H καταδίκη του Σενέρ Λεβέντ και ο χάρτης αξιών της ΕΕ

by Times Newsroom

Ένας πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Σενέρ Λεβέντ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός χρόνου στην Τουρκία. Καταδικάστηκε για ένα ζήτημα το οποίο βρίσκεται σε περίοπτη θέση ανάμεσα στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οι ατομικές ελευθερίες, όπως ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής, η ελευθερία της σκέψης, της θρησκείας, του συνέρχεσθαι, της έκφρασης και της ενημέρωσης προστατεύονται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».

Ο Σενέρ καταδικάστηκε για την ελευθερία της σκέψης, της έκφρασης και της ενημέρωσης. Αλλά και για τις πεποιθήσεις του οι οποίες επίσης προστατεύονται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Είναι Ευρωπαίος πολίτης και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση διότι ως εκδότης – δημοσιογράφος έκανε δημοσιεύσεις, τις οποίες η τουρκική δικαιοσύνη έκρινε ότι προσβάλλουν τον Τούρκο Πρόεδρο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να θέσει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ευρωβουλευτές οφείλουν να το θέσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να πάρει μέτρα κατά της Τουρκίας. Αυτό. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τους λόγους. Είναι αυτονόητοι. Είναι καθαροί.
Μια ξένη χώρα δικάζει και καταδικάζει σε φυλάκιση έναν πολίτη άλλης χώρας, ευρωπαϊκής, για την ελευθερία της σκέψης του. Και αυτή η ξένη χώρα απολαμβάνει την ανοχή της ΕΕ. Είναι αδιανόητο. Αλλά αυτή ανοχή στρώνει το χαλί στον ισλαμοφασίστα της Άγκυρας να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Να στείλει τους πράκτορές της στην Κύπρο να συλλάβουν τον Σενέρ και να τον κουβαλήσουν στα μπουντρούμια τους να εκτίσει την ποινή του. Ή να αρχίσει να δικάζει και Ελληνοκύπριους αρθρογράφους, που προσβάλλουν τον σουλτάνο.

Στην Τουρκία δεκάδες δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι. Και αφού δεν ενοχλείται κανένας στην Ευρώπη για το τι κάνει το υποψήφιο κράτος μέλος παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές και ανθρώπινα δικαιώματα, αποθρασύνεται ακόμα περισσότερο. Καταδικάζει και πολίτες άλλων χωρών. Όχι γιατί έκαναν κάποιο έγκλημα εντός της τουρκικής επικράτειας, αλλά για την ελευθερία της σκέψης που εκφράζουν σε άλλο κράτος – μέλος, στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ασπάζεται και προστατεύσει τις αξίες της ΕΕ.

Γι΄ αυτό και πρέπει να αντιδράσει η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τουλάχιστον να καταδειχθεί ότι η «τδβκ», δεν είναι κυρίαρχο κράτος και αυτοί που παρουσιάζονται ως «πρόεδροι» και «βουλευτές» και «υπουργοί» (και γίνονται δεκτοί στα όργανα της ΕΕ) είναι μόνο οι μαριονέττες της Άγκυρας.

Όταν οι αξιωματούχοι της ΕΕ, Ευρωπαίοι ηγέτες, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και πολλοί δικοί μας πανέξυπνοι των πλυντηρίων, σκεπάζουν αυτή την πραγματικότητα, εξαφανίζουν την Τουρκία από το προσκήνιο, την απαλλάσσουν από την ευθύνη της, που είναι απόλυτη, και μας συμβουλεύουν να τα βρούμε με τους Τουρκοκύπριους, πρέπει με κάθε ευκαιρία να βάζουμε μπροστά στα μάτια τους την ωμή πραγματικότητα.

Ειδικά τώρα, που άρχισαν να την βάζουν Τουρκοκύπριοι. Έστω και λίγοι. Η πλατφόρμα «Αυτή η χώρα είναι δική μας» επέδωσε προχτές επιστολή προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, και καταγγέλλει την «υποτελή τοπική διοίκηση της Τουρκίας», δηλαδή το κατοχικό καθεστώς του Τατάρ, ότι «σχεδίασαν και οργάνωσαν» τα γεγονότα της Πύλας «ως προμελετημένη πρόκληση με στόχο την υποκίνηση έντασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων». Η πλατφόρμα, που σύμφωνα με το ΚΥΠΕ «απαρτίζεται από πολιτικά κόμματα, συντεχνίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις» και «εκπροσωπεί μεγάλο μέρος της τ/κ κοινότητας», απαιτεί την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας «και όσοι σχεδίασαν και οργάνωσαν αυτές τις ενέργειες στην Πύλα, δηλαδή τα μέλη της σημερινής υποτελούς τοπικής διοίκησης της Τουρκίας στην βόρεια Κύπρο καθώς και οι υπεύθυνοι στην Τουρκία, να διωχθούν».

Αυτά, αφού δεν τα βλέπουν στην Ευρώπη και στον ΟΗΕ, οφείλουμε να τους τα δείξουμε. Οφείλει η Κυπριακή Δημοκρατία να ενισχύσει αυτές τις φωνές. Και την υπόθεση του Σενέρ, και τις καταγγελίες της πλατφόρμας για την υποτελή διοίκηση, και τις καταγγελίες των τουρκοκυπριακών κομμάτων Κοινοτική Δημοκρατία, Κοινοτική Απελευθέρωση, Νέα Κύπρος, Ενωμένη Κύπρος, για τον εποικισμό που συνεχίζεται και «γίνεται μια σκόπιμη προσπάθεια να καταστραφεί η τουρκοκυπριακή ταυτότητα και ύπαρξη» (Ιζέτ Ιζτζάν). Και τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον τ/κ τύπο για την θρησκευτική εκπαίδευση η οποία μεταφέρθηκε στα τζαμιά όπου γίνεται πλύση εγκεφάλου στα παιδιά…

Είναι πολλά, που μπορούν να προβληθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία για να αναδείξουν τον ρόλο της Τουρκίας, όχι μόνο σε βάρος της Κύπρου, αλλά και σε βάρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Πότε τα αναδείξαμε αυτά; Πότε τα πετάξαμε στα μούτρα του Γκουτέρες, που ακόμα και για την Πύλα απαλλάσσει την Άγκυρα; Είναι πιο εύκολο να σηκώνεις τη χέρια και να λες δεν μπορεί να γίνει τίποτε…

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com