«Όχι» ΣΥΡΙΖΑ στην αντικατάσταση των παλαιών τεθωρακισμένων

Λένε ότι τα ΒΜΡ 1 είναι καλύτερα των Marder

by Times Newsroom

Σε κοινή δήλωσή τους οι Τομεάρχες Εθνικής Άμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας εκφράζουν τη διαφωνία τους με την αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία υποστηρίζοντας ότι τα σοβιετικά οχήματα υπερτερούν επιχειρησιακά.

Η δήλωση των Δρίτσα, Τσίπρα εχει ως εξής:

«Τι μάθαμε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου για τη νέα αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία, ο οποίος υποτίθεται θα αντικατασταθεί με γερμανικό, που το πληροφορηθήκαμε από το Γερμανό Καγκελάριο;

Πρώτον, ότι δεν υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και ότι «όταν θα έρχονταν τα καινούρια και θα φύγουν τα παλιά θα γινόταν η ανακοίνωση»! Μάλλον πρέπει να ζητήσουμε και συγνώμη από την κυβέρνηση για την καλοσύνη της να ενημερώσει τους ιθαγενείς όταν πια θα ήταν αδύνατον να κρύψει την παράδοση τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία.

Δεύτερον, ότι με τα γερμανικά Marder «διώχνεις παλιά και παίρνεις καινούρια» και ότι «παίρνουμε πολύ πιο σύγχρονα». Ας ενημερώσει κάποιος τον κυβερνητικό εκπρόσωπο από το Υπουργείο Άμυνας ότι τα ΒΜΡ 1 που έχουμε είναι της δεκαετίας ’60 και τα «πολύ πιο σύγχρονα» και «καινούργια» Marder είναι της δεκαετίας ’70.

Τρίτον, ότι «δεν θα μας λείψουν αυτά τα τεθωρακισμένα». Από πού προκύπτει αυτό; Τα «καινούργια» Marder για να καταστούν επιχειρησιακά προϋποτίθενται συντήρηση, αναβάθμιση, ανταλλακτικά, πυρομαχικά (τα οποία έχουν σταματήσει να παράγονται στη Γερμανία) και κυρίως εκπαίδευση του προσωπικού. Όλα αυτά θα χρειαστούν χρόνο, που μετριέται τουλάχιστον σε μήνες. Τα δικά μας ΒΜΡ 1 τα γνωρίζουμε τέλεια, έχουν τα προβλήματά τους, αλλά επί τόσες δεκαετίες γνωρίζουμε πώς να τα συντηρήσουμε και κυρίως πώς να τα χειριστούμε.

Συνεπώς, είτε θα στείλουν τα δικά μας ΒΜΡ 1 στην Ουκρανία αφού έχει τελειώσει ο πόλεμος εκεί, ώστε στο μεταξύ να έχουν αντικατασταθεί επιχειρησιακά και όχι για το θεαθήναι από τα γερμανικά. Είτε λογαριάζουν να παραδώσουν τα ΒΜΡ 1 πριν καταστούν επιχειρησιακά τα γερμανικά, αποδυναμώνοντας έτσι την άμυνα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο όπως το παραδέχεται και η ίδια η κυβέρνηση. Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει καμιά λογική, στη δεύτερη περίπτωση έχουμε έγκλημα!

Τέταρτον, «δεν μας κοστίζει τίποτα». Από πού προκύπτει και αυτό; Πυρομαχικά έχουν διαφορετικά. Θα μας δώσει η Γερμανία δωρεάν αντίστοιχους φόρτους; Ανταλλακτικά και επαναφορά σε λειτουργική κατάσταση ποιος θα πληρώσει;

Να σημειώσουμε ότι τα γερμανικά έχουν πιο μικρό πυροβόλο 20 χιλιοστών έναντι 73 και μεταφέρουν λιγότερο προσωπικό. Και αιωρείται αναπάντητο το ερώτημα, ιδιαίτερα αν τα Marder είναι «πολύ πιο σύγχρονα» κατά την κυβέρνηση, γιατί δεν τα στέλνει απευθείας η Γερμανία στην Ουκρανία.

Δεν φτάνει που η κυβέρνηση χωρίς καμιά ντροπή επιμένει να κρύβεται και να μην ενημερώνει λαό και Βουλή για τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία.

Δεν φτάνει που ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά έχει αναλάβει να παίρνει αποφάσεις μόνος του για την εξωτερική πολιτική αλλά και κρίσιμες και ενίοτε πανάκριβες και εκτός προτεραιοτήτων εξοπλιστικές επιλογές.

Επιβεβαιώνονται πλέον οι φόβοι μας ότι αυτή η κυβέρνηση είναι τόσο ανεύθυνη ώστε είναι διατεθειμένη να υπονομεύσει την άμυνα της χώρας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τρίτων, εφαρμόζοντας στην πράξη πολιτικές αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Κατά τα άλλα «η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός»…

Καταθέτουμε άμεσα αίτημα για επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.»

Συγχαρητήρια Κωσταράκου για την αντικατάσταση των παλαιών τεθωρακισμένων

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε ο στρατηγός Κωσταράκος για την απόφαση να αντικατασταθούν τα παλαιά σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 με τα σύγχρονα γερμανικά ΤΟΜΑ Marder.
Ολόκληρη η δήλώση του στρατηγού Κωσταράκου έχει ως εξής: «Mόνο συγχαρητήρια αξίζουν στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, την κυβέρνηση, 8 το ΥΠΕΘΑ, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ για τη απόφαση αντικατάστασης των παλαιών σοβιετικών ( Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης) ΤΟΜΑ BMP-1, γνωστής περιορισμένης επιχειρησιακής αξίας με νεότερα πλέον σύγχρονα και αξιόπιστα γερμανικά ΤΟΜΑ Marder, αλλά και την εισαγωγή των νέων γερμανικών ΤΟΜΑ Lynx στον ίδιο ρόλο. Οι αβλεψίες και η παραμέληση του Μηχανοκίνητου Πεζικού για πολλά χρόνια, επιτέλους φαίνεται ότι λαμβανει τέλος. Το θρυλικό παγκοσμίως ελληνικό πεζικό για τις τρομακτικές εφόδους του με τις ξιφολόγχες, τώρα επιτέλους εξοπλίζεται και με τα κατάλληλα Οχηματα Μάχης.

Συγχαρητήρια σε όλους όσους μετείχαν στη λήψη αυτής της εξαιρετικά σημαντικής απόφασης.

‘Για μια Ελλαδα υπερήφανη και ισχυρή’

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή