Polar Wolf : Οι σκληρές φυλακές, μια ανάσα από την Αρκτική, στις οποίες πέθανε ο Ναβάλνι

«Είμαι ο νέος Άγιος Βασίλης» έλεγε στις 26 Δεκεμβρίου ο Αλεξέι Ναβάλνι, όταν ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έψαχνε με αγωνία τον σφοδρό πολέμιο του Βλαντίμιρ Πούτιν.

by Times Newsroom

Ο Αλεξέι Ναβάλνι άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές Polar Wolf στην περιοχή του Γιαμάλ – Νένετς, 1.900 χλμ βορειοανατολικά της Μόσχας, μία ανάσα από την Αρκτική.

Πρόκειται για μια περιοχή θαμμένη στο χιόνι με αφόρητο κρύο. Παρόλα αυτά ο Ρώσος αντιφρονούντας δεν είχε χάσει το χιούμορ του. Αστειευόμενος τον Δεκέμβριο έλεγε πως χρειάζεται ειδικό ρουχισμό για να αντέξει τις πολικές θερμοκρασίες…

«Κανείς δεν δραπετεύει από εδώ» 

Η σωφρονιστική αποικία ΙΚ – 3 στο Χάρπ, γνωστές ως φυλακές «Polar Wolf», περιγράφονται ως οι σκληρότερες στη Ρωσία. Εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωναν τότε στους The Moscow Times πως πρόκειται για φυλακές, απόλυτης απομόνωσης στις οποίες κρατούνται, καταδικασμένοι κακοποιοί για τα ειδεχθέστερα εγκλήματα.

Δημοσιογράφοι που είχαν βρεθεί για ρεπορτάζ στις φυλακές, περιγράφουν ένα δυστοπικό τοπίο θαμμένο κάτω από το χιόνι, με συνθήκες πολύ σκληρές, έως και απάνθρωπες για όλους τους κρατούμενους.

«Κανείς δεν δραπετεύει από εκεί, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα παγωμένης τούνδρας από τη μία πλευρά και τα παγωμένα Ουράλια όρη από την άλλη» δήλωνε στους The Moscow Times, ένας από τους συνεργάτες του Ναβάλνι.

Πρώην κρατούμενοι στη σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3, περιγράφουν ένα απολύτως σκληρό περιβάλλον, στο οποίο οι τρόφιμοι υποβάλλονται συνεχώς σε ψυχολογικό πόλεμο έχοντας να αντιμετωπίσουν και το γεγονός των πολικών θερμοκρασιών. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, συνήγοροί τους, δήλωναν πως δεν τους παρέχονταν ούτε τα απολύτως απαραίτητα για να αντέξουν το κρύο ενώ σπάνια υπήρχε στοιχειωδώς, ζεστό νερό στα μπάνια.

Οι φυλακές Polar Wolf έχουν περισσότερους από 1.000 τρόφιμους  – πολλοί από αυτούς μετά την απελευθέρωσή τους, είχαν καταγγείλει μέσω των συνηγόρων τους τρομερά βασανιστήρια από τους φύλακες.

«Μόλις οι νέοι κρατούμενοι φτάσουν στη φυλακή αμέσως οδηγούνται στα μπάνια. Εκεί γδύνεσαι και είναι υποχρεωτικό να πλυθείς. Μόλις το νερό κλείσει, εμφανίζονται 15 μασκοφόροι που αρχίζουν να σε χτυπούν και αυτό διαρκεί περίπου μισή ώρα. Πρόκειται για άλλους κρατούμενους αλλά και φύλακες. Χτυπούν στο κεφάλι, στο πρόσωπο στα πλευρά και φυσικά δεν υπάρχει καμία ιατρική περίθαλψη στη συνέχεια» δηλώνει ο Μίκο Κουλιλίτζε ο οποίος εξέτισε την ποινή του στην ΙΚ – 3.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com