Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί αποσύρθηκαν τα ρωσικά στρατεύματα από τη Χερσώνα

Οι ρωσικές δυνάμεις έλαβαν χθες Τετάρτη διαταγή από τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου να αποχωρήσουν από την κατεχόμενη πόλη της Χερσώνας και να σχηματίσουν γραμμή άμυνας στην άλλη όχθη του ποταμού Δνείπερου.

by Times Newsroom

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια από τις πιο αξιοσημείωτες αναδιπλώσεις του ρωσικού στρατού και πιθανόν σημείο καμπής στον πόλεμο, ο οποίος πλησιάζει στη συμπλήρωση εννέα μηνών από την έναρξή του.

Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενημέρωσε τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου ότι δεν είναι πλέον δυνατό να συνεχιστεί η τροφοδοσία της πόλης.

«Έχοντας αξιολογήσει διεξοδικά την παρούσα κατάσταση, προτείνεται η συγκρότηση γραμμής άμυνας κατά μήκος της αριστερής (ανατολικής) όχθης του ποταμού Δνείπερου», δήλωσε ο Σουροβίκιν, υποδεικνύοντας τις θέσεις των στρατευμάτων σε χάρτη του οποίου οι λεπτομέρειες ήταν γκριζαρισμένες για το τηλεοπτικό κοινό. «Κατανοώ ότι πρόκειται για πολύ δύσκολη απόφαση, αλλά έτσι θα διασφαλίσουμε αυτό που είναι σπουδαιότερο: τις ζωές των στρατιωτών μας και γενικότερα το αξιόμαχο των δυνάμεών μας, που είναι μάταιο να συνεχίσουμε να διατηρούμε σε περιορισμένη ζώνη στη δεξιά (δυτική) όχθη (του Δνείπερου)», συνέχισε.

Τι σημαίνει η υποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα

Ένα άμεσο ερώτημα είναι εάν η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει τώρα απροσδόκητη αντίσταση, καθώς προσπαθεί να απωθήσει τους Ρώσους στα νότια.

Σύμφωνα με tτον Gurdian, με την τεχνολογία αναγνωριστικών drone που διαθέτει θα πρέπει να είναι σε θέση να ανιχνεύσει εάν υπάρχουν σημαντικές δυνάμεις που έχουν απομείνει. Σοβαρές μάχες φαίνονται απίθανες -αν και τα ουκρανικά στρατεύματα θα πρέπει να είναι επιφυλακτικά για τις νάρκες που αφήνουν οι εισβολείς κατά την αποχώρησή τους.

Η Ρωσία προετοιμάζει την έξοδό της εδώ και έναν μήνα, μεταφέροντας τη διοίκηση, τον έλεγχο και τουλάχιστον μερικές από τις έμπειρες δυνάμεις της κατά μήκος του ποταμού.

Η Ουκρανία θα θέλει να διαταράξει τη ρωσική υποχώρηση όσο το δυνατόν περισσότερο, αιχμαλωτίζοντας στρατιώτες και, κυρίως, εξοπλισμό. Αυτό θα μετέτρεπε την απόσυρση σε κάτι σαν αυτό που παραλίγο να συμβεί τον Σεπτέμβριο, όταν η Ρωσία πήρε την παρόμοια απόφαση να αποσυρθεί από το Χάρκοβο και το Ιζιούμ πίσω από τον ποταμό Oskill, σε μια προσπάθεια, μόνο εν μέρει επιτυχημένη, να εδραιώσει τη θέση της για τα τέλη του φθινοπώρου και τις αρχές του χειμώνα.

Κρίσιμης σημασίας θα είναι για την Ουκρανία να εξασφαλίσει το φράγμα Νόβα Κακόβκα, κοντά στη Χερσώνα

Ρώσοι αξιωματούχοι και στρατιωτικοί μπλόγκερ εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν την απίθανη απειλή ότι η Ουκρανία σκοπεύει να καταστρέψει το φράγμα, ύψους 30 μέτρων, μια υδροηλεκτρική εγκατάσταση. Η Ρωσία θα μπορούσε να αποκομίσει τα μεγαλύτερα οφέλη από την καταστροφή του φράγματος, αν και πιθανότατα θα ήταν έγκλημα πολέμου, επηρεάζοντας περαιτέρω τα ήδη ταλαιπωρημένα ενεργειακά αποθέματα της Ουκρανίας και διευρύνοντας τον τεράστιο ποταμό σε ένα σχετικά στενό σημείο -παρόλο που θα μπορούσε να διαταράξει και την παροχή νερού στην Κριμαία.

Η στρατηγική της Ρωσίας είναι ξεκάθαρα να προσπαθήσει να εδραιώσει τα εδαφικά της κέρδη, καθώς επιδιώκει να προωθήσει περισσότερους από τους 300.000 επιστρατευμένους για να σταθεροποιήσει τις πρώτες γραμμές και να γυρίσει το φράγμα του Ντνίπρο υπέρ της. Αυτό, ωστόσο, είναι πιθανό να στρέψει την προσοχή σε άλλα μέρη της πρώτης γραμμής, όπως το μέτωπο νοτιοανατολικά της Ζαπορίζια, το οποίο είναι σταθερό εδώ και μήνες. Αυτό που προσελκύει τους Ουκρανούς στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η επίθεση εδώ θα μπορούσε να κόψει τη γέφυρα στην Κριμαία.

