Τουρκία: Να ονομαστούν «τουρκικά Στενά» τα Στενά των Δαρδανελίων ζητά ο Ερντογάν για να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Άγκυρα συνεχίζει τα «σκληρά» παζάρια προκειμένου να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αυτή τη φορά ζητώντας τα «Στενά» των Δαρδανελίων να μετονομαστούν επίσημα σε «τουρκικά Στενά».

by Times Newsroom

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστότοπου Al Monitor, οι τουρκικές απαιτήσεις για τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, φέρονται να καθυστερούν την ένταξη της Σουηδίας στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα ζητά τώρα οι κρίσιμες πλωτές οδοί που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο να αναφέρονται ως «τουρκικά Στενά» αντί για «Στενά», κάτι που θα έδινε στην Τουρκία μεγαλύτερο έλεγχο στις θαλάσσιες περιοχές.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά της ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν επιμένει για αυστηρότερα νομοθετικά μέτρα, που θα απαγορεύουν ακόμα και διαδηλώσεις οπαδών του κουρδικού ΡΚΚ στη σουηδική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα αναμένεται συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και Τούρκων αξιωματούχων με Σουηδούς ομολόγους τους, για να εξετάσουν την πιθανότητα προόδου στο θέμα της Σουηδίας, πριν από το Βίλνιους.

Η σκληρή στάση της Τουρκίας απέναντι στη Σουηδία στοχεύει να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι θα μπορέσει να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κιτ αναβάθμισης, των οποίων οι πωλήσεις εμποδίζονται από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com