Σκληρή απάντηση Κομισιόν στον Ερντογάν: «Άλλο πράγμα η ένταξη στην ΕΕ και άλλο στο ΝΑΤΟ»

Η ένταξη νέων μελών στην Συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι μία διαφορετική διαδικασία από την ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα όσα είπε νωρίτερα σήμερα (10/7) ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

by Times Newsroom

Ο Ερντογάν υπονόησε πως η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία η Άγκυρα μέχρι στιγμής μπλοκάρει. Όπως επεσήμανε η Σπίναντ, «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

Ερντογάν: «Ανοίξτε τον δρόμο για την Τουρκία στην ΕΕ και μετά θα αφήσουμε την Σουηδία να μπει στο ΝΑΤΟ»

Η Άγκυρα θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO αν οι Βρυξέλλες ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πρώτα ανοίξτε τον δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά θα ανοίξουμε τον δρόμο στην Σουηδία», δήλωσε ο Ερντογάν παραμονή της έναρξης της ετήσιας συνόδου κορυφής του NATO στη Λιθουανία.

Μιλώντας ενόψει της αναχώρησής του για την σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η ένταξη της Σουηδίας εξαρτάται από την εφαρμογή συμφωνίας που επετεύχθη το περσινό καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη και πρόσθεσε ότι κανένας δεν θα πρέπει να περιμένει συμβιβασμούς από την Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι τερματισμός του πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία θα διευκολύνει τη διαδικασία για ένταξη του Κιέβου στο NATO.

Ερντογάν: Η ένταξη της Σουηδίας στο NATO δεν συνδέεται με την πώληση F-16 από τις ΗΠΑ

Η επικύρωση από την Άγκυρα της ένταξης της Σουηδίας στο NATO δεν συνδέεται με την πώληση από τις ΗΠΑ μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας ενόψει της αναχώρησής του για την σύνοδο κορυφής του NATO στο Βίλνιους, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι θα έχει περαιτέρω συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την αγορά από την Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Ερντογάν σε Μπάιντεν: Η Τουρκία στην ΕΕ ως «αντάλλαγμα» για την Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν την Κυριακή σε τηλεφωνική τους επικοινωνία να έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Συνέχισε τα «παζάρια» για τα μαχητικά F-16 με τον Τζο Μπάιντεν ο Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή (9/7) ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, θέτοντας δε στον Αμερικανό πρόεδρο και θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ οι ΗΠΑ θέλουν να κλείνει άμεσα το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν την Κυριακή σε τηλεφωνική τους επικοινωνία να έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στην σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό του F-16, και δική του επιθυμία είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας Άγκυρας και Αθήνας και στο πλαίσιο αυτό η ενίσχυση του ΝΑΤΟ, με το να «επιτραπεί στη Σουηδία η ένταξή της στο ΝΑΤΟ».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως o Τζο Μπάιντεν «ανυπομονεί» για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO «στο εγγύς μέλλον» και έκρινε πως είναι «πιθανό» η Τουρκία και η Ουγγαρία να αλλάξουν στάση στη σύνοδο του Βίλνιους.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και τη θέση της Ουκρανίας έναντι του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αναφέρει το πρακτορείο «Ανατολή».

Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία ήταν ειλικρινής όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ, ο Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Άγκυρα θέλει να αναβιώσει τη διαδικασία ένταξής της για πλήρη ένταξη στο μπλοκ».

«Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ήθελε οι ηγέτιδες χώρες της ΕΕ και η ηγεσία του μπλοκ να δώσουν ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα υποστήριξης για την ένταξη της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Βίλνιους».

Η Άγκυρα δεν έχει δει επαρκή πρόοδο από τη Σουηδία για να υποστηρίξει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, προειδοποίησε ακόμα ο Ταγίπ Ερντογάν τον Μπάιντεν στην τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Είπε επίσης ότι «δεν θα ήταν σωστό» να συσχετιστεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, ενώ ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για την υποστήριξή του στην Άγκυρα στην επιθυμία της να αγοράσει νέα μαχητικά αεροσκάφη από την Ουάσιγκτον.

«Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Σουηδία έχει κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση κάνοντας αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία», ανέφερε η διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας σε δήλωση μετά τη διμερή κλήση.

Ο Τούρκος πρόεδρος και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον συναντώνται σήμερα στο Βίλνιους. Όμως το κλειδί για το ζήτημα πιθανόν βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου ο Σουηδός πρωθυπουργός Κρίστερσον έγινε δεκτός την Τετάρτη από τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με αναλυτές.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com