Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: «Να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης με τον Ερντογάν» – Τι είπε για το αδιέξοδο στο μεταναστευτικό

Συνέντευξη τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

by Times Newsroom

«Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα λόγω της επίμονης άρνησης της Ουγγαρίας και της Πολωνία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και επισήμανε την ανάγκη φύλαξης των συνόρων. «Όσον αφορά την προστασία των  εξωτερικών συνόρων, τη συνεργασία με τα κράτη προέλευσης της μετανάστευσης, την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο στα κράτη προέλευσης, υπάρχει μια καθολική συμφωνία των κρατών – μελών», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι ανάγκη να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών έτσι ώστε ευάλωτοι μετανάστες να μην μπαίνουν σε σαπιοκάραβα και να κάνουν το ταξίδι, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι πλέον από την Τουρκία φεύγουν λιγότερες βάρκες γιατί ήξεραν ότι η δυνατότητα να φτάσουν στον προορισμό τους ήταν πολύ μειωμένη. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν συμφωνίες με τις χώρες της βορείου Αφρικής για να σταματήσει αυτό. Υπάρχει αναγνώριση ότι πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η επιστολή της προέδρου της Κομισιόν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για την συνάντηση που θα έχει με τον Ερντογάν είπε: «Είναι η πρώτη συνάντηση που θα έχω με τον πρόεδρο Ερντογάν μετά την επανεκλογή μας και έχουμε και οι δυο νωπή εντολή και είναι η ευκαιρία να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της. Και στα συμπεράσματα υπάρχει παράγραφος για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας όπου τονίζεται ότι μπορεί να επανατοποθετηθεί το πλαίσιο των σχέσεων σε μια νέα βάση. Θέλω, είπε, να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και βλέπω ότι υπήρχε περιορισμένη δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για να μην φεύγουν βάρκες από εκεί. Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχός μας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, είπε: «Ο Μπελέρης βρήκε στη φυλακή με αμφίβολες δικονομικές προβλέψεις. Ελπίζω σύντομα το ζήτημα να επιλυθεί. Η επίλυση ή μη επίλυσή του θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης για την ευρωπαϊκή πορεία τυης Αλβανίας. Η συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν θα μείνει το συγκεκριμένο θέμα χωρίς αντίδραση από την Ελλάδα».

Για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και την πιθανή προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, είπε: «Ρωτάτε λάθος άνθρωπο για την παραίτηση του κυρίου Τσίπρα, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Μπορώ να μιλήσω για το δικό μας κόμμα, τη μεγάλη διεύρυνση που πετύχαμε και το εκλογικό αποτέλσμα αποτυπώνει τη δυνατότητα να συνενώσουμε προοδευτικές δυνάμεις που δεν μας είχαν επιλέξει στο παρελθόν. Θα δουμε εν καιρώ τι θα γίνει με την αντιπολίτευση. Πρώτο μου μέλημα είναι να προωθήσω με μεγάλη ταχύτητα το κυβερνητικό έργο».

Ο πρωθυπουργός μίλησε στη συνέχεια, για την επικείμενη κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα: «Η επενδυτική βαθμίδα είναι ζήτημα χρόνου. Το μοναδικό εμπόδιο που υπήρχε, ήταν η πολιτκή αβεβαιότητα. Από τη στιγμή που έχουμε σταθερή κυβέρνηση, πολιτικός κίνδυνος δεν υπάρχει και σύντομα θα την έχουμε. Ενθαρρυντικές είναι και οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας για την ανάπτυξη».

Τέλος, ο πρωθυπουργός εστίασε στους τρόπους με τους οποίους πρέπει να αντιμετωπιστούν ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, συμπληρώνοντας πως έρχεται η νομοθέτηση της προεκλογικής κοστολλογησης των προγραμμάτων των κομμάτων: «Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος κυρίως στα τρόφιμα, αν και είμαστε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χρειάζεται συντονισμένη κυβερνητική αντίδραση για να στηριχθούν κυρίως οι πιο αδύναμοι. Θα συνεχιστεί το Καλαθι του Νοικοκυριού για ακόμα έξι μήνες, ήταν επιτυχημένο και το αντέγραψαν κι άλλες χώρες. Δεν θα αρκεστούμε εκεί. Τα προσωρινά επιδόματα είναι χρήσιμα, ωστόσο η απάντηση στον πληθωρισμό είναι η συμπίεση των τιμών και οι αυξήσεις στους μισθούς. Αυτά θα ξεδιπλωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την επόμενη Πέμπτη. Θα νομοθετήσουμε και μια προεκλογική κατάκτηση, να συζητάμε για την κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων. Το δημοσιονομικό συμβούλιο θα έχει αυτή τη δυνατότητα. Δεν θα ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κοστολογημένα προγράμματα και αυτό είναι μια κατάκτηση». 

