Άρνε Νες (1912 – 2009) Νορβηγός φιλόσοφος

...ο ιδρυτής της βαθιάς οικολογίας. Ο Νες συνδύασε το οικολογικό του όραμα, εμπνευσμένο από το βιβλίο της Ρέιτσελ Κάρσον Σιωπηλή Άνοιξη, 1962, και την ενασχόλησή του με τον Βουδισμό, με την ιδεολογία της μη βίας, του Μαχάτμα Γκάντι.

by Times Newsroom

Ο Άρνε Ντέκε Έιντε Νες (Arne Dekke Eide Næss, 27 Ιανουαρίου 1912 – 12 Ιανουαρίου 2009) ήταν Νορβηγός φιλόσοφος, ο ιδρυτής της βαθιάς οικολογίας. Ο Νες συνδύασε το οικολογικό του όραμα, εμπνευσμένο από το βιβλίο της Ρέιτσελ Κάρσον Σιωπηλή Άνοιξη, 1962, και την ενασχόλησή του με τον Βουδισμό, με την ιδεολογία της μη βίας, του Μαχάτμα Γκάντι.

Πρωτοπόρος για τον οικολογικό ακτιβισμό στη χώρα του, ο Νες υπήρξε υποψήφιος για το Νορβηγικό Πράσινο Κόμμα. Το 1958 εξέδωσε ένα διεπιστημονικό φιλοσοφικό περιοδικό το Έρευνα. Σημαντικός ορειβάτης ο Άρνε Νες το 1950 υπήρξε αρχηγός ορειβατικής αποστολής στην πρώτη ανάβαση του Τίριχ Μιρ (Tirich Mir) (7.708 μ). Το καταφύγιο του Τβεργκαστάιν, στο οποίο κατέφευγε συχνά, φαίνεται πως άσκησε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της «Οικοσοφίας Τ.» καθώς το “Τ” φέρεται ότι σημαίνει το καταφύγιό του στο Τβέργκαστάιν.

Οικοσοφία T

Η Οικοσοφία T, ως διακριτή από τη βαθειά οικολογία, ήταν αρχικά το όνομα της προσωπικής του φιλοσοφίας. Άλλοι, όπως ο Γουόργουϊκ Φοξ ερμήνευσαν τη βαθειά οικολογία του ως δέσμευση στις προσωπικές πεποιθήσεις του Νες για την οικοσοφία T. Το T φαίνεται πως αναφερόταν στο Τβεργκαστάιν, όπου έγραψε πολλά από τα βιβλία του, και αντανακλούσε τις απόψεις του Νες ότι ο καθένας θα πρέπει να αναπτύξει τη δική του φιλοσοφία.

Αν και πλούσια και σύνθετη, η οικοσοφία στον πυρήνα της υποδεικνύει τη συνειδητοποίηση του εαυτού. Σύμφωνα με τον Νες κάθε ύπαρξη, είτε ανθρώπινη, είτε ζωική, ή φυτική, έχει εξίσου δικαίωμα να ζήσει και να ανθίσει. Μέσω του Εαυτού με κεφαλαίο Ε, ο Νες δίνει έμφαση στη συνειδητοποίηση των μικρότερων εαυτών μέσα σε κάθε άνθρωπο και τη συνειδητοποίηση ότι οι εαυτοί είναι τμήμα του οικοσφαιρικού συνόλου. Σε αυτό το σύνολο είναι δυνατόν να συνειδητοποιηθεί ο αληθινός οικολογικός Εαυτός. Πρακτικά, ο όρος αυτοσυνειδητοποίηση για τον Νες σημαίνει πως, αν δε γνωρίζει κάποιος με ποιο τρόπο τα αποτελέσματα της δράσης του επηρεάζουν άλλα πλάσματα, τότε καλύτερα να μη δρα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com