Συνασπισμός κατά της Χαμάς: H πρόταση του Γάλλου προέδρου που εγείρει ερωτηματικά

Επισκεπτόμενος τη Μέση Ανατολή, ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε χθες, Τρίτη, 24 Οκτωβρίου, την ιδέα ενός διεθνούς συνασπισμού κατά της Χαμάς, με βάση το μοντέλο που ακολουθήθηκε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

by Times Newsroom

Επισκεπτόμενος τη Μέση Ανατολή, ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε χθες, Τρίτη, 24 Οκτωβρίου, την ιδέα ενός διεθνούς συνασπισμού κατά της Χαμάς, με βάση το μοντέλο που ακολουθήθηκε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Η πρόταση στην οποία δεν διατυπώθηκαν λεπτομέρειες, εγείρει πολλά ερωτήματα και ήδη  δημιουργεί επικρίσεις.

Ο Μακρόν από το Ισραήλ, το οποίο επισκέφθηκε μετά από 17 ημέρες από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς,  πρότεινε τη σύσταση ενός «  περιφερειακού και διεθνούς συνασπισμού » για να «πολεμήσει» την παλαιστινιακή οργάνωση.

Σύμφωνα με το προεδρικό περιβάλλον, θα ήταν ζήτημα δημιουργίας ενός νέου συνασπισμού ή επέκτασης στον αγώνα κατά της Χαμάς αυτού που υπάρχει από το 2014 για την καταπολέμηση της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, στην οποία συμμετέχει το Παρίσι, αλλά και οι αραβικοί χώρες.

Αναφέρονται δράσεις κατάρτισης και ανταλλαγής πληροφοριών. Θα εξαρτηθεί «από το τι θα ζητήσει το Ισραήλ», υποστηρίζει η γαλλική πλευρά, ενώ εκτιμά ότι μια χερσαία επίθεση στη Γάζα, που προβλέπεται από τον ισραηλινό στρατό, «θα ήταν πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί σύμφωνα  με το «διεθνές δίκαιο».

Στο Παρίσι, η πρόταση ούτως ή άλλως προκάλεσε αμέσως την αντίδραση του αρχηγού της La France insoumise (Επαναστατική Γαλλία), Ζαν Λικ Μελανσόν.

«Προσέξτε, οι λέξεις έχουν ακριβές νόημα στη διπλωματία. Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» με την επιστροφή του συνασπισμού κατά του Daesh σημαίνει ότι η Γαλλία συμμετέχει στον πόλεμο κατά της Χαμάς. Ή ; πότε ; Στη Γάζα; ΤΩΡΑ; Πού είναι λοιπόν η κατάπαυση του πυρός », έγραψε ο τρεις φορές υποψήφιος πρόεδρος στο Χ (πρώην Twitter). «Αυτό το σημείο στην ομιλία του Μακρόν είναι εξαιρετικά ερωτηματικό. Η επιστροφή στη θεωρία του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» του GW Bush και των νεοσυντηρητικών είναι ένας ολόκληρος κόσμος που η γαλλική διπλωματία απέρριψε», είπε.

Στην Εθνοσυνέλευση αμφίβολοι οι βουλευτές

Ερωτηθείσα από το RFI, η ερευνήτρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Héloïse Fayet κάνει λόγο για μια « έκπληξη » πρόταση.

« Μπορούμε να αναρωτηθούμε τι θα μπορούσαν να φέρουν η Γαλλία και άλλες χώρες που πολεμούν περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικά ενάντια στο Daesh στη Συρία και το Ιράκ στο Ισραήλ, το οποίο είναι μια από τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», αναφέρει .

Για να μην αναφέρουμε ότι ο διεθνής συνασπισμός με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του Ισλαμικού Κράτους περιλαμβάνει 86 χώρες, των οποίων οι θέσεις σχετικά με τη Χαμάς δεν είναι αυτές του Παρισιού. Αυτή είναι η περίπτωση, για παράδειγμα, του Κατάρ ή του Λιβάνου.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ορισμένα μέλη είναι ανοιχτά εχθρικά προς το Ισραήλ, ιδίως το Ιράκ, το οποίο δεν αναγνωρίζει την ίδια την ύπαρξη της χώρας, ή τη Λιβύη, η οποία δεν διατηρεί καμία σχέση με την κυβέρνησή της. « Είναι δύσκολο να τους δούμε να συμμετέχουν σε οποιονδήποτε συνασπισμό που θα είχε ως στόχο να πολεμήσει ενάντια στη Χαμάς», αναλύει η Héloïse Fayet.

Ως εκ τούτου, η ερευνήτρια πιστεύει ότι η διευκρίνιση των σχολίων του Γάλλου προέδρου είναι απαραίτητη. Ειδικά δεδομένου ότι η ασυνεννοησία των Αράβων εταίρων της Γαλλίας θα μπορούσε να προστεθεί στον κίνδυνο αντιποίνων εναντίον Γάλλων στρατιωτών που εξακολουθούν να αναπτύσσονται στο Ιράκ, οι οποίοι θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από σιιτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Rfi

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com