Περού: Πραξικόπημα από τον πρόεδρο Καστίγιο – Διέλυσε το Κογκρέσο πριν ψηφίσει για την παραπομπή του

Την «προσωρινή» αναστολή λειτουργίας του Κογκρέσου και το διορισμό κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Περού, Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος ήταν αντιμέτωπος με ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την παραπομπή του σε δίκη.

by Times Newsroom

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανέφερε ακόμη ότι θα γίνουν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα ώστε το νέο σώμα να εργαστεί σε νέο Σύνταγμα για τη χώρα τους σε διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους εννέα μήνες. Μέχρι την αποκατάσταση του νέου κοινοβουλίου, «η κυβέρνηση θα κυβερνά με διατάγματα», συνέχισε ο Καστίγιο.

Στο διάγγελμα υπογράμμισε ακόμη ότι θα σεβαστεί την τρέχουσα οικονομική πολιτική στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

Παράλληλα, για σήμερα Τετάρτη απαγορεύεται η κυκλοφορία μεταξύ 10 το βράδυ (τοπική ώρα) και 4 το πρωί της Πέμπτης (05:00 με 11:00 της Πέμπτης στην Ελλάδα.

«Το δικαστικό σύστημα, η δικαστική εξουσία, η εισαγγελία, το εθνικό συμβούλιο δικαιοσύνης, το συνταγματικό δικαστήριο κηρύσσονται σε κατάσταση αναδιοργάνωσης», πρόσθεσε, ζητώντας από όσους κατέχουν παράνομα όπλα «να τα παραδώσουν στην εθνική αστυνομία εντός 72 ωρών».

Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNN, το Κογκρέσο αγνόησε τον πρόεδρο και άρχισε κανονικά τις εργασίες του την Τετάρτη με τα μέλη του να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο.

Η πρόταση στο Κογκρέσο για την παραπομπή εναντίον του τον κατηγορεί ως «ηθικά ανεπαρκή» για το αξίωμα.

Με συνοπτικές διαδικασίες, το Κογκρέσο του Περού ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου Πέδρο Καστίγιο. Υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου Καστίγιο από την εξουσία τάχθηκαν 101 βουλευτές, μόλις έξι καταψήφισαν και καταγράφηκαν 10 αποχές.

Κατά της απόφασης του προέδρου καταφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος μίλησε ευθέως για πραξικόπημα και κάλεσε την αντιπρόεδρο Μπολουάρτε να αναλάβει την προεδρία. Αλλά και η Μπολουάρτε τάχθηκε κατά της απόφασης του Καστίγιο «να διασαλεύσει την συνταγματική τάξη».

Τουλάχιστον επτά υπουργοί έχουν παραιτηθεί μετά το διάγγελμα του προέδρου, μεταξύ τους οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Από την ορκωμοσία κιόλας του Καστίγιο, το καλοκαίρι του 2021, η προεδρία του αριστερού ηγέτη ήταν πολιτικά ταραχώδης, σημειώνει το CNN, καθώς δεκάδες υπουργοί διορίστηκαν, παραιτήθηκαν ή άλλαξαν θέση μέσα σε ένα χρόνο.

Πρώην δάσκαλος και πρόεδρος συνδικάτου ο Καστίγιο, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι θέλει να τον ανατρέψει με «πραξικόπημα». Κατηγορείται όμως ότι αυτός και η οικογένειά του επωφελήθηκαν από την προεδρία, ο ίδιος όμως αρνείται τα πάντα.

Ο Καστίγιο χαίρει ασυλίας μέχρι το τέλος της προεδρικής του θητείας τον Ιούλιο του 2026.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή