Χιλιάδες διαδηλωτές σε Μ. Βρετανία και Τυνησία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για ακόμη μια φορά χθες Σάββατο στο Λονδίνο για να απαιτήσουν οριστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

by Times Newsroom

Επρόκειτο για την ενδέκατη διαδήλωση στη βρετανική πρωτεύουσα με αυτό το αίτημα μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

«Ζητάμε να κηρυχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει αυτή που το κορυφαίο δικαστήριο του κόσμου έκρινε πως είναι πιθανή γενοκτονία», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Μπεν Τζαμάλ, διευθυντής της Εκστρατείας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη (Palestine Solidarity Campaign), μιας από τις συλλογικότητες που οργάνωσαν την κινητοποίηση.

Κατηγορώντας τη βρετανική κυβέρνηση πως «δίνει πράσινο φως» στις ενέργειες του ισραηλινού στρατού στην πράξη συνεχίζοντας να εγκρίνει εξαγωγές όπλων, ο Μπεν Τζαμάλ έκρινε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει «θεμελιώδης αλλαγή» στην πολιτική της και πρόσθεσε ότι «μέχρι να την εξασφαλίσουμε, θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε».

«Είναι σημαντικό οι Παλαιστίνιοι να ξέρουν πως ο κόσμος τους υποστηρίζει, ότι δεν είναι μόνοι», είπε η Σάλι Γουόργκαν, 65 ετών, στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια της πορείας.

Πρέπει επίσης κατά την άποψή της «οι κυβερνήσεις να ακούσουν», κάτι που εντέλει έκανε η βρετανική κυβέρνηση· «χρειάζονται πολλές διαδηλώσεις για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος» τι γίνεται.

Η βρετανική διπλωματία απηύθυνε πρόσφατα δημόσια έκκληση να υπάρξει «άμεση ανθρωπιστική παύση» των επιχειρήσεων, που θα οδηγήσει σε «διαρκή ειρήνη».

Σύμφωνα με την αστυνομία του Γουέστμινστερ, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης συνέλαβαν συνολικά τέσσερις ανθρώπους για «εγκλήματα μίσους», διατάραξη της δημόσιας τάξης και «αδικήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία». Ένα από τα πρόσωπα αυτά φέρεται να καλούσε να υποστηριχθεί οργάνωση εκτός νόμου.

Οργανώθηκε αντιδιαδήλωση με ισραηλινές σημαίες και πλακάτ που ανέγραφαν «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Στην Τυνησία, διαδηλωτές φωνάζουν «στοπ στη γενοκτονία» στη Γάζα

Πάνω από χίλιοι διαδηλωτές, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, διαδήλωσαν χθες Σάββατο το βράδυ στο κέντρο της Τύνιδας για να απαιτήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, φωνάζοντας «στοπ στη γενοκτονία» την ημέρα της γης.

Την ημέρα αυτή τιμάται η μνήμη έξι Αράβων που σκοτώθηκαν το 1976, καθώς διαδήλωναν εναντίον της κατάσχεσης γαιών τους από το Ισραήλ.

«Στοπ στη γενοκτονία», «κάτω η Γαλλία, οι ΗΠΑ και οι σιωνιστές», «απελάστε τους πρεσβευτές των χωρών που είναι συνεργοί στη γενοκτονία», φώναζαν οι διαδηλωτές καθώς συμμετείχαν σε πορεία σε κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας της Τυνησίας.

Στη διαδήλωση αυτή κάλεσαν η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων UGTT (προσκείμενη στην τυνησιακή αριστερά) και άλλες οργανώσεις, όπως το «Τυνησιακό Δίκτυο Εναντίωσης στην Εξομάλυνση» (ενν. των σχέσεων Τυνησίας-Ισραήλ).

«Ο τυνησιακός λαός είναι λαός ελεύθερος, όχι στην εξομάλυνση», φώναζαν άλλοι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φόραγαν παλαιστινιακά μαντίλια, ή ανέμιζαν παλαιστινιακές σημαίες.

Η πορεία έγινε υπό τα βλέμματα διερχόμενων από το κέντρο της Τύνιδας, λίγη ώρα μετά τη διακοπή της νηστείας του ραμαζανιού.

Πολλοί πολίτες της Τυνησίας, της χώρας η οποία φιλοξενούσε από το 1982 ως το 1994 την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) του Γιάσερ Αραφάτ, υποστηρίζουν σθεναρά την παλαιστινιακή υπόθεση.

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, χιλιάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων, ενώ ο πρόεδρος Κάις Σάγεντ, που λέει πως ανήκει στο ρεύμα του παναραβισμού, καταγγέλλει την «απαράδεκτη κατάσταση» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αρχηγός του κράτους έχει χαρακτηρίσει «εσχάτη προδοσία» κάθε εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά κατηγορίες περί αντισημιτισμού. Στο τυνησιακό κοινοβούλιο άρχισε να εξετάζεται τον Νοέμβριο σχέδιο νόμου που θα απαγορεύσει οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων Τυνησίας-Ισραήλ.

Οι περισσότεροι από τους 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας διατρέχουν κίνδυνο να λιμοκτονήσουν, προειδοποιούν εδώ κι εβδομάδες υπηρεσίες του ΟΗΕ. Την Πέμπτη, διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου τόνισε πως το Ισραήλ πρέπει «χωρίς καθυστέρηση» να εγγυηθεί «σε μεγάλη κλίμακα» και «απρόσκοπτα» τη διανομή «ανθρωπιστικής βοήθειας που είναι απαραίτητη επειγόντως».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com