Το ζήτημα της οργάνωσης των ενεργειακών κοινοτήτων καιο ρόλος των συλλογικών οργανώσεων

Το πρόβλημα με τις “ενεργειακές κοινότητες” που στην ουσία είναι ενεργειακοί συνεταιρισμοί, είναι ότι έχουν μία επιχειρηματική περιπλοκότητα  και χρειάζονται οργανωτική τεχνογνωσία για να προχωρήσει η διαδικασία

by Times Newsroom
  • ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΣ

Η πιο συμφέρουσα επένδυση για ένα νοικοκυριό στις παρούσες συνθήκες είναι η ενεργειακή του αυτονομία. Να παράγει δηλαδή και να καταναλώνει το δικό του ρεύμα μέσα από την νέα τεχνολογία των  φωτοβολταϊκών  με την οργάνωση «ενεργειακών κοινοτήτων». Αυτή είναι μία νέα Τάση σε όλη την Ευρώπη μετά την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης. Με αυτό τον τρόπο μία επένδυση  που υπολογίζεται της τάξεως των πέντε χιλιάδων ευρώ μπορεί να καλύψει τις ανάγκες κατανάλωσης ενός σπιτιού και να γίνει απόσβεση μέσα σε τρία χρόνια.

Αν σκεφτεί κανείς ότι μία επένδυση για την αγορά ενός σπιτιού έχει ως μέσο όρο  απόσβεσης 25 χρόνια, η απόσβεση της ενεργειακής αυτονομίας μιας κατοικίας μπορεί να γίνει μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια. Γιατί όμως να επενδύσει κάποιος σε ενεργειακή κοινότητα και όχι να κάνει μία εγκατάσταση στη δική του στέγη;

  • Πρώτον γιατί δεν έχουν όλοι δική τους στέγη ιδιαίτερα όταν ζουν σε πόλεις και πολυκατοικίες. 
  • δεύτερον γιατί μέσα από μία οικονομία κλίμακος του συνεταιρισμού το κόστος εγκατάστασης είναι φθηνότερο. 
  • τρίτο γιατί οι ενεργειακές κοινότητες έχουν ορισμένα προνόμια και μπορεί να επιδοτηθεί το κόστος εγκατάστασης.

Το πρόβλημα όμως με τις “ενεργειακές κοινότητες” που στην ουσία είναι ενεργειακοί συνεταιρισμοί, είναι ότι έχουν μία επιχειρηματική περιπλοκότητα  και χρειάζονται οργανωτική τεχνογνωσία για να προχωρήσει η διαδικασία. Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι πρέπει να γίνουν μέλη του ενεργειακού συνεταιρισμού και να συμμετέχουν σε μία οργανωτική συλλογικότητα πού αποτυπώνεται σε ένα καταστατικό το οποίο εγκρίνεται από το  Ειρηνοδικείο και το ΓΕΜΗ.

  • χρειάζεται επίσης ένα επιχειρηματικό σχέδιο
  • μία ενεργειακή Μελέτη
  • Περιβαλλοντική και πολεοδομική αδειοδότηση Εγκατάστασης
  • έγκριση σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ
  • δημιουργία φακέλου υποψηφιότητας για επιδότηση της επένδυσης

Όλες αυτές οι διαδικασίες απαιτούν χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Υπολογίζεται ότι χρειάζεται ένας ολόκληρο έτος μέχρι την εγκατάσταση και τη σύνδεση των νοικοκυριών με το λεγόμενο “εικονικό συμψηφισμό” του ηλεκτρικού ρεύματος  ίδιοπαραγωγής- κατανάλωσης. Όλες αυτές τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες για να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ένας ενεργειακός συνεταιρισμός και μία εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν τις γνωρίζουν οι πολίτες που δεν έχουν επιχειρηματικά ασχοληθεί με το ζήτημα. Τις γνωρίζουν οι επιχειρηματίες του χώρου  και για αυτό οι περισσότερες κοινότητες που έχουν ιδρυθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας είναι προσχηματικές και ελέγχονται από επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για κερδοσκοπία στο χώρο αυτό.

Οι ενεργειακές κοινότητες όμως θεσπίστηκαν για την ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών προκειμένου να μειώσουν στο ελάχιστο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας  προς αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Οι φορείς  που μπορούν να αντικειμενικά να προωθήσουν τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς είναι οι υφιστάμενες συλλογικότητες ομοσπονδίες και συνεταιρισμοί πού μπορούν Τοπικά να συγκροτήσουν με βάση η συλλογική εμπιστοσύνη Ενεργειακές κοινότητες.

Η pesco ως φορέας Ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ συλλογικοτήτων και ομοσπονδιών Έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε φορείς που προτίθενται να συγκροτήσουν ενεργειακούς συνεταιρισμούς. Το ΙΝΜΕΚΟ διεξάγει κάθε  δεκαπενθήμερο ανοιχτές συζητήσεις, “τηλεδιάσκεψη” για θέματα συμβουλευτικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ενεργειακών κοινοτήτων, και καινοτόμων πρωτοβουλιών στην κοινωνική οικονομία.

Παρέχει επίσης συμβουλευτική υποστήριξη σε Δήμους που έχουν την πρόθεση να συνεργαστούν με φορείς της τοπικής κοινωνίας για τη δημιουργία ενεργειακών Συνεταιρισμών που συμμετέχει και τοπική αυτοδιοίκηση. Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλευτική απευθυνθείτε:

  • ΙΝΜΕΚΟ  «Ινστιτούτο μελετών κοινωνικής οικονομίας»
  • mail: [email protected] 
  • Τηλ. 2108813760, 6989865476

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com