Η αρχή του τέλους για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Απαγορεύεται στην ΔΕΗ να διακόπτει την ηλεκτροδότηση στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν έχουν καταβάλει και δεν καταβάλλουν, τα ποσά που αντιστοιχούν στην ρήτρα αναπροσαρμογής.

by Times Newsroom

Το πρώτο βήμα για την κατάργηση της παράνομης ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έγινε με την έκδοση προσωρινής διαταγής του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας η οποία απαγορεύει στην ΔΕΗ να διακόπτει την ηλεκτροδότηση στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν έχουν καταβάλει και δεν καταβάλλουν, τα ποσά που αντιστοιχούν στην ρήτρα αναπροσαρμογής.

Εκδίδοντας την προσωρινή διαταγή, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε πως η Συλλογική Αγωγή του ΙΝΚΑ – Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος είναι βάσιμη και έχει εύλογες πιθανότητες να γίνει δεκτή.

Πρόκειται για ιστορική απόφαση, καθώς είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά δικαστικά χρονικά που γίνονται δεκτά ασφαλιστικά μέτρα συνδεόμενα με συλλογική αγωγή.

Η εκδοθείσα προσωρινή διαταγή όχι μόνο προστατεύει τους πλέον ευάλωτους καταναλωτές από την αυθαιρεσία του παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά ανοίγει διάπλατα το δικαστικό δρόμο για την οριστική κατάργηση της αυθαίρετης, αδιαφανούς και καταχρηστικής ρήτρας, που δεν αντιστοιχεί σε κατανάλωση ρεύματος, παρά μεγεθύνει τα κέρδη των παρόχων, καθώς και για την επιστροφή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των χρημάτων που αδίκως έχουν καταβάλει πληρώνοντας την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Μετά την πρώτη νίκη, η νομική ομάδα που εκπροσωπεί χιλιάδες καταναλωτές – μέλη της ΓΟΚΕ-ΙΝΚΑ- συνεχίζει την προετοιμασία τόσο για την αντιμετώπιση της παρελκυστικής τακτικής της ΔΕΗ, που επιχειρεί εις μάτην να κωλυσιεργήσει την διαδικασία για την έκδοση οριστικής απόφασης, προσφεύγοντας στον Άρειο Πάγο για την εκδίκαση της κύριας αγωγής κατά της ΔΕΗ, όσο και για την υποβολή Συλλογικών Αγωγών κατά και των άλλων παρόχων.

Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ελληνική Δικαιοσύνη και την πίστη ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα ελεγχθούν, η παρανομία τους θα αποδειχθεί, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα καταργηθεί και η ζημιά που υπέστησαν εκατομμύρια πολίτες καθώς και η εθνική οικονομία, θα αναστραφεί.

Οι καταναλωτικές οργανώσεις ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΝΚΑ τιμούν και ευχαριστούν την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και τον Πρόεδρό της Δημήτρη Βερβεσό, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και τον Πρόεδρό του Ηλία Κλάπα, καθώς και όλα τα Σωματεία και Ομοσπονδίες που άσκησαν παρέμβαση υπέρ των καταναλωτών σε αυτή την τόσο δύσκολη μάχη. Ευχαριστούμε τους εργαζόμενους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τους εκπροσώπους της που τίμησαν το θεσμικό τους ρόλο και στάθηκαν δίπλα στον λαό και τους καταναλωτές.

Καλούμε για μια ακόμα φορά, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία και όλους τους καταναλωτές να πυκνώσουν τις γραμμές των Συλλογικών Αγωγών της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας -ΙΝΚΑ, που παραμένουν ανοιχτές, μέχρι την εκδίκαση των αγωγών.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή