Όχι θα τον αφήναμε! Που καλούσε τη διεθνή κοινότητα να άρει όλους τους πολιτικούς περιορισμούς στο ψευδοκράτος. Οι οποίοι, μάλιστα, όπως έλεγε, στερούνται και νομικής βάσης. Πολιτικούς περιορισμούς, ονομάζει ο ισλαμοφασίστας το αποτέλεσμα της παρανομίας του.

Πάλι καλά να λέμε, που έχουμε ακόμα διάθεση να καταδικάζουμε. Έστω κι αν το κάνουμε για την τιμή των όπλων. Των πολιτικών όπλων, μην παρεξηγηθούμε. Πάλι καλά. Γιατί το συνηθίσαμε κι αυτό. Δεν μας φαίνεται πια τόσο… παράνομο. Να έρχεται εδώ ο αρχηγός των κατακτητών να εγκαινιάζει έργα, να μοιράζει λίρες, να εξαγγέλλει πολιτικές στο πλαίσιο της διπλωματίας… Της διπλωματίας, ναι. Είναι πιο κόσμιο. Πιο πολίτικαλ κορέκτ. Τι να λέμε; Στο πλαίσιο της κατοχής; Της αδιαλλαξίας; Του εξισλαμισμού; Του εποικισμού;

Εγκαινίασε, λέει, καινούργιο δίαυλο στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, ο οποίος δίαυλος περνά πάνω από ομαδικό τάφο αγνοουμένων. Ε, μα είναι πράματα να λέγονται αυτά; Υποκριτές. Στο κάτω – κάτω, με τα ΜΟΕ του Κασουλίδη θα αποκτούσε νομιμότητα και το αεροδρόμιο. Τώρα θυμηθήκαμε ότι μπορεί να έχει εκεί θαμμένους αγνοούμενους;

Εμείς το κομπολόι μας. «Πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017», που έλεγε κι ο Πρόεδρος, 20 Ιουλίου, την ώρα των εγκαινίων του Ερντογάν. Την ώρα που έκανε, λέει, έκκληση «να υποστηρίξουμε το ιδανικό των δύο ίσων κρατών, να ζούμε δίπλα-δίπλα, όχι την κουλτούρα της κυριαρχίας, της έντασης και των συγκρούσεων στο νησί της Κύπρου». Αυτό δεν θέλουμε κι εμείς; Να ζούμε δίπλα – δίπλα, χωρίς ένταση και συγκρούσεις. Απλώς εμείς, δεν το λέμε «δύο κράτη», το λέμε ΔΔΟ, το λέμε επανένωση και κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας.

Έξι ολόκληρα χρόνια μιλούν οι Τούρκοι για «το ιδανικό των δύο ίσων κρατών», αλλά κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Δεν βλέπουμε που το εφαρμόζουν στην πράξη ποτίζοντας στην κατεχόμενη Κύπρο τις ρίζες μιας τουρκικής επαρχίας. Τις ποτίζουμε κι εμείς μαζί τους, αυτή είναι η αλήθεια. Έφτασε τα 14,6 εκατομμύρια ευρώ σε αξία το εμπόριο από τα κατεχόμενα το 2022. Αυξήθηκε κατά 138%, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν. Το 2021, η αξία ήταν περίπου 6,2 εκατομμύρια ευρώ. Και το εμπόριο από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα ήταν €700 χιλιάδες το 2022.

Μιλάμε για κανονικό εμπόριο, όχι για τις βενζίνες, ούτε για το λαθρεμπόριο. Άλλα αυτά. Κι άλλα με την διακίνηση από τα οδοφράγματα, που έφτασε πέρσι τα 6 εκατομμύρια διελεύσεις. Κι άλλα τα €33,4 εκατομμύρια της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, που δίδεται επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ.

Φέτος το καλοκαίρι να δεις τι θα γίνει με τις διακοπές μας. Μα, τι ωραία ξενοδοχεία στα κατεχόμενα! Και τι καλές προσφορές που μας έχουν! Ε, και που καταδικάζουν τα κόμματά μας την παράνομη επίσκεψη του Ερντογάν τι έγινε; Να, λοιπόν, η αλήθεια: Πράττουμε ό,τι είναι δυνατό για να ζήσουμε δίπλα – δίπλα, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις. Το είπαμε ΔΔΟ, το είπαμε πολιτική των οδοφραγμάτων, το είπαμε επανένωση. Κι ο Ερντογάν, ο Τατάρ κι όλη η κουστωδία το λέει «κυριαρχική ισότητα». Στο διεθνές δίκαιο δεν είναι το ίδιο, αλλοίμονο, και να μην το εγκαταλείψουμε ποτέ το διεθνές δίκαιο. Αλλά, στην πράξη το ίδιο είναι.

«Η Κύπρος, βόρεια και νότια, έχει εισέλθει σε μια νέα φάση», έλεγε προχτές ο Ερσίν Τατάρ. Πάλι κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Γιατί αν δείξουμε πως καταλαβαίνουμε, αν δείξουν οι ηγέτες μας δηλαδή, θα είναι αναγκασμένοι να κάνουν κάτι, να ανακόψουν τη νέα φάση, παρά να μιλούν διαρκώς για τον αγώνα τους να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν πριν έξι χρόνια. Αυτά τα έξι χρόνια, αλήθεια, είδαν για παράδειγμα τον εποικισμό να συνεχίζεται; Τον κατάγγειλαν; Τον ανέδειξαν; Πότε παρουσίασαν στοιχεία στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρώπη γι΄ αυτό το έγκλημα πολέμου που συνεχίζεται 49 χρόνια κι αφανίζει τους Τουρκοκύπριους, αλλοιώνει την ταυτότητα μιας χώρας μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Πρόκειται για γενοκτονία, αλλά μην το λες, εμείς είμαστε ευρωπαϊκό κράτος, δεν γίνονται γενοκτονίες στην Ευρώπη σήμερα… Μόνο να μας λένε πως θα κάνουν συνομιλίες με τους Τουρκοκύπριους και πως θα στήσουν κοινό κράτος με τους Τουρκοκύπριους. Μα, με ποιους Τουρκοκύπριους; Με τους έποικους θα κάνουν κοινό κράτος; Τι σημασία έχει, όμως; Αφού, είπαμε, πράττουμε ό,τι είναι δυνατό για την ΔΔΟ του δίπλα – δίπλα.