Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Αυτά είναι τα 10 ελληνικά νησιά που θα μπορούν να επισκέπτονται Τούρκοι πολίτες με προσωρινή βίζα

Δέκα ακριτικά νησιά της Ελλάδας θα μπορούν να επισκέπτονται οι τουρίστες και οι οικογένειές τους από την Τουρκία με 7ήμερη Visa, δήλωσε νωρίτερα σήμερα (7.12.2023) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή τους.

by Times Newsroom

«Η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο το χρόνο για 7 ημέρες 10 νησιά μας που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία», δήλωσε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκςη υποστήριξε ότι πρόκεται για μια πρωτοβουλία με ένα ισχυρό μήνυμα που δηλώνει «ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών», όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του.

«Θέλουμε να κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί», είπε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα δέκα νησιά που οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται με 7ήμερη Visa είναι:

-η Λήμνος,

-η Λέσβος,

-η Χίος,

-η Ρόδος,

-η Σύμη,

-το Καστελόριζο,

-η Σάμος,

-η Λέρος,

-η Κάλυμνος,

-η Κως.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση «ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο, για επτά μέρες, δέκα νησιά μας, που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία».

«Είναι μία πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα, που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια: ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών».

«Είναι ένα μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά. Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι ακρίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Πρόγραμμα».

Και πρόσθεσε: «Tα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουνε πάρα πολύ οι νησιώτες μας. Αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή