Πειραιάς αγαπημένη πόλη, παλιές φωτογραφικές λήψεις

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

by Times Newsroom

ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ. Παλιά γιορταστική εικόνα από κοινωνική συγκέντρωση μάλλον σε σπίτι. “ΦΩΤΟ – “ΑΝΘΗ„/ ΧΑΡ. ΒΑΓΗΣ/ ΣΑΧΤΟΥΡΗ 53 – ΠΗΓΑΔΑ/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ”.

 

Για την εορτή του Αγίου Νικολάου. «Αγαπητέ Νίκο δεν μου έγραψες πώς πηγαίνουν τα μαθήματα του σχολείου ειπέ χαιρετίσματα εις τον φίλον Γλυνόν. Σε φιλώ Γεώργιος». Απευθυνόταν στον Νικόλαο Μπαρμπαρέσο, στον Πειραιά! Carte postale με ένδειξη Union postale universelle. [Η δεύτερη με την ίδια απεικόνιση, διαφορετικό γραμμένο κείμενο]


ΠΕΙΡΑΙΑΣ 29 Νοεμβρίου 1930. Άνδρας ανεβασμένος σε σάκους γεμάτους μπάλες βαμβακιού, στο λιμάνι, στο τελωνείο ή ίσως σε ένα από τα πολλά κλωστοϋφαντουργεία της πόλης: «Αφιερούται εις την φιλτάτην συνεργάτιδα συνάδελφον Δαν Δέσποιναν Πασσαλάρη παριστώσαν τον αφανήν ναύτην

Εν Πειραιεί τη 29/ 11 / 30». Photo paper Velox. (Υπογραφή δυσανάγνωστη).

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Ας περνούν τα χρόνια χωρίς να ξεχνάμε το εφήμερο της ζωής ώστε να χαιρόμαστε την κάθε μέρα. Αυτοί οι τρεις φίλοι φωτογραφήθηκαν σαν σήμερα, στις 2 Ιανουαρίου του 1938…
“Οι τρις φίλοι
Παναγιώτης Σιδηρόπουλος
Βενιζέλος Αποστολίδης
Μηνάς Μαυρίδης
Εν Πειραιεί τη 2/1/38
Μ.Γ.Μ. Π.Σ.Σ. Β.Ι.Α.”

Δυσανάγνωστη σφραγίδα φωτογραφείου Ο ΗΛΙΟΣ του Θεοδωρίδη: ” ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΟΝ & ΚΟΡΝΙΖΟΠΩΛΕΙΟΝ/ Ο “ΗΛΙΟΣ„/ Θ. Κ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ/ ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ – ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ”.

ΠΕΡΑΜΑ. Σεπτέμβριος 1938. Ομάδα συγγενικών ή γνωστών ανθρώπων φωτογραφίζεται στο ύπαιθρο.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Ήταν πιο αγνές εκείνες οι εποχές ή τα πάθη ήταν καλά κρυμμένα μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον; Τουλάχιστον η παιδική λογοτεχνία δεν στιγματιζόταν κι εμείς απολαμβάναμε την αθωότητα εκλεκτών κειμένων γραμμένων από ειδικούς του είδους, όπως την Αντιγόνη Μεταξά, την θεία Λένα μας.

“Φώτο – Λουξ/ Δ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ/ ΝΟΤΑΡΑ 44 ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ”. Photo paper Agfa.

Αφιερωμένη στις γιορτές που έρχονται και τις μοιραζόμαστε με τις αθώες ψυχούλες. «Στα κράσπεδα των πόλεων έχτισαν οι χαμηλοί της κοινωνίας σπίτια για να ζήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους…».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ 1950
Στην πίσω όψη αντέγραψα διορθώνοντας την ορθογραφία: «Εν Πειραιεί 11/11/50. Ενθύμιον από την αγαπημένη μου συννυφάδα Στέλιος. Τη 26/ 11/ 50».

“ΦΩΤΟ ——/ Ελευθεριάδη/ Λήπερ 4/ Κορυδαλλός”.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Γυναίκα στον καθρέπτη. Με τα λίγα γράμματα που ήξερε έστειλε στον άνδρα της αυτή την φωτογραφία με ανορθόγραφες λέξεις που διόρθωσα: «Σου στέλνω την φωτογραφία αν με ξέχασες να με θυμηθείς Εβγήκα και βλέπω στον καθρέπτη είναι της στιγμής Σε φιλώ η γυναικούλα σου Άννα». “ΦΩΤΟ/ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗ/ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 3/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ”.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. «Από την παρέλασι 25η Μαρτίου 1951». “ΦΩΤΟ – ΖΕΟ/ ΚΩΝΣΤ. ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ/ ΝΟΤΑΡΑ 47/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ”.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Μια βόλτα με το παιδί. Κυριακή 15 Μαρτίου 1953. “ΦΩΤΟ – ΛΟΥΛΑ/ ΚΩΝ. ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ/ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 3/ ΠΕΙΡΑΙΑΣ”.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. 31 Δεκεμβρίου 1959.

Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, 19 ετών, ήλθε στον Πειραιά, στην Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, σημερινή Λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου 10, να παραστεί στην τελετή της απονομής χρυσών λιρών “εκ του Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας” του Συνδέσμου Αξιωματικών Ασυρμάτου σε εξερχόμενους από το επάγγελμα.

Στην θέση του νεόδμητου κτηρίου βρισκόταν τα γραφεία της Ηλεκτρικής Εταιρείας Αθηνών – Πειραιώς (ΗΕΑΠ) όπου στο καταφύγιό της βρήκαν εξ αιτίας του βομβαρδισμού 11.1.1944 τραγικό θάνατο από ασφυξία μαθήτριες της Επαγγελματικής Οικοκυρικής Σχολής Θηλέων Δήμου Πειραιώς και πολλοί άλλοι.

Στην στοά υπάρχουν οι επιγραφές:
«Π.Σ.Α.Α.»

«ΙΔΙΟΚΤΗΤΟΝ ΜΕΓΑΡΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ

ΗΓΟΡΑΣΘΗ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟΝ ΤΟ ΕΤΟΣ 1951 ΕΘΕΜΕΛΙΩΘΗ ΤΟ ΕΤΟΣ 1952 ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΘΗ Η ΤΡΙΩΡΟΦΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΤΟ ΕΤΟΣ 1955 ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΗΛΙΑ ΔΗΜ. ΚΡΟΚΙΔΑ».
Η φωτογραφία των Αδελφών Μεγαλοκονόμου, Ανθίμου Γαζή 13, Αθήνα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Τριμελής οικογένεια φωτογραφίστηκε στο στούντιο “ΙΩ. ΚΑΡΙΠΗΣ/ ΝΑΥΑΡΧ. ΜΠΗΤΤΥ 18/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ”.

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Αναμνηστική φωτογραφία από μια παλιά σχολική αποκριάτικη εκδήλωση. “ΦΩΤΟ – ΠΑΛΛΑΣ/ ΠΑΝ. ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ/ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 62/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ”. Photo paper ARGENTA.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Αποκριάτικο σκηνικό σε παιδικό δωμάτιο, φωτογραφικό θέμα πάντα νοσταλγικό και αγαπημένο. “ΦΩΤΟ – ΖΕΝΕ/ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΧΑΡΙΛ./ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ & ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ 42/ ΤΗΛ. 42.966 ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ”.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Το αποκριάτικο παιδικό πάρτι συνοδεύεται και από πιάτα με φαγώσιμα είδη. “ΦΩΤΟ – ΡΕΠΟΡΤΑΖ/ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ & ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ/ ΤΣΑΚΩΝΑΣ/ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΜΠΗΤΤΥ 37/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ/ ΤΗΛΕΦ. 42.177”.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. 6 Δεκεμβρίου, ημέρα Αγίου Νικολάου. Λιτάνευση της εικόνας στην Ηρώων Πολυτεχνείου, τότε Β. Κωνσταντίνου, στο ύψος της Τερψιθέας, διακρίνονται τα κτήρια της οδού Γλάδστωνος (όπου και το Λύκειο ο ΠΛΑΤΩΝ). “PHOTO – ΡΕΠΟΡΤΑΖ/ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ/ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 82 – ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ/ ΤΗΛ. 4117230-ΟΙΚ. 426.907”.
 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Δημοτικές εκλογές 17 και 24 Οκτωβρίου 1982. Δήμαρχος εξελέγη ο Γιάννης Παπασπύρου. Ο δικός μας φίλος, ο Μπαρμπαγιάννης, που περπατούσαμε στο κέντρο της πόλης και στην παραλία, που συζητούσαμε, μιλούσαμε για προβλήματα και αναζητούσαμε λύσεις στα πειραϊκά ζητήματα, την καθαριότητα, το αποχετευτικό, το περιβάλλον, τα νεοκλασικά … Φωτογραφικό χαρτί Kodak.

Στην σημερινή μου εορτή της 26 Οκτωβρίου 2022, ευχαριστώντας όλους του φίλους και γνωστούς, παρουσιάζω μια φωτογραφία του Πειραιά από ψηλά εκεί που η ΙΙ Μεραρχίας συναντά την Ηρώων Πολυτεχνείου και χωρίζουν στα τέσσερα τους κήπους της Τερψιθέας. Φωτογραφία που χρησιμοποίησε ο Γιάννης Χατζημανωλάκης σε βιβλία του και μου έδωσε μαζί με πολύ άλλο αρχειακό πειραϊκό υλικό.

Καλή χρονιά 2023, με μια παλαιότερη εικόνα από ψηλά της πόλης – λιμάνι που όσο πάει μπαίνει σε μια τάξη κι ομορφαίνει κάνοντάς μας πιο ευτυχείς που την ζούμε και την επισκεπτόμαστε. Εδώ διακρίνονται μεταξύ άλλων τα πλοία KYDON, ΙΑΛΥΣΟΣ, ΚΑΜΙΡΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑ, πλοία της VENTOURIS FERRIES, της γραμμής Αργοσαρωνικού κ.ά. 

Πηγή: https://dimitriskrasonikolakis.blogspot.com/

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com