Ελληνοτουρκικά-Σολτς: Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν προοπτική να καταστήσουν εφικτή μία καλύτερη σχέση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «έχουν όντως την προοπτική να καταστήσουν εφικτή μία καλύτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών και αυτό θα είναι καλό», δήλωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στα συμπεράσματά του από τις συναντήσεις που είχε με τους δύο ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

by Times Newsroom

Επίσης, ο κ. Σολτς τόνισε ότι η κυβέρνησή του αισθάνεται υποχρεωμένη «να φροντίσει για τις καλές σχέσεις των εμπλεκομένων στο Αιγαίο».«Μου είναι πάρα πολύ σημαντικό να προσφέρουμε τη συνεισφορά μας ώστε οι σχέσεις π.χ. μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας να εξελιχθούν καλά», δήλωσε ο κ. Σολτς στο πλαίσιο της καθιερωμένης θερινής συνέντευξης του καγκελάριου και επεσήμανε ότι «αυτό ισχύει, βεβαίως, για τις σχέσεις που έχουμε με την Ελλάδα, είμαστε και οι δύο μέλη της ΕΕ και έχουμε πολλές κοινές προοπτικές και απόψεις και για αυτό οι συνομιλίες μου με τον Έλληνα πρωθυπουργό εδώ και χρόνια είναι πολύ φιλικές, το οποίο θεωρώ σημαντικό».

«Αισθανόμαστε και υποχρεωμένοι να φροντίσουμε για καλές σχέσεις των εμπλεκομένων στο Αιγαίο και σε αυτό είμαστε κατ’ επανάληψη εταίροι και αυτό θα είμαστε. Εγώ απέκτησα αυτήν την εντύπωση, ότι και οι δύο επικεφαλής κυβερνήσεων -ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός- έχουν, όντως, την προοπτική να καταστήσουν εφικτή μία καλύτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών και αυτό θα είναι καλό», πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ελληνοτουρκικά: «Φυτιλιές» στο ήρεμο κλίμα βάζει ο Τσελίκ – Μιλά για αποστρατικοποίηση νησιών και «τουρκική μειονότητα»

Σε δηλώσεις που ταράζουν τα «ήρεμα νερά» μετά το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Λιθουανία προχώρησε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Τούρκου προέδρου, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συζητήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία όσο δεν προχωρά η προκλητική τουρκική θέση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

«Οι κυβερνήσεις συνευρίσκονται. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την Ελλάδα χωρίς εντάσεις. Όταν στρατιωτικοποιείς τα νησιά, δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις. Το θέμα της στρατιωτικοποιήσης των νησιών δημιουργεί μια πολύ μεγάλη ένταση που “κλειδώνει” και άλλα θέματα. Μπορεί να υπάρχει κάποια διαφορά για μια περιοχή, να γίνει αυτό ή το άλλο» είπε σε τουρκική εφημερίδα ο κ. Τσελίκ.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ δεν σταμάτησε, μάλιστα, εκεί αλλά κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα στην Θράκη», και ότι «το ελληνικό λιμενικό τρυπά βάρκες και σκοτώνει μετανάστες στο Αιγαίο». Σύμφωνα με τον ίδιο αν συνεχιστούν αυτά από πλευράς Ελλάδας, κάτι άλλο θα συμβεί και όχι κάποια συμφωνία.

«Συζητάμε συνεχώς για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της “τουρκικής μειονότητας” στη “Δυτική Θράκη” και τον σεβασμό των δικαίων τους. Υπάρχει η βούληση να κρατηθούν τα θέματα σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Αν όμως εντάξετε στο θέμα τα όπλα ή φτιάξετε μια βάση στην Αλεξανδρούπολη που είναι κάτω απο τη μύτη μας, αν συνεχίσετε να τρυπάτε τα φουσκωτα στη Μεσόγειο για να σκοτώνετε ανθρώπους ή αν στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, τότε θα συμβεί κάτι άλλο» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Ομέρ Τσελίκ.

Ελληνοτουρκικά – Ανάλυση από τον δρ. Αθανάσιο Δρούγο : Τα επόμενα κρίσιμα βήματα

Με ούριο πολιτικό-διπλωματικό άνεμο ως και με ελπίδες για κλιμακωτά θετικές εξελίξεις μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, Αθήνα και Αγκυρα άρχισαν αμέσως να επεξεργάζονται τα επόμενα βήματα επαναπροσέγγισης με έμφαση τις προσεχείς επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, Αμυνας, Οικονομικής Διπλωματίας, και με αποκορύφωμα τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο κρατών το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Τις κατευθυντήριες οδηγίες των δύο ηγετών καλούνται να υλοποιήσουν και να «καναλοποιήσουν» οι έμπιστοί τους ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι αναμένεται να έχουν προσεχώς συνάντηση (μέσα στο επόμενο δίμηνο).

Επίσης, ανάλογα με το πότε θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα, ενδέχεται να υπάρξει άλλη μία συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη τον προσεχή Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ δεν αποκλείεται από τον Σεπτέμβριο και μετά μία νέα συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν (χωρίς να αποκλείεται και πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο).

Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά για τα ελληνοτουρκικά. Ο Τούρκος πρόεδρος εδώ και σχεδόν 20 μήνες έχει πραγματοποιήσει σημαντική στροφή στις προβληματικές (κατά διαστήματα) εξωτερικές σχέσεις της Αγκυρας με αρκετά κράτη, όπως με τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, την Αρμενία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κυρίως για λόγους πολιτικοοικονομικούς. Η Ελλάδα είναι η τελευταία στον κατάλογο της στροφής του Ερντογάν σε μια βελτιωμένη σχέση, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται σημαντική βελτίωση στις σχέσεις με τους Αμερικανούς, το ΝΑΤΟ, την ηγεσία της Ε.Ε., αλλά και ενδυνάμωση της σχέσης της Τουρκίας με την Ουκρανία.

