Ουκρανική οργή κατά της Γερμανίας – «Τι φοβάται και δεν στέλνει σύγχρονο οπλισμό;»

H πρόταση της Γερμανίας, λίγο πριν ξεκινήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, να στείλει χιλιάδες κράνη στην Ουκρανία αντιμετωπίστηκε με χλευασμό.

by Times Newsroom

Ο Stijn Mitzer και ο Joost Oliemans που διαχειρίζονται  ολλανδικό ιστότοπο που παρακολουθεί τα του πολέμου σημειώνουν ότι,  μέχρι σήμερα,  οι παραδόσεις όπλων από το Βερολίνο,περιλαμβάνουν Gepard SPAAG (αυτοπροωθούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα), φορητά συστήματα αεράμυνας (γνωστά ως MANPADS), οβίδες και αντιαρματικά όπλα Gepards , καθώς και εκατομμύρια φυσίγγια. Η γερμανική κυβέρνηση δημοσίευσε επίσης μια λίστα με τον στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει στείλει και όπου αναφερονται ακόμη και 125 κιάλια

Όμως το Κίεβο είχε άλλα κατα νου. Οι σχέσεις της Ουκρανίας με τη Γερμανία  αυτή την εβδομάδα επιδεινώθηκαν με το Κίεβο να ρωτά γιατί το Βερολίνο αρνήθηκε την υπόσχεσή του να παράσχει βαρύ οπλισμό.

«Απογοητευτικά τα μηνύματα από τη Γερμανία, ενώ η Ουκρανία χρειάζεται τώρα Leopard και Marder» έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα λογικό επιχείρημα για το γιατί αυτά τα όπλα δεν μπορούν να παραδοθούν, παρά μόνο αφηρημένοι φόβοι. και δικαιολογίες».

«Τι φοβάται το Βερολίνο και τι δεν φοβάται το Κίεβο;»  πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Κουλέμπα ήρθαν καθώς η Ουκρανία εξαπολύει αντεπιθέσεις, που χαιρετίστηκαν ως ιδιαίτερα επιτυχείς, κατά των ρωσικών δυνάμεων τόσο στα νότια όσο και στα βορειοανατολικά της χώρας. ‘

Αλλά η χώρα εξακολουθεί να  βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα δυτικά οπλικά συστήματα.

Ωστόσο, παρότι τον Απρίλιο, η Γερμανία υποσχέθηκε να δώσει άρματα μάχης Leopard και Marders στην Ουκρανία με το σύστημα κυκλικής ανταλλαγής (σσ: μέλη του ΝΑΤΟ,  να στείλουν στην Ουκρανία άρματα μάχης σοβιετικής κατασκευής, όπως το Leopard 1s,  και το Βερολίνο στη συνέχεια να αναπληρώσει τα αποθέματά τους με τα δικά της πιο σύγχρονα ισοδύναμα όπλα  όπως το Leopard 2) μέχρι στιγμής το σχέδιο δεν φαίνεται να προχωράει.

Η Γερμανία δικαιολόγησε την πρόταση για αποστολή παλαιότερων όπλων λέγοντας ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας είναι εκπαιδευμένες σε όπλα της σοβιετικής εποχής

Επίσης ο Σολτς ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί και δεν θα κάνει τίποτα που δεν είναι συντονισμένο με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Και είναι αλήθεια, κανένα από αυτά τα έθνη-εταίρους δεν έχει στείλει ακόμη άρματα μάχης δυτικής κατασκευή.

Ο Yuriy Sak, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ότι το Κίεβο δεν κατανοεί την απροθυμία του Βερολίνου νατείλει όπλα που θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικά στο πεδίο της μάχης.

«Είναι δύσκολο να διαβάσεις το μυαλό τους, αλλά τα λόγια της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά μηνών σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν ταιριάξει με τις πράξεις τους. Και αυτό είναι απογοητευτικό γιατί υπήρξε μια στιγμή που ανέλαβαν τη δέσμευση ότι θα παρέχουν στην Ουκρανία αυτά τα τανκς, ήταν μια στιγμή ελπίδας και υπόσχεσης που περιμέναμε», σημείωσε.

Μνήμες Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

Η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας σχετικά με ορισμένες παραδόσεις όπλων έχει ωθήσει ορισμένους επικριτές να αναζητήσουν απώτερα κίνητρα για την απροθυμία της, με ορισμένους μάλιστα να προτείνουν ότι στη Γερμανία δεν αρέσει η ιδέα των γερμανικών αρμάτων μάχης να αντιμετωπίζουν ρωσικά τανκς στο πεδίο της μάχης, όπως έκαναν στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ράφαελ Λος, ειδικός στον τομέα της άμυνας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει δώσει  ανησυχεί για νδεχόμενο κλιμάκωσης, ότι η Ρωσία δηλαδή, μπορεί να δει τη μεταφορά τέτοιων όπλων ως κάποιου είδους κόκκινη γραμμή».

«Βλέπουμε ανησυχίες, κυρίως από το SPD  σχετικά  σημειολογία της εμφάνισης γερμανικών Leopard  εναντίον των ρωσικών τανκ. Επίσης γίνεται λόγος για στενό χρονοδιάγραμμα στην αποστολή υλικού. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα εύλογο επιχείρημα. Αλλά δεν πείθει τόσο πολύ»,επισήμανε.

Να σημειωθει πάντως πως σήμερα εγινε γνωστό ότι το ζήτημα της κυκλικής ανταλλαγής με την Ελλάδα, προχωράει.

Στο θέμα εστιάζει δημοσίευμα της Handelsblatt, με τίτλο «Το Βερολίνο αρχίζει να κινείται λίγο στο ζήτημα των όπλων».

naftemporiki.gr

facebook sharing button Share
twitter sharing button Tweet

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com