ΣΥΡΙΖΑ : Συνέδριο διάλυσης ;

Στις χειρότερες δυνατές συνθήκες ξεκινά -εκτός απροόπτου- απόψε το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαψεύδονται κατηγορηματικά οι πληροφορίες ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπήρξε ανακωχή ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και στους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

by Times Newsroom

Εκτός απροόπτου, διότι τις τελευταίες ώρες προέκυψαν διάφορα θέματα οργανωτικού τύπου, που… απειλούν την ομαλή έναρξη του Συνεδρίου. Από το ποιος θα είναι πρόεδρος του Συνεδρίου (η πλευρά Κασσελάκη θέλει τον Πάνο Ρήγα, αλλά στην ΚΟΕΣ υπήρξε πρόταση από τον Χρίστο Σπίρτζη για τον Νίκο Μαδεμλή που ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ) μέχρι το ποιοι τελικά θα είναι οι σύνεδροι. Κανονικά θα μετέχουν οι σύνεδροι του προηγούμενου Συνεδρίου, αλλά λόγω μετακινήσεων στη Νέα Αριστερά ή αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλά κενά που δεν ξέρουμε αν καλύφθηκαν από τις διαδικασίες στις Βομαρχιακές Επιτροπές ή από τη διαδικασία στο isyriza.

Αν όλα αυτά ξεπεραστούν και δεν υπάρξει απρόοπτο, όπως είναι και το πιθανότερο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις κινήσεις Κασσελάκη, στο αν θα εμφανιστεί ή όχι ο Αλέξης Τσίπρας, αν θα μιλήσει και τι θα πει και πώς θα κινηθούν οι κορυφαίοι, μετά την αναμέτρηση στην Πολιτική Γραμματεία, η οποία δεν είχε νικητή, αλλά μόνο χαμένους.

Ο κ. Κασσελάκης λειτουργεί πλέον ως πρόεδρος υπό προθεσμία, καθώς με το χειρισμό του να ζητήσει «λευκή επιταγή» ως τις εθνικές εκλογές λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο κατάφερε να είναι αβέβαιη η παραμονή του ως τις ευρωεκλογές.

Για αυτόν το λόγο προσπάθησε να εμφανίσει το μαύρο άσπρο, διαψεύδοντας ότι αποσύρθηκε η επιστολή που εστάλη τη Δευτέρα, από τον ίδιο, προς τα μέλη του οργάνου, όπως και το ερωτηματολόγιο, όπως επιβεβαιώνουν τα περισσότερα μέλη του οργάνου.

Πηγές της Κουμουνδούρου υποστήριζαν χθες ότι η επιστολή Κασσελάκη, με την οποία ζητούσε από τα μέλη του οργάνου να σταματήσουν να «κυνηγούν χίμαιρες», δεν έχει ανακληθεί. Πρόσθεταν μάλιστα -«δείχνοντας» τον Διονύση Τεμπονέρα– ότι μόνο ένα μέλος ζήτησε ψηφοφορία και το αίτημα αυτό απορρίφθηκε.

Η πλειονότητα των μελών της Πολιτικής Γραμματείας ωστόσο αντιτείνει ότι δεν έγινε καμία ψηφοφορία και πως ήταν ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης που απόσυρε και την επιστολή και το ερωτηματολόγιο, όταν είδε ότι δεν «πέρασε» ο εκβιασμός που επιχείρησε.

Πληροφορίες επιμένουν ότι στο Συνέδριο ο κ. Κασσελάκης ετοιμάζει νέο αιφνιδιασμό, καθώς, αφού δεν κατάφερε να δεσμεύσει την Πολιτική Γραμματεία και η απάντηση που πήρε είναι «είσαι πρόεδρος ως τις ευρωεκλογές και εκεί κρίνεσαι όπως όλοι», σκέπτεται να ζητήσει την έγκριση του Συνεδρίου για όσα έθεσε στην Πολιτική Γραμματεία και απορρίφθηκαν, κυρίως όμως θα επιδιώξει να λάβει στήριξη ως τις εκλογές του 2027.

Συνεργάτες του κ. Κασσελάκη επιμένουν ότι το «επαναβεβαίωση εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο από τα μέλη της Π.Γ. ή αλλιώς προσφυγή στα μέλη» τέθηκε ξεκάθαρα από τον κ. Κασσελάκη, το κατάλαβαν όλοι και όσα λέχθηκαν μετά στους δημοσιογράφους από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας – δηλαδή ότι ο κ. Κασσελάκης δεν πήρε τη λευκή επιταγή που ζήτησε, αλλά πήρε στήριξη ως τις ευρωεκλογές και το δέχθηκε- ήταν τακτικισμοί.

ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ

Πέντε «βόμβες» γκρεμίζουν τις fake δηλώσεις περί… ενότητας

Τα περί «προχωρούμε ενωμένοι στο Συνέδριο» που λέγονται και από τη μία και από την άλλη πλευρά δεν αντέχουν σε καμία κριτική, όπως πρέπει να γραφτεί ότι επιβεβαιώνονται 100%:

Πρώτον, ότι ο κ. Κασσελάκης είπε τη φράση «δεν θα γίνω Ιφιγένεια», όπως και όταν αναφέρθηκε σε μελλοντική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είπε ότι αν υπάρξει κάτι τέτοιο θα είναι υποψήφιος για επικεφαλής.

Δεύτερον, ο κ. Κασσελάκης είπε στον Διονύση Τεμπονέρα ότι αποσύρει την επιστολή του για όλους τους άλλους εκτός από εκείνον, διότι τον αμφισβητεί.

Τρίτον, ο Παύλος Πολάκης, αναφερόμενος στο αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη για στήριξη ως τις εθνικές εκλογές, του απάντησε: «Στέφανε, έχεις τη στήριξη όλων μέχρι τις ευρωεκλογές».

Τέταρτον, Νίκος Παππάς και Ρένα Δούρου δεν στήριξαν τον κ. Κασσελάκη, δεν πήραν όμως μέρος και στις επιθέσεις εναντίον του, διατηρώντας αποστάσεις και από τις δύο πλευρές. Ισως επειδή, όπως ερμήνευε στέλεχος της Π.Γ. μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», έχουν βάλει στόχο την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές και κινούνται ενωτικά.

Πέμπτον, πολλά στελέχη διαμαρτύρονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους με τους δημοσιογράφους για το προσβλητικό και άκρως επιθετικό ύφος της Θεοδώρας Τζάκρη, στο οποίο αποδίδουν και την αποχώρηση του κ. Σκορίνη.

Το ότι είναι fake οι διαβεβαιώσεις περί ενωτικού κλίματος, το οποίο μάλιστα δήθεν θα αποδειχθεί και στο Συνέδριο, φάνηκε από την ανάρτηση του υποστηρικτή του Στέφανου Κασσελάκη, Νίκου Μωραΐτη, ο οποίος έγραψε: «Θα τον κάνουν κομματάκια με συνεχείς διαφοροποιήσεις ώστε να μην ψηφίσει κανείς ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και να του χρεώσουν το εξευτελιστικό ποσοστό. Μόνον νέες εκλογές από τη βάση θα τον διέσωζαν, αλλά έκανε πίσω».

Κατά των μελών της Πολιτικής Γραμματείας καταφέρθηκε και ο πρώην συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, ο οποίος σε ανάρτησή του ανέφερε: «Η γραφειοκρατία είναι το Βασίλειο της αναρμοδιότητας (Κλοντ Λεφόρ) και οι γραφειοκράτες με την αμφίεση του ειδήμονα μετατρέπονται σε στελέχη που, καθώς εγκαθιδρύουν την ύπαρξή τους ως απαραίτητα στοιχεία ενός οργανισμού, καταλήγουν να ροκανίζουν τα μέλη ελέγχοντας τη δραστηριότητα… και περιορίζοντας τις ικανότητες που ανθίζουν μέσα από την κοινωνική κίνηση. Βασικός τους αντίπαλος είναι η ικανότητα των άλλων να παράγουν έργο που δεν μπορούν να το οικειοποιηθούν».

Από την άλλη πλευρά, ο Χρίστος Σπίρτζης είπε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι «δεν είναι ψέμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση και να αποτελέσει, μόνος του ή με συνεργασίες, εναλλακτική πολιτική προοδευτική πρόταση. Νομίζω ότι έτσι όπως είμαστε σήμερα δεν μπορεί» και συμπλήρωσε ότι «η ατζέντα από πολιτική έχει γίνει ατζέντα κοσμικών στηλών».

ΔΕΝ «ΒΛΕΠΕΙ» ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΣΙΠΡΑ

Τη στήριξή του στον Στέφανο Κασσελάκη επανέλαβε ο βουλευτής Πέτρος Παππάς, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί ρεαλιστικό το σενάριο επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία.

«Δεν καταλαβαίνω τη λογική; Πώς θα επιστρέψει; Δεν θεωρώ αυτό το σενάριο ρεαλιστικό», είπε επί λέξει για το σενάριο επιστροφής Τσίπρα, ενώ για τη δήλωση του Γ. Τσίπρα ότι αν δεν υπάρξει συνεννόηση με τον Στέφανο Κασσελάκη μπορεί να υπάρξει με κάποιον άλλον

-δήλωση που προσπάθησε να πάρει πίσω ο κ. Τσίπρας χθες-, ο κ. Παππάς είπε: «Είναι αδιανόητο και πολιτικά ανόητο να λέγονται αυτά τα πράγματα. Πώς μπορεί να αμφισβητηθεί ο εκλεγμένος πρόεδρος πριν από το Συνέδριο»μ είπε και κατέληξε: «Η δική μου πεποίθηση και η διάθεση του κ. Κασσελάκη είναι ότι αν αμφισβητηθεί θα ζητήσει ξανά την εμπιστοσύνη της βάσης».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com