραγωγή. Για το ύψος της αύξησης λάβαμε υπόψιν εισηγήσεις επιστημονικών και κοινωνικών φορέων. Οι μισθοί αυξάνονται και η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό μετά από 15 χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η πορεία της οικονομίας κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι στην μάχη της καθημερινότητας. Υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις».

Στην έναρξη της εισήγησής του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή αλλά κυρίως στη συζήτηση που προηγήθηκε και όπως είπε δόθηκαν απαντήσεις. «Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια για την τραγωδία στα Τέμπη μακριά από την διαστρέβλωση της πολιτικής δημαγωγίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεθόδευσαν την επίθεση κατά της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος είναι ειλικρινής και από την εκφορά του λόγου. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα διαγκωνίζονται σε τοξικότητα. Πόσο αδίστακτα μίλησαν για νοθεία στις εκλογές και με πόση ευκολία αγκαλιάστηκαν με εξωθεσμικά κέντρα».

Ανέφερε, ακόμη: «Μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε ευρωπαικό επίπεδο για το μεταναστευτικό ή τους αγρότες, Χρειάζονται ευρωβουλευτές με δυνατή εθνική φωνή. Στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί η συνέχεια μιας πορείας που παρά τις δυσκολίες μας πάει μπροστά».

Αύξηση κατώτατου μισθού -Καφούνης: Καλοδεχούμενη, θα αυξήσει την υποτονική κίνηση στην αγορά

«Καλοδεχούμενη η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καφούνης δήλωσε: «Καλοδεχούμενη κάθε αύξηση η οποία βελτιώνει το οικογενειακό εισόδημα, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας. ‘Αλλωστε, μόνον έτσι θα πραγματοποιηθεί η αναγκαία αύξηση της υποτονικής κίνησης, που έχει καταγραφεί στην αγορά το τελευταίο διάστημα.

Όμως, επειδή δεν γίνεται κοινωνική πολιτική στις πλάτες της επιχειρηματικότητας, αναμένουμε η απόφαση αυτή που υπερβαίνει τις προτάσεις μας, να συνδυαστεί τουλάχιστον με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πλήξουμε άμεσα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και δυστυχώς θα αναγκαστούμε, όπως συνέβη και στο παρελθόν, να πάρουμε πίσω την αύξηση με πολλαπλάσιο κόστος ή στην καλύτερη περίπτωση να καθυστερήσουμε να προχωρήσουμε όπως επιθυμούμε και το επόμενο έτος, σε μία περαιτέρω σημαντική βελτίωση των μισθών».

Κορκίδης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού διατηρεί την «ροπή κατανάλωσης» στην αγορά

Η αύξηση του κατώτατου μισθού διατηρεί την «ροπή κατανάλωσης» στην αγορά, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.

«Ο κατώτατος μισθός, όπως διαμορφώνεται στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου 2024, είναι αποτέλεσμα τήρησης ισορροπίας στην ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος ενάντια στην ακρίβεια και στη διατήρηση του ανταγωνιστικού πλαισίου της οικονομίας, ανέφερε ο κ. Κορκίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η κυβέρνηση, συνεπής προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και αξιοποιώντας τη δυναμική της κυκλικότητας στην οικονομία, επιχειρεί να δώσει, μέσω των επιχειρήσεων, νέα ώθηση στο διαθέσιμο εισόδημα. Κατά συνέπεια η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ενισχύσει την κατανάλωση στην αγορά και αντίστοιχα την οικονομία», πρόσθεσε ο κ. Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης συνέχισε:

«Η συνταγή για την ανάπτυξη της χώρας μας δεν έχει αλλάξει, παρά τις κρίσεις, με την κατανάλωση να πρωταγωνιστεί έναντι εξαγωγών και επενδύσεων. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση εξακολουθεί να εισφέρει συνολικά το 88% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό αντίστοιχο με αυτό που αποτυπωνόταν και το 2009.

Τα στοιχεία σύνθεσης του ΑΕΠ δείχνουν ότι και το 2024 το στοίχημα της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,9% θα κριθεί από την κατανάλωση, ιδίως των νοικοκυριών και δευτερευόντως του Δημοσίου, το οποίο υπό την πίεση της παραγωγής υψηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι υποχρεωμένο να κινηθεί από το 20% του 2023 κάτω του 18% το 2024, αλλά και τα επόμενα χρόνια. Η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε το 2023 στο 68% του ΑΕΠ, με την αναλογία αυτή να διατηρείται στην ελληνική οικονομία εδώ και δεκαετίες.

Η ετήσια διαμόρφωση του ΑΕΠ κάθε χρόνο εξαρτάται κυρίως από το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, τη χρηματοδότησή τους, αλλά και από την πορεία των τιμών, πέραν βεβαίως του τουρισμού που επίσης επηρεάζει άμεσα τον δείκτη. Η υψηλότερη αναλογία της κατανάλωσης ως προς το ΑΕΠ τα τελευταία 30 χρόνια, σημειώθηκε το 2020 στο 93%, λόγω της μεγάλης ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας. Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, που βελτιώνεται διαρκώς, οι ισορροπημένες αυξήσεις μισθών θα συνεχίσουν να προσφέρουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας στη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση, ότι θα ακολουθήσει και μια αντίστοιχη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε, ότι η παραγωγικότητα στην εργασία είναι στοιχείο που συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, άρα και δικαιολογεί, τόσο την διατήρηση των θέσεων εργασίας, όσο και την αύξηση της πλήρους απασχόλησης.

Το βέβαιο είναι πως οι μικρότεροι, αλλά και μεγαλύτεροι εργοδότες δεν προσέγγισαν ποτέ φοβικά τις αυξήσεις των αμοιβών των εργαζόμενων τους, όταν αυτές ήταν λελογισμένες. ‘Άλλωστε η διαδικασία αύξησης των κατώτατων αμοιβών και των 19 συνδεδεμένων επιδομάτων, δεν βρήκε αντιρρήσεις από τους μικρότερους και μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, αφού οι επιχειρήσεις “βάζουν το χέρι στην τσέπη”, προκειμένου να καλύψουν, αφενός κενές θέσεις εργασίας και αφετέρου να κρατήσουν στη χώρα τις αναγκαίες δεξιότητες που είναι δυσεύρετες. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα είναι μια κλασική περίπτωση όπου “άλλος κερνάει, άλλος πίνει και άλλος πληρώνει”.

Όμως, κατά την άποψη μου, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι μικρομεσαίοι εργοδότες, θεωρούν δίκαιη τη μηνιαία αύξηση των 50 ευρώ, των 83 ευρώ του επιδόματος γάμου και του 10% για κάθε τριετία. Σύμφωνα μάλιστα με την Eurostat η Ελλάδα έκλεισε το 2023 με το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε όρους αγοραστικής δύναμης στο 67% του μέσου όρου της ΕΕ και καλείται το 2024 όχι μόνο να σταματήσει να αποκλίνει, αλλά να αρχίσει να συγκλίνει μισθολογικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ορθώς λοιπόν, η κυβέρνηση αποφάσισε το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, καλώς οι εργαζόμενοι επωφελούνται και δικαίως οι εργοδότες πληρώνουμε, αφού μόνο έτσι θα ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα σε μια τριετή περίοδο ακρίβειας, ώστε να διατηρηθεί η “ροπή κατανάλωσης” στην αγορά».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή