ΣΥΡΙΖΑ: Ακούγεται ότι θα υπάρξει μαζική έξοδος 40-45 μελών της ΚΕ πριν τη συνεδρίαση

Οι εξελίξεις διαδέχονται η μια την άλλη, υπό την μορφή χιονοστιβάδας . Οι αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών από το κόμμα, όπως του Πάνου Σκουρλέτη, του Νίκου Βούτση, σηματοδοτούν την απαρχή μιας νέας περιόδου καθόλα αβέβαιης, καθώς οι εναπομείναντες πυρήνες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απεργάζονται τρόπους να διατηρηθεί η «ενότητα» και ο βηματισμός της επόμενης ημέρας.

by Times Newsroom

Στην επιστολή αποχώρησης του ο Πάνος Σκουρλέτης  δήλωνε ότι «ο δρόμος που έχει επιλεγεί είναι αδιέξοδος και καταστροφικός» ενώ ακολούθησε λίγο αργότερα ανακοίνωση αποχώρησης του Νίκου Βούτση, ο οποίος μίλησε για κυνήγι μαγισσών, κλίμα εχθροπάθειας και συνακόλουθα αναζήτησης του «αδιαμεσολάβητου Μεσσία», για τη συνεχή φυγή προς τα μπρος με την αποδοχή ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να αποφασίσουν δημοψήφισμα από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα, καθώς όπως λέει «προσέβαλαν βάναυσα όλους».

Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, εξηγεί «θα προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό».

Σε αναστοχασμό το στρατόπεδο Αχτσιόγλου και οι προεδρικοί                               

Ενοχλημένοι εμφανίζονται με την πρότασή του για εσωκομματικό δημοψήφισμα, η Έφη Αχτσιόγλου αλλά ακόμη και στελέχη που στήριξαν ενεργά τον κ. Κασσελάκη, όπως ο Νίκος Παππάς.

Τα μέλη της εσωκομματικής τάσης των «6+6» που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου θα συνεδριάσουν απόψε για να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς ενώ αποφάσισαν χθες να παραμείνουν στο κόμμα και να ασκήσουν δριμεία κριτική στον Σ. Κασσελάκη, οι ραγδαίες εξελίξεις αυξάνουν την πίεση για πιο διακριτή αντίδραση.

Νίκος Μπίστης: «Μωραίνει κύριος….»

Είναι ενδεικτική η ανάρτηση του Νίκου Μπίστη από την εν λόγω τάση. «Λαοδικεία; Φτάνει. Ως εδώ. Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι».

Κασσελάκης: «Δεν με απασχολεί»

Ο Στέφανος Κασσελάκης από την περιοδεία του σε περιοχές της Δυτικής Αττικής  σε ότι αφορά τα περί πρότασης μομφής στο πρόσωπό του απάντησε :  «Δεν με απασχολεί»

Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε ότι δεν τον απασχολεί αυτή την στιγμή, ενώ για το δημοψήφισμα, απάντησε ότι επιμένει στην απόφασή του αυτή.

Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα

Στην ανάρτηση του ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ.  «Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άρρωστη. Δεν είναι διεφθαρμένη όπως η κορυφή της ΝΔ, αλλά είναι άρρωστη. Με στελέχη που προσβάλλουν το ίδιο τους το κόμμα, τους συντρόφους τους, τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρό του» ανέφερε.

«Η κοινωνία με αγκάλιασε και μου έδωσε μία ξεκάθαρη εντολή: «Άλλαξε τα όλα». Και θα τα αλλάξω όλα. Καθαρά και στο φως», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Κοινός στόχος να πάμε μπροστά την κοινωνία, την πατρίδα μας. Δεν θα κάνουμε πίσω, είναι το μήνυμα που έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Με παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» απάντησε σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε, ότι «θα γελάσει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σταματήσει, έχει μέσα του το λαό, έχει μέσα του την ανεξαρτησία του δεν έχουμε χρέη όπως κάποιοι άλλοι. Άρα θα προχωρήσουμε και να μη μας υποτιμούν (…) Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε τίποτα, ο καθένας θα αναμετρηθεί με τον εαυτό του, με την ιστορία του. Εμείς θα αλλάξουμε τη χώρα».

Στ. Κασσελάκης: Οι διαγραφές δεν είναι εύκολη απόφαση ούτε για μένα»

Το βασικό είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα «υγιές κόμμα», δήλωσε λίγο αργότερασε δεύτερη παρέμβασή του σήμερα στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο». Ο Στ. Κασσελάκης τόνισε την ανάγκη να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ η συντροφικότητα και η ανεκτικότητα και να μην προσβάλλουν κάποιοι τους συντρόφους τους. Σημείωσε, δε, ότι πρέπει «να αφουγκραστούμε τη βάση του κόμματος» που θέλει μια «κυβερνητική αριστερά». Όσον αφορά, τέλος, τις διαγραφές/αποχωρήσεις σχολίασε πως«δεν είναι εύκολη αποφάση» ούτε γι’ αυτόν.

Οι αποχωρήσεις  των κ. Σκουρλέτη και Βούτση έρχονται μετά τη μαραθώνια χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Ομπρέλας που αποφάσισε να  συμμετάσχει στην Κ.Ε. το Σαββατοκύριακο και εκεί θα προχωρήσουν στις τελικές ανακοινώσεις τους.

Το πρωί ο κ. Κασσελάκης περιόδευσε σε Μεγαλόπολη και Καλαμάτα. «Ένα κόμμα το οποίο δεν ακούει τη βάση του, δεν δικαιούται να είναι κόμμα εξουσίας», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε, ότι «πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά», απαντώντας σε τοποθετήσεις των πολιτών για τη στασιμότητα της Αριστεράς και τις εσωκομματικές διεργασίες.

Το σκηνικό στο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πιο δύσκολο, όσο πλησιάζουμε προς την Κ.Ε, όπως καταγράφεται από δηλώσεις στελεχών.

Γ. Σταθάκης: «Πολιτική αυτοκτονία για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή Κασσελάκη – Η μόνη πικρία είναι για το άδοξο τέλος του κόμματος»

«Η μόνη πικρία που έχουμε είναι που βλέπουμε το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι άδοξο» ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης απαντώντας στο εάν η κριτική του απέναντι στη νέα ηγετική ομάδα κρύβει πικρία, χαρακτηρίζοντάς την παράλληλα «ηγετική ομάδα αποτυχίας» τονίζοντας πως το κόμμα «δεν μπορεί να αποκτήσει την κυβερνησιμότητα με αυτή την ομάδα, δεν μπορεί να αποτελέσει κοινοβουλευτικό πυρήνα κόμματος με εξουσία».

Πέτρος Παππάς στην ΕΡΤ: Κανένα κόμμα δεν μπορεί να προχωρά με ευθείες αμφισβητήσεις και ανάλογη ρητορική

«Μας λυπεί ότι κάποιοι θέλουν να φύγουν από αυτή την κοινή προσπάθεια ειδικά άνθρωποι που έχουν μια ιστορία στο χώρο της Αριστεράς από εκεί και πέρα όμως δεν μπορεί κανείς να δεχθεί να έχουμε ένα πρόεδρο υπό προθεσμία,υπό ομηρία, υπό επιτήρηση ,υπό εποπτεία» σχολίασε ο Πέτρος Παππάς.

Κ. Ζαχαριάδης στο Πρώτο: «Προτιμότερος ένας πολιτισμένος πολιτικός χωρισμός από τη λεκτική βία και την ένταση»

«Πάντα ένας πολιτισμένος πολιτικός χωρισμός εάν κάποιος κρίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε από ένα σημείο και πέρα, είναι προτιμότερος από τη λεκτική βία, τη λεκτική ένταση και τη λεκτική πίεση από κάθε πλευρά. Γι’ αυτό συνιστώ σε όλους νηφαλιότητα, ψυχραιμία, χαμηλούς τόνους και πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης. Τα ζητήματα είναι πολιτικά και ιδεολογικά. Δεν υπάρχει κάτι άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Θ. Δρίτσας για δημοψήφισμα Κασσελάκη: «Θυμίζει ρωμαϊκή αρένα – Αντισταθείτε!»

Την αντίδρασή του Θοδωρή Δρίτσα προκάλεσε τo μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, μέσω Facebook ότι θα ζητήσει αύριο από την ΚΕ τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών «που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας».

Το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο Facebook, κάνει λόγο για πρακτικές που θυμίζουν ρωμαϊκή αρένα και κοινωνικό αυτοματισμό στην πολιτική ζωή, καλώντας παράλληλα τα στελέχη του κόμματος σε αντίσταση.

Χ. Γιαννούλης: Υπερτιμημένα τα εσωκομματικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι κανένας δεμένος με αλυσίδες

«Η εσωτερική κατάδυση, τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κόμματος, δεν τα υποτιμώ, τα σέβομαι, αλλά έχω την εντύπωση πως βρίσκονται έναν τόνο υπερτιμημένα από το βασικό και κυρίαρχο καθήκον, να προτείνουμε λύσεις και να συμβάλουμε με πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο για να γίνει η ζωή τους καλύτερη» σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη  διήμερη συνεδρίαση που προσλαμβάνει ιστορικά χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή