Σκόπια: «Να μπούνε και οι Έλληνες στο Σύνταγμα- γιατί όχι;»

Το σημερινό άρθρο, το κείμενο που πρόκειται να διαβάσετε, θα πρέπει να έχει τον τίτλο «Προσωπική στάση».

by Times Newsroom

Γράφει ο Πάντε Κολεμισέφσκι στη Nova Makedonija

Δηλαδή, στο πλαίσιο της λεγόμενης δημόσιας συζήτησης για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και την πρόσκληση για συμμετοχή κάθε πολίτη σε αυτήν, αξιοποιώ την ευκαιρία να υποβάλω πρόταση στην Κυβέρνηση και να προτείνω μια συμβουλή.

Σε προσωπικό όνομα, ως προσωπική άποψη, που ούτε πρέπει να σημαίνει κάτι ούτε να γίνει αποδεκτό.

Γιατί να παραμεριστούν οι Έλληνες;

Όταν ο προτείνων (η Κυβέρνηση) ντρέπεται ήδη να υπογραμμίσει και να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του κράτους ως κατεξοχήν μακεδονικού, του μακεδονικού λαού, δεν θα ήταν δικαιολογημένο να εξαναγκάσει κάποια τμήματα των λαών  να παραμεριστούν.

Στα πολιτικά χρονικά θα καταγραφεί ότι το συνταγματικό τρένο με τον αριθμό 2023 αναχώρησε επίσημα από τον κεντρικό σταθμό την ημέρα που η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων αποδέχθηκε την πρόταση για συνταγματικές τροποποιήσεις.

Θα φτάσει στον πρώτο σταθμό στις 18 Αυγούστου, όταν η Συνέλευση, σε ολομέλεια, θα πρέπει να αποφασίσει για προσχώρηση στην τροποποίηση του Συντάγματος και στις τροπολογίες της.

Σχετικά με την ώρα που το τρένο θα φτάσει στον τελευταίο τερματικό σταθμό, όταν θα ηχήσει η κόρνα για να υποδείξει την άφιξη, οι ίδιοι οι μηχανοδηγοί δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν.

Έως τις 18 Αυγούστου, εάν δεν έχει αλλάξει κάτι στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να ετοιμάσει το κείμενο του σχεδίου τροπολογιών και να το υποβάλει στη Βουλή, όπου θα πρέπει να ψηφιστεί. Αλλά δεν χρειάζεται. Η ψηφοφορία θα κρεμαστεί σε μια σημαία και θα κρέμεται στον αέρα, όλα θα εξαρτηθούν από τους άνεμους που θα πνέουν.

Αυτό λέει ο πρόεδρος της Συνταγματικής Επιτροπής και της Συνέλευσης, Ταλάτ Τζαφέρι, που έχει υπερεξουσίες να ερμηνεύει το Σύνταγμα, τους νόμους και το κοινοβουλευτικό με τον  εσωτερικό κανονισμό.

Να προστεθεί και ο ελληνικός λαός στο Σύνταγμα

Εφόσον υπάρχει χρόνος μέχρι να ετοιμαστεί το προσχέδιο, η πρότασή μου είναι να προστεθεί και ο ελληνικός λαός στο Σύνταγμα, εκτός από τα καταγεγραμμένα μέρη των εθνών.

Συγκεκριμένα, προσθέτοντας τμήματα εθνών στο προοίμιο και στα άρθρα 49 και 78 του Συντάγματος, κατά την απαρίθμηση των μερών των εθνών στο κράτος, δηλαδή στη διατύπωση:

«Πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Μακεδονικός λαός, μέρος του αλβανικού λαού, ο τουρκικός λαός, ο λαός της Βλαχίας, ο σερβικός λαός, ο λαός των Ρομά, ο βοσνιακός λαός, ο βουλγαρικός λαός, ο κροατικός λαός, ο λαός του Μαυροβουνίου, ο σλοβενικός λαός, ο εβραϊκός λαός και ο αιγυπτιακός λαός», κόμμα και προσθέτουμε «ο ελληνικός λαός».

Σύμφωνα με αυτό, θα πρέπει επίσης να γίνει τροπολογία στην Επιτροπή Σχέσεων μεταξύ Κοινοτήτων για να διατηρηθεί η ισότητα των αντιπροσώπων στη Συνέλευση όλων των κοινοτήτων που καθορίζεται έτσι στο προοίμιο του Συντάγματος.

