Σύναψη Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας

Το Μνημόνιο Συναντίληψης αποσκοπεί στη συνεργασία του ΑΠΚΥ και της ΕΑΗΥ σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, οι οποίοι κυρίως αφορούν τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα Δημόσιας Υγείας, Προαγωγής Υγείας, Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, Ηλεκτρονικής Υγείας και Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας.

by Times Newsroom

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), το δημόσιο καινοτόμο εξ αποστάσεως πανεπιστήμιο της χώρας, και η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΑΗΥ), με αποστολή την ενσωμάτωση και ευθυγράμμιση της ηλεκτρονικής υγείας με τους Εθνικούς στρατηγικούς στόχους της πολιτικής για την υγεία, θεσμοθέτησαν τη συνεργασία τους, με Μνημόνιο Συναντίληψης. Το Μνημόνιο υπέγραψαν στις 28 Ιουλίου 2023, ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής και ο Καθηγητής Χρίστος Ν. Σχίζας, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης αποσκοπεί στη συνεργασία του ΑΠΚΥ και της ΕΑΗΥ σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, οι οποίοι κυρίως αφορούν τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα Δημόσιας Υγείας, Προαγωγής Υγείας, Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, Ηλεκτρονικής Υγείας και Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας. Οι δύο φορείς θα αναλάβουν κοινές δράσεις εκπαίδευσης και εφαρμοσμένης έρευνας, καθώς και έργα με έμφαση στην υποστήριξη του έργου της ΕΑΗΥ με τεχνολογίες αιχμής. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, στόχος είναι να προωθηθούν και άλλες δράσεις, όπως π.χ. η κοινή συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, η προώθηση κοινών προγραμμάτων, μελετών και ερευνών για τη λύση ή/και αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων αναφορικά με την ανάπτυξη εξειδικευμένων τεχνολογιών με σκοπό την αναβάθμιση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας προς τους πολίτες, καθώς και η από κοινού παροχή εκπαίδευσης από τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα «Διοίκηση Μονάδων Υγείας», «Εφαρμοσμένη Πληροφορική της Υγείας και Τηλεϊατρική» και του Κέντρου Επαγγελματικής και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΚΥ σε στελέχη των πάροχων υπηρεσιών υγείας, στους φοιτητές καθώς και στο ευρύ κοινό.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής αναφέρθηκε στον ουσιώδη ρόλο της Αρχής και στις δυνατότητες που παρέχει η ηλεκτρονική υγεία, ώστε οι υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στους πολίτες να είναι αποτελεσματικές, ποιοτικές και καθόλα προσβάσιμες με έμφαση στον ασθενή. Τόνισε ότι το ΑΠΚΥ, ως το κατ’ εξοχήν ψηφιακό Πανεπιστήμιο της χώρας, γνωρίζει πολύ καλά πώς η τεχνολογία λειτουργεί προς όφελος του πολίτη, και πως το ΑΠΚΥ «θα επιδιώξει τη συνεργασία με την ΕΑΗΥ σε θέματα εφαρμοσμένης έρευνας, εκπαίδευσης και κατάρτισης με σκοπό τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας μέσω της χρήσης τεχνολογιών που βασίζονται στην Ηλεκτρονική Υγεία».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας Καθηγητής Χρίστος Ν. Σχίζας, αναφέρθηκε στην πρωτοποριακή ιδέα της Ηλεκτρονικής Υγείας, η οποία νομοθετικά άρχισε από την Κύπρο και αναπτύσσεται συλλογικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια, καταλήγοντας στη συζήτηση για ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο, με εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κανονισμού για τη ρύθμιση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας. Ο Καθηγητής Σχίζας τόνισε ότι οι πολιτικές και πρακτικές της υγείας πρέπει να γίνουν πιο πολιτοκεντρικές με έμφαση στη στήριξη και προαγωγή της υγείας και όχι στη διαχείριση της ασθένειας. «Η Ηλεκτρονική Υγεία επενδύει στην υγεία για να αποφύγουμε την ασθένεια» ανέφερε, τονίζοντας την ανάγκη για πρωτογενή και δευτερογενή αξιοποίηση των δεδομένων της υγείας και τη σημασία δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για τον κάθε πολίτη. Σε ό,τι αφορά στη θεσμοθέτηση της συνεργασίας με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Καθηγητής Σχίζας υπερθεμάτισε την αξία της εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής μεθοδολογίας για τη μαζική ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση όχι μόνο των στελεχών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της υγείας, αλλά και όλων των πολιτών.

Παρόντες στην υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης ήταν από πλευράς ΑΠΚΥ ο Καθηγητής Βάιος Λιαπής, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» και από πλευράς ΕΑΗΥ οι κ.κ. Μηνάς Κυριακίδης, Αναπληρωτής Διευθυντής, και Ηρακλής Κυριακίδης, Ανώτερος Λειτουργός.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com