Site icon Times News

Τι θα κάνουμε οι Θεσσαλονικείς για την Αγία Σοφία;

Η είδηση για την δεύτερη καταπάτηση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, από τον νέο Σουλτάνο Ταγίπ Ερντογάν έχει συνταράξει το πανελλήνιο, και βέβαια και την πόλη μας την Θεσσαλονίκη η οποία ούτως ή άλλως είναι πόλη με πολύ έντονο Βυζαντινό αποτύπωμα. Η δε αντίδραση του Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, που κατήγγειλε το συμβάν από τις πρώτες ώρες που κυκλοφόρησε η είδηση, υπήρξε άμεση, και γι’ αυτό εύστοχη στο ότι ευθυγραμμίζεται με το λαϊκό αίσθημα της πόλης. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι να μην μένουμε στους τύπους και να προχωρήσουμε επί της ουσίας: Η κίνηση του Ερντογάν είναι μεν συμβολική, δεν απευθύνεται ωστόσο στο εσωτερικό της χώρας του όπως δυστυχώς νομίζει μεγάλη μερίδα των ελληνικών ελίτ:

Όλα αυτά αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου που λέγεται τουρκικός επεκτατισμός. Εκδηλώνεται με ιδιαίτερη ζέση απέναντι στην Θεσσαλονίκη και εν γένει την Βόρεια Ελλάδα. Όσοι παρακολουθούν τα πεπραγμένα της τοπικής αυτοδιοίκησης γνωρίζουν ότι επί ημερών Μπουτάρη, λόγω της εθνομηδενιστικής πολιτικής του, η τουρκική επιρροή αυξήθηκε θεαματικά στην Θεσσαλονίκη. Έτσι, εξαιτίας της κοντόθωρης πολιτικής που κοίταζε μόνο τα βραχυπρόθεσμα τουριστικά κέρδη, είμαστε διπλά εκτεθειμένοι ως πόλη σε αυτό που στις μέρες μας ξεδιπλώνεται ως ισλαμοφασισμός.

Απέναντι του, στην Ελλάδα, λαός και ελίτ διχάζονται. Το εθνικό αίσθημα, ζητεί αποτροπή, και ανάσχεση της νεο-οθωμανικής επιθετικότητας. Η ηγεσία κωφεύει, καθώς τηρεί μια κατευναστική αδράνεια πολλών δεκαετιών. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν πολλά συμφέροντα που είναι δεμένα με την ελληνική υποχωρητικότητα: Ένα σύστημα εξουσίας που διαχειρίζεται την Ελλάδα ως «μικρομάγαζο», μέσα από την διαπλοκή με την οικονομική ολιγαρχία, τις σχέσεις με τις πρεσβείες, τα Ιδρύματα και τις ΜΚΟ αδυνατεί να ανυψώσει τη χώρα σε επίπεδο σοβαρής, συντεταγμένης πολιτείας, κάτι που χρειάζεται ώστε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα.

Άρα, σκέφτονται οι ελίτ, καλύτερα να υποχωρούμε διαρκώς απέναντι στην Τουρκία, προκειμένου να περισώσουμε το δικό μας φέουδο μέσα στη χώρα. Από την άλλη, και εξαιτίας αυτού του «κενού ηγεσίας» ποικίλες τυχοδιωκτικές δυνάμεις σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το λαϊκό αίσθημα, και με μεγαλόστομες όσο και κενές δημαγωγίες πατριδοκαπηλίας ζητούν απλώς να πλασαριστούν ως παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου.

Μέσα από αυτές τις συμπληγάδες ο ελληνισμός καλείται να διαμορφώσει μια σοβαρή ατζέντα αντίστασης στην τουρκική επιθετικότητα:

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το σοκ που προκλήθηκε στην ελληνική κοινωνία από την εκ νέου καταπάτηση της Αγίας Σοφίας, πρέπει να βρει δημιουργική έκφραση. Υπό την επίδρασή του, κοινωνία, κράτος και κόμματα θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» για την υπεράσπιση του ελληνισμού και την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας. Αυτή είναι η τομή, μια ειρηνική επανάσταση, που πρέπει να συντελεστεί σήμερα στην ελληνική πολιτική ζωή.

Η πανουργία της Ιστορίας, τα έφερε να ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, μπροστά σε έναν νέο Σουλτάνο, τον Ταγίπ Ερντογάν. Τώρα, όπως και τότε, καλούμαστε να αποδείξουμε την θέλησή μας για Ελευθερία.

Μένουμε Θεσσαλονίκη

(Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: wikipedia, λ. Αγία Σοφία (Κωνσταντινούπολη)

Exit mobile version