Βγήκε από ένα στούντιο όπου ήταν καλεσμένος σε μια εκπομπή για τον Βασίλη Τσιτσάνη, έναν από τους σπουδαιότερους συνθέτες ρεμπέτικου τραγουδιού, με αφορμή την ταυτόχρονη επέτειο της γέννησης (18.01.1915) και του θανάτου του (18.01.1984).

Εκεί λοιπόν απέξω, τον περίμεναν μερικοί τηλεοπτικοί ρεπόρτερ για να του πάρουν δηλώσεις. Όχι για τον Τσιτσάνη, αλλά για κάποιες κουβέντες που είπε τις τελευταίες μέρες άλλους τραγουδιστές, όχι κολακευτικές. Αναφέρθηκε, κυρίως σε εκείνους που «σπαταλιούνται», όπως είπε σε «χαμηλού επιπέδου» διαφημίσεις (κυρίως φαγητών), με συνεχείς παρουσίες σε ανάλαφρες τηλεοπτικές εκπομπές (πρωινάδικες και μεσημβρινές, τις λέμε), όπου το κουτσομπολιό και το λάϊφσταϊλ πάνε σύννεφο.

Δεν στερεί σε αυτό και η Κύπρος, που συνήθως αντιγράφει, κλέβει και υιοθετεί ό,τι φτηνό «βγαίνει» από την Ελλάδα…

Έπεσαν επάνω του λοιπόν μερικοί τηλεοπτικοί ρεπόρτερ στην Αθήνα, και άρχισαν να του ζητούν εξηγήσεις γιατί είπε το «άλφα» για τον Ρέμο, το «βήτα» για τον Αργυρό και το «γάμα» για την, δεν ξέρω, ποιαν άλλη. Και, τους είπε τα εξής – πού αν και σχεδόν όλοι είδαμε το βίντεο, έχει την αξία της και η γραπτή απόδοση:

«Να σας ρωτήσω εγώ κάτι; Αυτό που κάνετε τώρα, δεν το βρίσκετε αρκετά γελοίο για σας, αλλά και για τα κανάλια που εκπροσωπείτε; Δεν είναι δημοσιογραφία αυτή, αγόρι μου (λέει στον πρώτο που του ζήτησε να σχολιάσει δηλώσεις του Αργυρού). Δεν είναι καλό αυτό που κάνετε. Σε λίγο, αν δεις στο βίντεο τον εαυτό σου, θα ντραπείς. Δεν το κάνουμε αυτό. Δεν κολλάει στη βράση το σίδερο. Και εσύ που είσαι χαριτωμένη (γυρίζει και λέει σε μια νεαρή ρεπόρτερ), θα σου πει ο μπαμπάς σου ή ο θείος σου ότι είναι ντροπή αυτό που κάνεις».

Η κοπέλα του απαντά «εγώ, τη δουλειά μου κάνω», και ο Νταλάρας συνεχίζει:

« Νομίζεις! Δουλειά δεν είναι να κάνετε κάτι όποτε τύχει. Δουλειά είναι να κάνετε κάτι με συνέπεια, με ήθος και με αρχές. Αυτό πού κάνετε, στερείται αρχών.».

Η κοπέλα επέμεινε να του λέει ότι εκείνος (ο Νταλάρας δηλαδή), με δηλώσεις του πρόσβαλε κάποιους συναδέλφους του, και για αυτό του ζητά εξηγήσεις. (σ.σ.: Για αυτό το περίφημο «ποθητό δόλωμα» της ενημέρωσης, θα γράψω σε επόμενη στήλη μου – από αυτό, τρέφονται οι φτηνιάρικες  εκπομπές, και από αυτά τα ανακυκλωμένα σκουπίδια πλημμυρίζουν τα σόσιαλ μίντια).

«Να ψαχτείτε, κοπέλα μου. Εγώ δεν έκανα τίποτα. Εγώ κάνω αυτό που κάνω από το 1969, και είμαι σήμερα ο ίδιος.»

Η αναφορά του Νταλάρα σε τραγουδιστές που διαφημίζουν μπιφτέκια και λουκάνικα, έγινε για τον Κωνσταντίνο Αργυρό που έκανε μια ρεκλάμα για ένα ταχυφαγείο (φαστφουντάδικο). Τα λακωνικά των φτηνών εκπομπών έστησαν και σε αυτόν καρτέρι με κάμερες και μικρόφωνα. Και προς τιμήν του, ο Αργυρός έδωσε την αποστομωτική απάντηση «εγώ είμαι ένα τίποτα μπροστά στον Νταλάρα». Και γνωρίζω ότι δεν το είπε ειρωνικά.

Ο Νταλάρας επέκρινε επίσης εκείνους τους εκκολαπτόμενους τραγουδιστές, που λένε ότι θέλουν να γίνουν μια μέρα σαν τον Ρέμο και τον Αργυρό, αντί να θέλουν, λέει, να μοιάσουν με τον Καζαντζίδη και τον Μπιθικώτση. Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ατυχής αυτή η παρομοίωση. Πρώτον, διότι το παρελθόν έχει την ιστορία του και δεν «αναβιώνεται» μέσω άλλων. Και δεύτερον, διότι πριν από χρόνια, ό Νταλάρας συνεργάστηκε με τον Ρέμο σε νυχτερινό κέντρο, και ήταν για μένα μια διαφορετική, αλλά πολύ καλή συνεργασία. Μάλιστα είχα εναντιωθεί τότε στους «μουντζαχεντίν του έντεχνου» που την είχαν πέσει στον Νταλάρα.

Όμως, για να επανέλθω και να καταλήξω σε αυτά που είπε ο τραγουδιστής στα νεαρά τηλεοπτικά πιράνχας, και κυρίως σε εκείνους που τα αμολούνε στον δρόμο με ένα μικρόφωνο στο χέρι, προσυπογράφω κάθε του λέξη.

Αν και προσωπικά θα προτιμούσα να τους περιφρονήσει. Γιατί αμφιβάλω, κατ’ αρχάς, εάν κατάλαβαν τι τους είπε. Και κυρίως τους έδωσε τροφή και κάνουν πάλι πάρτι.

ΠΗΓΗ : www.philenews.com