Ζάεφ: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αδερφός μου – Με τη Συμφωνία των Πρεσπών κάναμε το αδύνατο, δυνατό

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρώην Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας μεταξύ άλλων για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον «αδελφό του» Αλέξη Τσίπρα.

by Times Newsroom

Ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε στον Διευθυντή Ενημέρωσης του One Channel Ρενάτο Λέκκα για την κύρωση των Μνημονίων από την ελληνική Βουλή, τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Για την Συμφωνία των Πρεσπών

Για την Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Ζάεφ τόνισε πως μαζί με τον τότε πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα κάναμε ένα βήμα και ανοίξαμε το δρόμο για μια νέα προοπτική και ένα καλύτερο μέλλον για τις χώρες μας» προσθέτοντας ότι έβαλαν τέλος στην αδιάκοπη οξεία διαφωνία ετών, ξεκινώντας μια νέα εποχή συνεργασίας και περιφερειακής σταθερότητας.

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάναμε το αδύνατο, δυνατό. Δείξαμε ότι η διπλωματία μπορεί να ξεπεράσει τις συγκρούσεις και τις διαιρέσεις, βάλαμε το ευρύτερο και κοινό καλό πάνω από τα δικά μας συμφέροντα», είπε ο Ζάεφ.

«Σήμερα η Βόρεια Μακεδονία, είναι περήφανο και άξιο μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος με την Ελλάδα. Μοιραζόμαστε κοινά οράματα για την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο με τη μεγαλύτερη συμμαχία ασφάλειας. Η συμφωνία των Πρεσπών έφερε και τη Βόρεια Μακεδονία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χάρη στη μεγάλη υποστήριξη της Ελλάδας και με άλλους συνεργάτες και υποστηρικτές δεσμευτήκαμε να χτίσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τους πολίτες μας και τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε.

Για την κύρωση των μνημονίων

Σχετικά με την Κύρωση των Μνημονίων από την ελληνική Βουλή, τόνισε πως «και στις δύο κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε ότι την αποδέχεται και ότι θα ακολουθήσει την υλοποίηση της συμφωνίας».

«Αυτό δείχνει τη δέσμευση και των δύο πλευρών να παραμείνουν σε λειτουργία και να πραγματοποιήσουν τις αξίες της συμφωνίας. Υπάρχουν ορισμένες καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά όπως τη διεξαγωγή Συμβουλίου σε δεύτερο βαθμό καθώς και η κύρωση των Μνημονίων Συνεργασίας από την ελληνική Βουλή», συνέχισε ο Ζάεφ. Υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής οι Έλληνες βουλευτές «έχουν ψηφίσει τις συμφωνίες που προέκυψαν από την συμφωνία των Πρεσπών και σχετίζονται με το άνοιγμα νέας συνοριακής διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών». Όπως είπε, το Γραφείο Διασύνδεσης στα Σκόπια «μετατράπηκε σε Πρεσβεία, σε Γραφείο Προξενικών, Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μπίτολα και σε επίπεδο Γενικού Προξενείου». «Φέτος ή στις αρχές του επόμενου έτους οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία αλλαγής ταξιδιωτικών εγγράφων με το νέο όνομα της χώρας. Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να ολοκληρώσει πλήρως το κομμάτι της συμφωνίας που ανανεώνει την οδική σήμανση, γιατί είναι καιρός πέντε χρόνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών να αλλάξουν οι πινακίδες οδοσήμανσης στην Ελλάδα που “οδηγούν” σε ανύπαρκτη χώρα με τη συντομογραφία «π. Γ.Δ.Μ», σημείωσε.

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αδερφός μου»

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «είναι αδερφός μου».

Ο κ. Ζάεφ είπε χαρακτηριστικά: «Ξέρετε ότι ο Αλέξης είναι αδερφός μου και θα είμαστε αδέρφια μέχρι το τέλος της ζωής μας, γιατί μαζί είχαμε αρκετό θάρρος να “κόψουμε” αυτούς τους φραγμούς μεταξύ των χωρών μας και να οικοδομήσουμε μια αδελφική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας».

Σημείωσε ότι έχουμε «παρόμοια νοοτροπία» και «παρόμοιες παραδόσεις», και πως «οι περισσότεροι πολίτες μας είναι ορθόδοξοι, φυσικά είμαστε πιο ποικιλόμορφη χώρα, έχουμε και άλλες μειονότητες αλλά είμαστε εδώ στα Βαλκάνια. Και το κουράγιο που έδειξε ο Αλέξης στον ελληνικό λαό, στους πολίτες των Βαλκανίων, στην Ε.Ε. και στους ανθρώπους όλου του κόσμου, θα το θυμόμαστε μέχρι το τέλος της ζωής μας και σίγουρα, και η γενιά που έχουμε μπροστά μας. Αυτό αναγνωρίστηκε από τον Δυτικό κόσμο, τον Δυτικό Δημοκρατικό κόσμο αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο».

Ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε και στις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα γνώρισε ιστορική ήττα λέγοντας: «Τον παρακολούθησα (τον Τσίπρα) πώς αγωνίστηκε ακόμα και στις τελευταίες εκλογές. Είναι πολύ προοδευτικός, είναι πολύ θετικός χαρακτήρας και πιστεύει στο καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες πολίτες αλλά και για την Ε.Ε. και όλα τα Βαλκάνια».

Πρόσθεσε πως μιλάει μαζί του όλο αυτό το διάστημα, και ότι προσπάθησε να τον ενθαρρύνει στο συνέδριο, αλλά «στη δημοκρατία, στο τέλος της ημέρας ο κόσμος αποφασίζει ποιος θα κυβερνήσει».

Τέλος, ο κ. Ζάεφ είπε: «Πιστεύω ότι πέντε χρόνια μετά, η συμφωνία των Πρεσπών, έφερε πολλά οφέλη στον λαό της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και στον λαό της Ελλάδας. Και επίσης ήταν ένα μάθημα και για τις υπόλοιπες χώρες για το πώς να λύνουν τα ζητήματα με θάρρος, προστατεύοντας τα συμφέροντα της χώρας αλλά και εστιάζοντας στο μέλλον και όχι στο παρελθόν». Πρόσθεσε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα καλό μέλλον στην επόμενη γενιά και πως είναι πολύ περήφανος για «ό,τι πετύχαμε με τον Αλέξη, όπως και εκείνος».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com