Γιατί πρέπει να μπει και ο ελληνικός λαός στο Σύνταγμα;

Γιατί να υπάρχει θέση για τον ελληνικό λαό στο Σύνταγμα; Η απάντηση είναι απλή: αν υπάρχει θέση για τα καταγεγραμμένα τμήματα των εθνών, γιατί οι Έλληνες της Μακεδονίας, όσο πολυάριθμοι κι αν είναι, να μην είναι με αυτή τη σειρά.

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την πρόταση της Κυβέρνησης, δεν υπάρχει ειδική ατομική δικαιολογία για την καταγραφή των τμημάτων των εθνών.

Όλοι μπαίνουν σε ένα σωρό, αν και υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, υπάρχουν διαφορετικές προθέσεις και στόχοι.

Δεν υπάρχει κανένα στατιστικό κριτήριο, επομένως οι στατιστικοί αριθμοί των κατοίκων αυτών των εθνών δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη και δεν έχουν καμία αριθμητική σημασία.

Δεν υπάρχει εξήγηση για το πώς και πότε κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν στη δημιουργία του μακεδονικού κράτους.

Οι Ρομά, οι Βλάχοι και οι Αιγύπτιοι, ακόμα και οι Βόσνιοι δεν έχουν δικά τους κράτη, άλλοι έχουν.

Από εκεί προκύπτει αναπόφευκτα το συμπέρασμα ότι οι αποφάσεις για επέκταση και καταγραφή τμημάτων λαών, που προηγουμένως αποκαλούνταν μειονότητες, λήφθηκαν  ως πολιτικού χαρακτήρα, μετά από κάποια προσωπική κρίση, προκειμένου να συγκαλυφθεί ο κύριος στόχος – η καταγραφή των Βουλγάρων. .

Μόνο για αυτούς υπάρχει ευρωπαϊκή τάξη. Από όλους αυτούς που αναφέρονται, είναι οι μόνοι που αρνούνται την ταυτότητα των Μακεδόνων, την ιστορία, τη γλώσσα και τη γραφή τους. Γύρω τους εκτυλίσσεται όλο το συνταγματικό δράμα. Άλλες φράσεις είναι απλώς φανταχτερές προτάσεις που είναι κομμένες μαζί εκτός σειράς.

Να και οι άλλοι λόγοι για τους Έλληνες- είναι περισσότεροι από άλλους

Και οι Έλληνες στο Σύνταγμα – γιατί όχι, ο τίτλος του δημοσιεύματος

Ιδού και οι άλλοι λόγοι:

Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψε συμφωνία (τη Συμφωνία των Πρεσπών) με την Ελλάδα, με την οποία άλλαξε το όνομά της εις βάρος της, αλλά υπέγραψε και συμφωνία φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να μην εμποδίσει την ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σημερινή κυβέρνηση αξιολογεί τις σχέσεις με την Ελλάδα ως άριστες και, προς το παρόν, χωρίς ανοιχτά ερωτήματα σχεδόν.

Δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς, αλλά υπάρχουν περισσότεροι Έλληνες που ζουν στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας παρά Εβραίοι ή Σλοβένοι.

Μπορεί να υπάρχει ο ίδιος ή περισσότεροι πολίτες στη Μακεδονία που έχουν φιλοελληνικό αίσθημα παρά φιλοβουλγαρικό, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Η Ελλάδα είναι η πιο ανοιχτή χώρα στον κόσμο

Δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ή να κατακρίνουμε, αλλά είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πιο ανοιχτή χώρα στον κόσμο για τον μακεδονικό λαό.

Δεκάδες χιλιάδες Μακεδόνες μένουν κάθε καλοκαίρι από τη Χαλκιδική μέχρι την Πελοπόννησο, το Αιγαίο, το Ιόνιο και τη Μεσόγειο.

Σε μόλις μία ή δύο ημέρες, το Σαββατοκύριακο, από τα ελληνικά συνοριακά περάσματα περνούν πέντε με έξι χιλιάδες Μακεδόνες. Κάποια οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι Μακεδόνες στην Ελλάδα ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Είναι παρόμοια και από την άλλη πλευρά. Δεν είναι τόσο αισθητό στα Σκόπια, αλλά στη Γευγελή, στην Μπίτολα/ Μοναστήρι, Πρίλαπο δεν υπάρχει μέρα χωρίς εκατό Έλληνες. Στη Μακεδονία υπάρχουν ελληνικές τράπεζες, μεγάλες εταιρείες, το ένα τρίτο του εμπορίου είναι στα χέρια τους.

