Φον ντερ Λάιεν: Και επίσημα υποψήφια για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρίσθηκε σήμερα επισήμως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), που συνεδρίασε στο Βουκουρέστι, υποψήφια για μια δεύτερη πενταετή θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

by Times Newsroom

Η φον ντερ Λάιεν υποστηρίχθηκε ευρέως από τα παρόντα μέλη (400 ψήφοι υπέρ, 89 κατά), ανακοίνωσε από το βήμα μια εκπρόσωπος του ΕΛΚ μετά το τέλος της ψηφοφορίας. Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα κριθεί μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η φον ντερ Λάιεν υποστηρίχθηκε ευρέως από τα παρόντα μέλη (400 ψήφοι υπέρ, 89 κατά), ανακοίνωσε από το βήμα εκπρόσωπος του ΕΛΚ, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ενώ έπαιζε το τραγούδι των U2 «Beautiful Day»…

Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα κριθεί μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, οι οποίες θα οδηγήσουν στο διορισμό μιας νέας σειράς κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Κομισιόν που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι, η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην κρίση στη Γάζα που αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή και στην άνοδο της Κίνας, ως τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η 27μελής Ευρωπαϊκή Ένωση Ε των 450 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Και εδώ στην πατρίδα μας, οι φίλοι του Πούτιν προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία μας και να καταλάβουν το μέλλον μας. Διαδίδουν το μίσος πίσω από τα πληκτρολόγιά τους», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας πως «η ειρηνική και ενωμένη Ευρώπη μας αμφισβητείται όσο ποτέ άλλοτε από λαϊκιστές, εθνικιστές και δημαγωγούς».

Η φον ντερ Λάιεν, η οποία επί του παρόντος θεωρείται το ξεκάθαρο φαβορί για να ηγηθεί και πάλι της Επιτροπής, θα ξεκινήσει μια νέα θητεία καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να ενισχύσει την ασφάλεια και την άμυνά της, ενώ η Ρωσία διεξάγει πόλεμο στα σύνορά της και ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο.

Η εξασφάλιση της απαραίτητης πλειοψηφίας στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι ευρωσκεπτικιστές αναμένεται να κερδίσουν περισσότερες έδρες, ενδέχεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει, αναγκάζοντάς την ενδεχομένως σε πολιτικούς συμβιβασμούς για να κερδίσει τις απαιτούμενες ψήφους

Εάν εγκριθεί από τους ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ, θα έχει άλλη μια θητεία για να χαράξει τις πολιτικές τού μπλοκ για τα πάντα, από την υψηλή τεχνολογία και τις κρατικές ενισχύσεις, μέχρι τον έλεγχο των κινεζικών επενδύσεων και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η ίδια ορκίστηκε να προωθήσει τις οικονομίες της ΕΕ, να πατάξει τους λαθρέμπορους που οδηγούν την παράτυπη μετανάστευση στο ευρωπαϊκό μπλοκ, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τις επιχειρήσεις, καθώς και να στηρίξει τους αγρότες την ώρα που αυξάνεται το κόστος διαβίωσης.

Υποσχέθηκε επίσης περισσότερη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία μάχεται κατά της ρωσικής εισβολής για περισσότερα από δύο χρόνια.
«Ευημερία, ασφάλεια, δημοκρατία – αυτό είναι που ενδιαφέρει τους ανθρώπους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», δήλωσε, σημειώνοντας πως «σε περιόδους αλλαγών, η Ευρώπη σάς καλύπτει».

Δεν θα είναι «περίπατος» η εκλογή της

Γεννημένη στο Βέλγιο, όπου ο πατέρας της εργαζόταν στην ίδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή της οποίας ηγείται τώρα, η φον ντερ Λάιεν είναι γιατρός και μητέρα επτά παιδιών. Πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, οδήγησε την ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, της εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και της ενεργειακής κρίσης.

Ως η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε ποτέ αυτή τη σημαίνουσα θέση, είδε τη Βρετανία να αποχωρεί από την ΕΕ, έθεσε σε ισχύ πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και επέβλεψε μαζικές νέες δαπάνες για την ενέργεια, την υγεία και την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Η φον ντερ Λάιεν δέχθηκε επικρίσεις επειδή επισκέφθηκε το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, χωρίς να απαιτήσει σαφώς από τη χώρα να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Παρά την άνοδο των ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων στο Ευρώπη, το ΕΛΚ διατηρεί σαφές προβάδισμα μεταξύ των άλλων πολιτικών ομάδων ενόψει της ψηφοφορίας του Ιουνίου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Παρόλα αυτά, η εξασφάλιση της απαραίτητης πλειοψηφίας στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι ευρωσκεπτικιστές αναμένεται να κερδίσουν περισσότερες έδρες, ενδέχεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει η φον ντερ Λάιεν, αναγκάζοντάς την ενδεχομένως σε πολιτικούς συμβιβασμούς για να κερδίσει τις απαιτούμενες ψήφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuterts

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com