ΝΑΤΟ: Παραμένει το τουρκικό βέτο για τη Σουηδία

Ο γερμανικός τύπος για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την επιστροφή της Εύας Καϊλή και τις αποζημιώσεις που διεκδικούν Πολωνία και Ελλάδα από τη Γερμανία.

by Times Newsroom

Οι επίσημες αιτήσεις για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σήμερα Τετάρτη, 14 Ιουνίου, αντιπροσωπείες από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι διαπραγματεύονται για άλλη μια φορά με κυβερνητικούς εκπροσώπους στην Άγκυρα σχετικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στον Βορρά. Έπειτα από πολλές διαμάχες, η Τουρκία συμφώνησε στην ένταξη της Φινλανδίας τον Μάρτιο. Η Σουηδία, ωστόσο, εξακολουθεί να περιμένει την έγκριση της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτης του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) για την Ελλάδα και την Τουρκία, Γκερντ Χέλερ, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Τουρκίας, η Σουηδία αυστηροποίησε την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, ενώ προσφάτως εξέδωσε έναν Τούρκο που καταζητείται από την τουρκική κυβέρνηση. «Όμως αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για τον Ερντογάν. Απαιτεί από τη Σουηδία να σταματήσουν οι διαδηλώσεις εναντίον του ιδίου και της τουρκικής κυβέρνησης και ζητά ακόμη την έκδοση περίπου 100 εξόριστων Τούρκων.

Ο πρόεδρος Ερντογάν
Όσοι ήλπιζαν ότι ο Ερντογάν θα έδειχνε προθυμία συμβιβασμού μετά την επανεκλογή του, έχουν απογοητευτεί Εικόνα: Ali Unal/AP Photo/picture alliance

[…] Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ερντογάν καυχιόταν ότι αντιμετώπισε τη Δύση και το ΝΑΤΟ με σθένος. Όσοι ήλπιζαν ότι ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους θα έδειχνε προθυμία συμβιβασμού μετά την επανεκλογή του, έχουν απογοητευτεί μέχρι στιγμής. Είναι αμφίβολο αν η ένταξη της Σουηδίας μπορεί να αποφασιστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Ο χρόνος τελειώνει. Στα τέλη Ιουνίου, το τουρκικό κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να επικυρώσει την ένταξη, περνά σε θερινή ανάπαυλα».

Παρ’ όλα αυτά, ο Χέλερ εκτιμά πως «ο Ερντογάν δεν θα μπορέσει να διατηρήσει το βέτο του για πολύ, καθώς οι Η.Π.Α. έχουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια τους: η Τουρκία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ουάσινγκτον για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16, τα οποία χρειάζεται επειγόντως για να εκσυγχρονίσει την πολεμική της αεροπορία. Πολλά μέλη του Κογκρέσου αντιτίθενται στην παράδοση των αεροσκαφών. Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ερντογάν ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι τα F-16 θα παραδοθούν μονάχα εάν η Τουρκία επικυρώσει πρώτα την ένταξη της Σουηδίας».

Η Καϊλή δεν πήγε τελικά στο Στρασβούργο

Η Εύα Καϊλή
«Προσωπικοί λόγοι» εξώθησαν την Καϊλή να ακυρώσει το ταξίδι της στο Στρασβούργο Εικόνα: Giannis Panagopoulos/Eurokinissi/ANE Edition/IMAGO

Η Εύα Καϊλή έχει πλέον τη δυνατότητα να συμμετάσχει ξανά στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρ’ όλα αυτά, όπως γνωστοποιήθηκε, δεν πρόκειται να παρευρεθεί στη σύνοδο αυτής της εβδομάδας για «προσωπικούς λόγους». Πάντως, «αν και ακύρωσε εκτάκτως το ταξίδι στο Στρασβούργο, η Καϊλή δραστηριοποιείται και εκτός της ολομέλειας», παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα επιβεβαίωσε ότι η Καϊλή ήθελε να αμφισβητήσει την άρση της ασυλίας της, ενώ η ιδιότητα του βουλευτή είναι το μόνο που της έχει απομείνει μετά την πολιτική της πτώση, κατά την οποία έχασε τη θέση της αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου και αποβλήθηκε από την Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών. Όμως παραμένει εκλεγμένη: η έδρα της στο κοινοβούλιο είναι ασφαλής μέχρι τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους.

Η αποκηρυγμένη επανέρχεται στην πολιτική σκηνή – και σκηνοθετεί τον εαυτό της ως θύμα μιας πολιτικής συνωμοσίας. […] Η Καϊλή ενημέρωσε την Handelsblatt ότι θα απέχει προς το παρόν από περαιτέρω εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης για νομικούς λόγους. Ωστόσο, ελπίζει ότι σύντομα θα είναι σε θέση να μιλήσει ξανά».

Η οικονομική εφημερίδα καταλήγει σχολιάζοντας ότι «καθίσταται πάντως φανερό πως η υπόθεση διαφθοράς στις Βρυξέλλες θα προκαλέσει λιγότερες πολιτικές αλλαγές από ό,τι αναμενόταν στον αρχικό αναβρασμό που ακολούθησε τη σύλληψη της Καϊλή. Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αποφασίσει σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις και η Επιτροπή της Ε.Ε. έχει προτείνει μια ανεξάρτητη αρχή για την ανάπτυξη ενός κώδικα δεοντολογίας για όλα τα θεσμικά όργανα της Ένωσης. Ωστόσο, το νέο αυτό όργανο δεν θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει το ίδιο κυρώσεις».

Η Πολωνία απαιτεί πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία

Ο Αρκάντιους Μούλαρτσικ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας
Ο Αρκάντιους Μούλαρτσικ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Εικόνα: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/picture alliance

Χθες έλαβε χώρα στην Αθήνα συνέδριο με θέμα τις αξιώσεις για πολεμικές αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Αρκάντιους Μούλαρτσικ και ο τέως Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος.

«Τόσο η Πολωνία όσο και η Ελλάδα διεκδικούν αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Πέρυσι, η Πολωνία είχε επισήμως υπολογίσει τις αξιώσεις της για αποζημιώσεις έναντι της Γερμανίας σε 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Ελλάδα ζητά περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια ευρώ», υπενθυμίζει το γερμανικό δίκτυο RND. «Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αξιώσεις έχουν ήδη διευθετηθεί. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε δήλωση της Πολωνίας το 1953, σύμφωνα με την οποία η χώρα παραιτείται από τις αποζημιώσεις. Σήμερα όμως εθνοσυντηρητική πολωνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει αυτήν την παραίτηση, καθώς έγινε λόγω της πίεσης της Σοβιετικής Ένωσης.

[…] Από την πλευρά του, ο πρώην Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι η Γερμανία έχει ζητήσει συγγνώμη και πάντα συμμετείχε σε μνημόσυνα για τα θύματα, όμως “αυτό, αν και είναι αξιέπαινο, δεν ακυρώνει τις αξιώσεις αποζημίωσης”, οι οποίες εξακολουθούν να υφίστανται».

Γιώργος Πασσάς

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com