Advertisements
REPORT THIS ADΑΠΟΡΡΗΤΟ

Η Θεσσαλονίκη, η Φλώρινα, η Έδεσσα, το Κιλκίς είναι μέρος της μακεδονικής ιστορίας και της κοινής ιστορίας με την Ελλάδα. Οι Μακεδόνες σε ορισμένες περιόδους έχουν ιστορικές εμπειρίες παρόμοιες με τους Βούλγαρους – και καλές και κακές.

Πριν από πέντε χρόνια, όμως, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας πέρασε τον ελληνικό Ρουβίκωνα, έστω και εις βάρος της.

Γιατί πρέπει να εγγραφούν οι Έλληνες

Η εγγραφή των Ελλήνων ως μέρος του ελληνικού λαού θα ήταν πλέον έκφραση καλής θέλησης, φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης, όπως συμβαίνει με όλα τα απαριθμημένα τμήματα των εθνών.

Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω και προτεινόμενα γίνονται με την προϋπόθεση ότι οι συνταγματικές τροποποιήσεις λάβουν το πράσινο φως στη Βουλή. Τόσο για τους Έλληνες και τη θέση τους στο Σύνταγμα.

Στην εξήγηση για τις συνταγματικές τροποποιήσεις, ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας αναδεικνύεται ως ένας από τους βασικούς λόγους αλλαγής πολλών τόπων, κάτι που στο βάθος συνεπάγεται τον πολυεθνικό χαρακτήρα της.

Είναι πολιτισμικό στα μάτια της Ευρώπης να παίζεις με έναν πολυπολιτισμικό «χαρακτήρα της κοινωνίας», αλλά δεν είναι σκόπιμο να παίζεις το χαρτί της πολυεθνικότητας.

Δεν είναι ιδέα της Ευρώπης, δεν είναι ευρωπαϊκός στόχος. Και μέρος των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, ένα μεγάλο μέρος των κομμάτων τους, ανοίγουν μέτωπο ενάντια στις ιδέες οποιασδήποτε απειλής για τις εθνικές, εθνικές δομές και παραδόσεις τους.

Φεύγουν σαν να τους επιβάλλει κάποιος την πολυεθνικότητα και την πολυπολιτισμικότητα.

Κοιτάξτε γύρω: όλες οι χώρες είναι μονοεθνικές και μονοπολιτισμικές – η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Αλβανία, όλα τα πρώην μέλη της ΣΟΔΓ, η Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, η Κροατία, η Σλοβενία είναι κράτη των λαών τους, με μόνο μειονοτικά δικαιώματα για άλλες εθνικότητες.

Κοιτάξτε ευρύτερα: στην Πολωνία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Ουγγαρία, την Εσθονία, τη Λιθουανία θα χαρακτηριστείτε ως δυσάρεστος και ανίδεος επισκέπτης αν τους κάνετε μαθήματα πολυεθνικότητας ή πολυπολιτισμικότητας.

Η Κροατία, για παράδειγμα, αν και έχει γράψει περίπου είκοσι εθνοτικές κοινότητες στο σύνταγμά της, εξακολουθεί να είναι κράτος μόνο του κροατικού λαού.

Στην Ευρώπη, μόνο η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι πολυεθνική και επομένως για τριάντα χρόνια δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και να λειτουργήσει ως ενιαίο κράτος.

Τέλος, σε κανένα από τα έγγραφα, όπως η λεγόμενη γαλλική πρόταση, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Εισαγωγική Δήλωση κ.λπ., δεν ζητούνται συνταγματικές αλλαγές για την ενίσχυση του πολυεθνικού ή πολυπολιτισμικού χαρακτήρα του νέου ονομαζόμενο κράτος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι εγχώριες γκοφρέτες έχουν μόνο έναν επώδυνο, επείγον σκοπό: να καλύψουν την επιγραφή των Βουλγάρων στο Σύνταγμα.

Όλοι οι άλλοι ουράνιοι στόχοι όπως η ΕΕ – MEU είναι μέρος των προσπαθειών αποσύνθεσης του εύθραυστου μακεδονικού συντάγματος με δημοκρατικά μέσα και με καθαρά μακεδονικό τρόπο. Κανείς από την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ δεν θέλει να λερώσει τα χέρια του περισσότερο από όσο πρέπει. Το έκαναν μια φορά, μια δεύτερη φορά θα ήταν πάρα πολύ.

[email protected]

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com