Μητσοτάκης: Περιστέρι στην Αθήνα, Γεράκι στη Λευκωσία, ξεπερασμένο το σύστημα εγγυήσεων (τούρκικο δημοσίευμα)

 Ο Μητσοτάκης εξέφρασε τη θέση,  οι Τούρκοι στρατιώτες να φύγουν από το νησί και να αρθεί η εγγύηση της Τουρκίας

by Times Newsroom

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε το πρώτο του ταξίδι στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά τις εκλογές, δήλωσε: «Η βελτίωση που παρατηρείται στις σχέσεις με την Τουρκία είναι πολύ καλή, αλλά δεν είμαστε αφελείς, δεν μπορεί να υπάρξει λύση δύο κρατών στην Κύπρο», γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι επιθυμεί μια κυπριακή προϋπόθεση για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ  όσον αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, όπου πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την εκλογική νίκη του.

Ο Μητσοτάκης εξέφρασε τη θέση,  οι Τούρκοι στρατιώτες να φύγουν από το νησί και να αρθεί η εγγύηση της Τουρκίας: «Η βελτίωση που παρατηρείται στις σχέσεις με την Τουρκία είναι πολύ καλή, αλλά δεν είμαστε αφελείς, δεν θα υπάρξει λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος ανέβαλε την επίσκεψή του στην Κύπρο λόγω των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στην ελληνοκυπριακή διοίκηση και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Η Τουρκία πρέπει να  κάνει ένα βήμα»

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις μετεκλογικές εξελίξεις στην Τουρκία. Χαιρετίζουμε τις επίσημες δηλώσεις σχετικά με την επιθυμία ανάπτυξης σχέσεων με την ΕΕ στην Τουρκία. Οποιαδήποτε εξέλιξη στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα πρέπει αναμφίβολα να καλύπτει το Κυπριακό και τις τουρκοελληνικές σχέσεις. Για να επιτευχθεί μια τέτοια εξέλιξη, η Τουρκία χρειάζεται να κάνει βήματα. Το Κυπριακό είναι ζήτημα της ΕΕ. Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης με όλα τα μέσα. Η ήπια ατμόσφαιρα στις τουρκοελληνικές σχέσεις θα έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό», είπε.

«Να φύγει ο τουρκικός στρατός και να γίνει Ομοσπονδία»

Τόνισε ότι ο μεγαλύτερος στόχος στην Κύπρο είναι η απόσυρση των Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο και η επίλυση του Κυπριακού στη βάση της «Ομοσπονδίας»:

«Δεν είναι δυνατόν αυτή η πληγή να συνεχίσει να αιμορραγεί στον 21ο αιώνα. Δεν Είναι Δυνατόν Μια Ανεξάρτητη Χώρα-Μέλος Της ΕΕ να έχει στρατό κατοχής (εννοεί τον τουρκικό στρατό) ούτε απαρχαιωμένο σύστημα εγγυήσεων. Καμία εξέταση της διαίρεσης του υποψηφίου στα δύο δεν υπόκειται σε διαπραγμάτευση. Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ είπα στον Ερντογάν ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα εμπεριέχει το Κυπριακό. Η επιμονή στη θέση της λύσης των δύο κρατών στην Κύπρο δημιουργεί αδιέξοδο», είπε.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν και εγώ συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε μια περίοδο καλών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», πρόσθεσε ο Μητσοτάκης.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία αναπτύσσει πολιτικές υπέρ της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο αντί μιας λύσης με βάση την ομοσπονδία. Η Ελλάδα και η Κύπρος, από την άλλη, αντιτίθενται σε αυτό το αίτημα.

Συνάντηση ηγετών στη Νέα Υόρκη

Ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής διοίκησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα πρέπει να συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν στην Ελβετία το 2017. Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης σημείωσε επίσης ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com