Εκεί που δεν έχουμε δει «σημάδια κινητικότητας» και «ανοιγμάτων» είναι η Κύπρος, με την εμμονή των Ερντογάν και Τατάρ σε δύο κράτη. Επίσης, δεν φάνηκε κάτι ενθαρρυντικό στο προσκήνιο από την πρόσφατη επίσκεψη του Κύπριου ΥΠΕΞ στα Ηνωμένα Εθνη. Προφανώς στο ΝΑΤΟ δεν συζητείται το Κυπριακό, αλλά η στροφή του Τούρκου ηγέτη προς την Ε.Ε. για επιστροφή στο διάλογο σχετικά με την Τελωνειακή Ενωση και απελευθέρωση βίζας, αφήνοντας (αν και δύσκολο) κάποια χαραμάδα ελπίδας για ορισμένες επαφές σχετικά με το Κυπριακό.

Πάντως θα πρέπει σύντομα να ξεκινήσουν κάποια βήματα προς σταδιακή ουσιαστικοποίηση της βελτίωσης των σχέσεων, γιατί και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, απόστρατοι στρατιωτικοί (εμμονικοί σε πολλά ζητήματα διαβλέπουν νέα δεινά για τον Ελληνισμό κ.λπ.), σκληροπυρηνικοί Ελληνοφάγοι και Τουρκοφάγοι, ως και οι γνωστές συνωμοσιολογικές ομάδες και αρθρογράφοι αναμένουν μια νέα υποτροπή στις διμερείς σχέσεις για να υποστηρίξουν τις δικές τους θέσεις και συνεχή αρνητισμό.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα όσα παραπληροφοριακά, παραπλανητικά και ανεξέλεγκτα πλασάρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ανεδαφικές αναφορές, ανυπόστατες θεωρήσεις και εμπρηστικές ακρότητες.

Ελληνοτουρκικά: 3 σημαντικά ζητήματα και ζητούμενα

Ελληνοτουρκικά: Βάσει των αναφορών σε οδικό χάρτη, λογικά θα έχουμε τρία στάδια στη διαδικασία επαναπροσέγγισης των δύο κρατών:

1 Ο διάλογος για τα γεωπολιτικά ζητήματα με την Αθήνα να θέτει το γνωστό θέμα περί οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Εδώ θα κριθούν πολλά, ειδικά από το τι θα περιέχει «ο φάκελος της Αγκυρας» τον οποίο ανάλογα εμπλουτίζουν. Σε αυτή τη φάση πολύ σημαντικός θα είναι ο ρόλος του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, που είναι πολύ εξειδικευμένος σε θέματα του Δικαίου της Θάλασσας. Ας μη λησμονούμε ότι εμείς εμμένουμε πάντα σε νομικές και νομικίστικες πτυχές των θεμάτων, κάτι που δεν συμβαίνει με τους Τούρκους.

2 Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να αποδώσουν περισσότερους καρπούς χτίζοντας πάνω στο θετικό momentum των τελευταίων μηνών (μη αεροναυτικές παραβιάσεις, όχι μεγάλες διακλαδικές ασκήσεις κ.ά.). Ορισμένα ΜΟΕ του παρελθόντος (που είχαν προταθεί) πιθανότατα θα επανέλθουν.

3 Η λεγόμενη θετική ατζέντα με ζητήματα οικονομικής, ενεργειακής, εμπορικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών κ.ά.

Ελληνοτουρκικά: «Yeni Safak»: Τουρκία και Ελλάδα σκοπεύουν να έρθουν ξανά πιο κοντά

Θετικά αποτίμησαν χθες τα τουρκικά ΜΜΕ τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. «Ενα βήμα έχει γίνει στο Αιγαίο», τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η «Hurriyet», κάνοντας λόγο για «μια νέα αρχή με την Αθήνα». Στέκεται επίσης στις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού: «Ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν είχε την εντύπωση ότι η Τουρκία στρέφεται προς τη Δύση», αλλά και σε εκείνες του Τούρκου προέδρου, που ανέφερε: «Στόχος μας δεν είναι να αυξήσουμε τους εχθρούς, αλλά να αυξήσουμε τους φίλους… Θα ενισχύσουμε περισσότερο αυτή τη φιλία. Η σημερινή συνάντηση ήταν μια συνάντηση κατά την οποία μπήκαν ξανά οι βάσεις».

Στο «καλό κλίμα» στο οποίο έγινε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στέκεται η σκληροπυρηνική και ακραιφνώς ερντογανική «Yeni Safak».«Τουρκία και Ελλάδα σκοπεύουν να έρθουν ξανά πιο κοντά. Σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, “δεν θα επιλυθούν ως διά μαγείας τα προβλήματα”, αλλά…», γράφει η τουρκική εφημερίδα, σημειώνοντας πως οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι η συνέχεια και η συνέπεια του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες είναι προς όφελος και των δύο χωρών και ότι θα ενεργοποιήσουν πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους».

Η «Milliyet» κάνει λόγο για «θερμή συνάντηση με Μητσοτάκη», ως και για την προσεχή συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ «στόχος είναι η επιτάχυνση των θετικών σχέσεων με τους γείτονες», σημειώνει στο πρωτοσέλιδό της η «Sabah».

Πηγή: EleftherosTypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com