Σύνοδος Κορυφής: Ναυάγιο για το μεταναστευτικό

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου αναμενόταν εξίσου δύσκολη τουλάχιστον όσον αφορά το μεταναστευτικό, με Πολωνία και Ουγγαρία να τηρούν αδιάλλακτη στάση έναντι της συμφωνίας που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών προ ημερών.

Η στάση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το μεταναστευτικό έρχεται σε αντίθεση με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ το πρωί προσερχόμενος στη Σύνοδο που είναι σε εξέλιξη. Ο Μπετέλ φαίνεται να απηχεί τις απόψεις αρκετών ηγετών της ΕΕ.

«Προτιμώ να μην έχουμε καθόλου συμπεράσματα για τη μετανάστευση, από το να έχουμε άσχημα συμπεράσματα που παραβιάζουν τις Συνθήκες. Δεν είναι αποδεκτό!», δήλωσε ο Ξαβιέ Μπετέλ, σχετικά με τις απαιτήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Έχουμε ήδη μια απόφαση από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και τώρα ξαναγυρνάνε πίσω εδώ στο Συμβούλιο. Αυτό είναι πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. «Υπήρξε απόφαση με ενισχυμένη πλειοψηφία. Δεν γίνεται να γυρνάμε πίσω και να λέμε δεν συμφωνούμε, γιατί έτσι ο καθένας μας θα άνοιγε μια λίστα με παλιές αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί», εξήγησε ο Μπετέλ.

Οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας δεν δέχονται την απόφαση που ελήφθη με ενισχυμένη πλειοψηφία στις 8 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, σχετικά με την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης και τον Υποχρεωτικό Μηχανισμό Αλληλεγγύης και για το λόγο αυτό εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, τα οποία αφορούν την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης.<

Σύνοδος Κορυφής: Δίνετε περισσότερα χρήματα στην Τουρκία παρά σε εμάς

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέα Ντούντα ξέσπασε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρωί σε ό,τι αφορά την πολιτική της για το μεταναστευτικό. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει περισσότερη υποστήριξη σε χώρες εκτός του συνασπισμού, όπως η Τουρκία, για να τις βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στη μετανάστευση, απ’ ό,τι δίνει στα δικά της μέλη» ανέφερε το πρωί ο πρόεδρος της Πολωνίας.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωπαϊκοί θεσμοί δαπάνησαν δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν την Τουρκία όταν δέχθηκε ένα εκατομμύριο Σύρους μετανάστες, αλλά δεν ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν την Πολωνία, η οποία δέχθηκε εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός πρόεδρος μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Radio Zet.

Η μεγαλύτερη ανατολική χώρα μέλος της ΕΕ αντιτίθεται σε μια ευρωπαϊκή συμφωνία που σχεδιάσθηκε για να κατανεμηθεί η ευθύνη για τη φροντίδα των μεταναστών και των προσφύγων και λέει πως η ΕΕ έχει κάνει «πολύ λίγα» για να τη βοηθήσει να αντεπεξέλθει στην εισροή προσφύγων. Η ΕΕ απορρίπτει αυτές τις επικρίσεις.

Η Βαρσοβία σχεδιάζει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το αν θα δεχθεί τη συμφωνία.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες ένα σχέδιο για «ασφαλή σύνορα» που θα προβλέπει τη μεταρρύθμιση της συνοριακής υπηρεσίας Frontex και περισσότερα κεφάλαια για τις χώρες που εξασφαλίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η πολωνική κυβέρνηση αντιδρά στη συμφωνία της ΕΕ για τη μετανάστευση λέγοντας ότι θα εξαναγκαστεί είτε να δεχθεί και άλλους μετανάστες επιπλέον των 1,5-2 εκατομμυρίων προσφύγων που υπολογίζει πως έχει δεχθεί από την Ουκρανία, είτε να πληρώσει άλλες χώρες οι οποίες θα τους δεχθούν.

Η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε χθες, Πέμπτη, στον ιδιωτικό πολωνικό τηλεοπτικό σταθμό TVN24 πως χώρες όπως η Πολωνία, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές πιέσεις, δεν θα υποχρεωθούν να δεχθούν πρόσθετους μετανάστες βάσει της συμφωνίας, και δεν θα πρέπει να καταβάλουν πληρωμές σε άλλες χώρες.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να επισπεύσει την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται συμμετέχοντας στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να είναι παρών σε μία ακόμα υπουργική σύσκεψη διαχείρισης της κρίσης την οποία για τρίτο συνεχές βράδυ γνώρισε χθες, Πέμπτη, η Γαλλία.

Υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο

Υιοθετήθηκαν πριν από λίγο τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο στα οποία εντάσσεται το Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

«Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει» τονίζουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις αναφέρουν: «Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ιουνίου 2021 και της δήλωσης του Μαρτίου 2021, και υπό το φως των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση στην Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με βάση τα μέσα και τις επιλογές που καθόρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και με σκοπό να προχωρήσει με στρατηγικό και προοδευτικό τρόπο».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com