Προς το παρόν, ωστόσο, η Ρωσία διατηρεί τον έλεγχο ενός μεγάλου τμήματος κατεχόμενων εδαφών. Αλλά αυτό που η Ουκρανία έχει δείξει με συνέπεια όλο το φθινόπωρο είναι ότι ο στρατός της είναι σε θέση να ανταποκριθεί ευέλικτα και δημιουργικά, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη τολμηρή επιδρομή με drone στη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης. Ήταν μια προσέγγιση που σηματοδοτήθηκε από τον προεδρικό σύμβουλο της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ τον Αύγουστο, ο οποίος είπε ότι φιλοδοξία του Κιέβου ήταν να δημιουργήσει «χάος εντός των ρωσικών δυνάμεων», χτυπώντας τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας, καθώς η επίθεση στη Χερσώνα μόλις ετοιμαζόταν.

Αυτή τη στιγμή, η φαινομενική νίκη της Ουκρανίας δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη, καθώς Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ανησυχούν για το υψηλό ενεργειακό κόστος που προκλήθηκε από τον πόλεμο. Η πρόκληση για το Κίεβο θα είναι να το επαναλάβει ενάντια στους Ρώσους που προσπαθούν απεγνωσμένα να προελάσουν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Κίεβο ανακοίνωσε σημαντικές επιτυχίες του ουκρανικού στρατού στην αντεπίθεση που εξαπέλυσε για την ανακατάληψη περιοχών στην περιφέρεια της Χερσώνας. Στο ίδιο διάστημα, οι ρώσοι εισβολείς είχαν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για τη μετεγκατάσταση περίπου 100.000 κατοίκων στην αντίπερα όχθη του Δνείπερου.

Η Χερσώνα είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης ουκρανικής περιφέρειας – μιας από τις τέσσερις που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι εντάσσονται «δια παντός» στη Ρωσική Ομοσπονδία και το Κρεμλίνο ανέφερε ότι έχουν πλέον τεθεί υπό την πυρηνική ομπρέλα της Μόσχας.

Αφού άκουσε την εισήγηση του στρατηγού Σουροβίκιν, ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε: «Συμφωνώ με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις σας. Η ζωή και η υγεία των ρώσων στρατιωτών αποτελεί πάντοτε προτεραιότητα για εμάς. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη την απειλή για τον άμαχο πληθυσμό». «Προχωρήστε με το σχέδιο αποχώρησης των στρατευμάτων και λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά προσωπικού, όπλων και εξοπλισμού στην αντίπερα όχθη του ποταμού Δνείπερου», ήταν η εντολή του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας.

Την εξέλιξη είχαν προβλέψει ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές σε αναρτήσεις τους, χαρακτηρίζοντάς την «οδυνηρό πλήγμα» για τον ρωσικό στρατό. «Προφανώς θα εγκαταλείψουμε την πόλη, όσο οδυνηρό κι αν είναι να γράφουμε για αυτήν τώρα», ανέφερε ο μπλόγκερ War Gonzo, ο οποίος έχει 1,3 εκατομμύρια ακολούθους στο Telegram. «Με απλά λόγια, η Χερσώνα δεν μπορεί να κρατηθεί άλλο με γυμνά χέρια… Ναι, είναι μαύρη σελίδα στην ιστορία του ρωσικού στρατού. Στην ιστορία του ρωσικού κράτους. Τραγική σελίδα».

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση του θανάτου του δεύτερου στην ιεραρχία της διορισμένης από τη Μόσχα διοίκησης στη Χερσώνα. Ο Κίριλ Στρεμούσοφ σκοτώθηκε χθες Τετάρτη σε τροχαίο δυστύχημα. Σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του, λίγες μόλις ώρες προτού βρει τον θάνατο, ο Στρεμούσοφ κατήγγειλε τους ουκρανούς «Ναζί», ενώ υποστήριζε ότι ο ρωσικός στρατός είχε τον «απόλυτο έλεγχο» της κατάστασης στον νότο.

Μπάιντεν: Ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει προβλήματα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχολίασε ότι η ανακοινωθείσα αποχώρηση των ρώσων εισβολέων από τη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, δείχνει ότι ο ρωσικός στρατός έχει πραγματικά «προβλήματα».

«Αυτό είναι απόδειξη ότι ο ρωσικός στρατός έχει πραγματικά προβλήματα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ χαιρετίζει την απελευθέρωση περισσότερων ουκρανικών εδαφών

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως είναι «ενθαρρυντικό» να βλέπει ότι ο ουκρανικός στρατός καταφέρνει να απελευθερώσει περισσότερα εδάφη της χώρας, μετά τη διαταγή του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας στις δυνάμεις του να αποχωρήσουν από τη Χερσώνα.

Σε συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Οι νίκες, τα οφέλη που αποκομίζουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανήκουν στους γενναίους, θαρραλέους ουκρανούς στρατιώτες. Ωστόσο, η υποστήριξη που λαμβάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, από τους συμμάχους και εταίρους τους στο ΝΑΤΟ είναι απολύτως αναγκαία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Guardian -Reuters-dpa-AFP

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com