Σωκράτης Φάμελλος: Χρειάζεται πολιτική βούληση και ισχυρή Πολιτεία για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

«Η χώρα μας δεν μπορεί να έχει μια κυβέρνηση η οποία θα έρχεται εκ των υστέρων να ρίχνει τις ευθύνες πάντα σε έναν εξωτερικό κίνδυνο»

by Times Newsroom

Η χώρα μας δεν μπορεί να έχει μια κυβέρνηση η οποία θα έρχεται εκ των υστέρων να ρίχνει τις ευθύνες πάντα σε έναν εξωτερικό κίνδυνο, όπως είναι το μέγεθος των φυσικών καταστροφών και να αρκείται σε μία συγγνώμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, και προσέθεσε ότι υπάρχει «σοβαρότατο έλλειμμα στις δράσεις πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και στην ενίσχυση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας».

Μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο κ. Φάμελλος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα ανά τη χώρα: «Είναι πάρα πολύ δύσκολη η σημερινή μέρα, βιώνουμε μία τραγωδία. Η κατάσταση είναι χειρότερη από τη χθεσινή που ήταν χειρότερη από την προχθεσινή. Κάθε μέρα δυστυχώς οι πυρκαγιές εξελίσσονται και χειρότερα».

Αναφέρθηκε στην πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς σημειώνοντας ότι «έχει πλέον καταστραφεί ένα μοναδικό παγκόσμιο κεφάλαιο, ένα προστατευόμενο οικοσύστημα και οι φωλιές των αρπακτικών πτηνών και αποδεικνύεται ότι όλες οι κυβερνητικές δεσμεύσεις από πέρυσι δεν έγιναν πράξη. Δυστυχώς τώρα πλέον απειλούνται πολλές κατοικίες, ενώ έχουμε και πολλά θύματα, ανθρώπινες απώλειες. Αυτό που επείγει για τον Έβρο και τη Ροδόπη είναι η ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης και πρέπει να γίνει επείγον αίτημα ενίσχυσης από το εξωτερικό!».

Άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «αν και ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε πολλές δηλώσεις και υποσχέσεις, δεν διασφαλίζει την ασφάλεια των ακριτικών περιοχών» και σημείωσε: «Όταν έχεις φτάσει να κινδυνεύει και να είναι κλειστό δύο ημέρες το μεγαλύτερο περιφερειακό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα δεν παρέχεις ασφάλεια στους Εβρίτες. Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Μαρινάκης, είπε ότι είναι πρωτοφανή αυτά που ζούμε. Πράγματι είναι πρωτοφανές να υπάρχει τέτοια ανεπάρκεια μπροστά σε μεγάλες φυσικές καταστροφές και, αν είναι όλα τα φαινόμενα πρωτοφανή, προς τι οι δηλώσεις ετοιμότητας του κ. Μητσοτάκη στις αρχές Ιουλίου; Όταν η κυβέρνηση εξαντλείται στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, σήμερα βρισκόμαστε σε ένα τέτοιο αδιέξοδο».

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις ελλείψεις της δασοπροστασίας και της Πυροσβεστικής: «Υπάρχει σοβαρή έλλειψη στελέχωσης και των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και παλαιωμένος εξοπλισμός. Δεν μπορεί τα νεότερα πυροσβεστικά οχήματα στη Ρόδο να είναι 15ετίας. Και δεν μπορεί να μην υπάρχει στελέχωση στην Πολιτική Προστασία, όπως μας ενημέρωσε και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και ο Δήμος Ρόδου. Οι 3.600 κενές θέσεις στην Πυροσβεστική είναι ένα τεράστιο νούμερο. Ο κ. Κικίλιας έφτασε κατόπιν εορτής, μετά το τραγικό δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, να ανακοινώσει 500 προσλήψεις. Πέρα από τον επικοινωνιακό και άκαιρο χαρακτήρα τής ανακοίνωσης, ο αριθμός αυτός είναι και απολύτως αναντίστοιχος με τις ανάγκες, ιδιαίτερα όταν έχουμε τουλάχιστον δυόμισι χιλιάδες εκπαιδευμένους καταρτισμένους και μάχιμους εποχικούς δασοπυροσβέστες, οι οποίοι θα απολυθούν τον Οκτώβριο. Όταν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης που συντονίζει την Πολιτική Προστασία δεν έχει οργανόγραμμα μετά από δύο (2) χρόνια, το Υπουργείο που συστάθηκε για να καλύψει τις ανεπάρκειες και τις αδυναμίες στις μεγάλες πυρκαγιές της Ευβοίας, της Πελοποννήσου και της Ανατολικής Αττικής το 2021, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους».

Ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε επίσης «τις δύο βασικές λανθασμένες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που οδηγούν στην ανεπάρκεια και άρα στην ανασφάλεια της κοινωνίας: το πρώτο έλλειμμα είναι πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι αντί να κάνει πολιτική πρέπει να κάνει επικοινωνία. Όμως δυστυχώς η πραγματικότητα τη διαψεύδει και έρχεται με ένα τραγικό τρόπο να επιβεβαιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Γιατί δεν θέλουμε να υποφέρουν οι πολίτες. Δεν θέλουμε να χάνονται περιουσίες, δεν θέλουμε να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον. Το δεύτερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να επενδύσει σε μία ισχυρή Πολιτεία. Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη σε όλους τους τομείς είναι μία αδύναμη Πολιτεία και οι ιδιωτικοποιήσεις».

Ερωτηθείς για το αν συμμερίζεται την εκτίμηση ότι το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της Πολιτικής Προστασίας είπε: «Λαμβάνουμε πολλά τέτοια μηνύματα. Ο κύριος Σκυλακάκης έχει ήδη μιλήσει για αξιοποίηση ”ιδιωτών” στην αποκατάσταση-αναγέννηση των δασών. Είναι πολύ μεγάλο λάθος να δοθούν οι δασικές εκτάσεις σε ιδιωτική διαχείριση. Έχουμε ακούσει επίσης κατά καιρούς από κυβερνητικά χείλη και για ΣΔΙΤ Πολιτικής Προστασίας ή ΣΔΙΤ έργων προστασίας από καταστροφές. Είναι μια λανθασμένη αντίληψη, διότι φαίνεται πλέον σε όλη την Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια, ότι μόνο μια ισχυρή Πολιτεία μπορεί να διαχειριστεί αυτά τα καινούργια, μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, τις μεγάλες νέες αβεβαιότητες που έχουμε μπροστά μας. Σε πλήρη αντίθεση με την προσέγγιση της ΝΔ, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλάει για μία ισχυρή έξυπνη, στελεχωμένη και ανθρώπινη πολιτεία, η οποία θα μπορεί να στηρίξει την κοινωνία απέναντι σε αυτές τις πολύ μεγάλες αβεβαιότητες».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή